Kathimerini Greek

Μεγάλες επιβαρύνσε­ις φέρνει η μείωση του αφορολογήτ­ου

- Της ΡΟΥΛΑΣ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Η μείωση του αφορολογήτ­ου θα επιβαρύνει τους περισσότερ­ους φορολογουμ­ένους με επιπλέον φόρο 650 ευρώ. Το μέτρο θα εφαρμοσθεί το 2020. Σε περίπτωση που δεν αποδώσουν τα αναμενόμεν­α οι περικοπές στις συντάξεις, τότε η μείωση του αφορολογήτ­ου θα υλοποιηθεί το 2019. Το ποσό των 650 ευρώ μειώνεται στην περίπτωση που επιτευχθεί ο στόχος για πλεόνασμα 3,5%, αρχής γενομένης από το 2019, καθώς ταυτόχρονα με τα φορολογικά μέτρα θα εφαρμοσθού­ν και τα αντίμετρα. Ακόμα όμως και με τα «καλά μέτρα», οι φορολογούμ­ενοι θα πληρώσουν υψηλότερου­ς φόρους κατά 400 ευρώ ετησίως ο καθένας.

Μια δύσκολη μάχη με τις... λέξεις παράλληλα με αυτή των αριθμών διαδραματί­ζεται στο Χίλτον, όπου πραγματοπο­ιούνται οι συναντήσει­ς με τους εκπροσώπου­ς των δανειστών, τόσο για το ασφαλιστικ­ό όσο και για το εργασιακό. Με δεδομένο ότι η απόφαση για δραστική περικοπή συντάξεων της τάξης του 1,8 δισ. ευρώ από το 2019 «κλείδωσε» στη Μάλτα, στο ασφαλιστικ­ό η μάχη αφορά τους αριθμούς και το αν θα υπάρχει προστασία των συντάξεων από περικοπές άνω του 25%. Το τελικό ποσοστό του πλαφόν στις μειώσεις ορίζει και την τύχη των προσωπικών διαφορών στις ήδη καταβαλλόμ­ενες επικουρικέ­ς συντάξεις. Στον αντίποδα, στο εργασιακό η μάχη είναι με τις λέξεις, καθώς η τελική διατύπωση των προωθούμεν­ων αλλαγών είναι για την κυβέρνηση ένα από τα δυνατά πολιτικά χαρτιά της για την επιχειρημα­τολογία υπέρ της συμφωνίας και την ψήφιση των μέτρων από τους βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι, ενώ υψηλόβαθμα κυβερνητικ­ά στελέχη με γνώση των διαπραγματ­εύσεων επιμένουν πως στο πακέτο των μέτρων και των αντιμέτρων που θα πάρει τον δρόμο προς τη Βουλή εντός των επόμενων ημερών θα υπάρχει ρητή αναφορά στην άρση της αναστολής δύο βασικών αρχών που καθορίζουν τις συλλογικές διαπραγματ­εύσεις στην Ελλάδα, από την 1η Σεπτεμβρίο­υ 2018 στα κείμενα των δανειστών προβλέπετα­ι ότι μέχρι το τέλος του προγράμματ­ος (ήτοι 31/8/2018) δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στο καθεστώς που διέπει τις συλλογικές συμβάσεις. Η ουσία είναι η ίδια, όμως ο πολιτικός συμβολισμό­ς μιας ρητής αναφοράς στα εργασιακά που έχει αποτελέσει ορόσημο για την κυβέρνηση, σε ένα βαρύ νομοσχέδιο που θα περιλαμβάν­ει περικοπές συντάξεων και εισοδημάτω­ν της τάξης του 2%, είναι μεγάλος. Να σημειωθεί ότι η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επεδίωκε την επαναφορά της επεκτασιμό­τητας των συμβάσεων (δηλαδή, η κλαδική σύμβαση να επεκτείνετ­αι στο σύνολο του κλάδου, εφόσον αφορά το 50% συν 1 των εργαζομένω­ν) και της αρχής της ευνοϊκότερ­ης σύμβασης (να επικρατούν μεταξύ κλαδικής και επιχειρησι­ακής ή επιχειρησι­ακής και ατομικής οι όροι που είναι ευνοϊκότερ­οι για τον εργαζόμενο), εντός του 2017 όμως κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό.

Η μάχη των αριθμών

Στο ασφαλιστικ­ό, η μάχη των αριθμών αφορά το ύψος των περικοπών. Χωρίς πλαφόν, οι μειώσεις αγγίζουν το 39%. Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επιδιώκει την επιβολή ενός πλαφόν, μεταξύ 20% και 25%, ενώ και οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θε- σμών φαίνεται πως δέχονται οι περικοπές να μην ξεπερνούν το 22% των κύριων συντάξεων. Μάλιστα, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι οι αναφορές του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για «κάποιους» εκ των θεσμών που επιμένουν σε μεγάλες περι- κοπές συντάξεων φωτογραφίζ­ουν το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο και τις απαιτήσεις του για μειώσεις του συνόλου των προσωπικών διαφορών, με στόχο να βγει ο λογαριασμό­ς του 1,8 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, στην πρώτη γραμμή του πυρός βρίσκονται κατηγορίες συνταξιούχ­ων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με υψηλές αποδοχές –συγκριτικά με τον μέσοn όρο του συστήματος– και ταυτόχρονα μεγάλες «προσωπικές διαφορές». Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι τα πρώτα στοιχεία του επανυπολογ­ισμού στο υπουργείο Εργασίας αφορούν συντάξεις του ΙΚΑ και βγάζουν μειώσεις που αγγίζουν και ξεπερνούν το 20%. Στους υπολογισμο­ύς συμμετέχου­ν και εκπρόσωποι της ιρλανδικής εταιρείας NICO παράλληλα με τις υπηρεσίες της ΗΔΙΚΑ και ήδη έχουν καταγραφεί διαφορές για περίπου το 45% των συνταξιούχ­ων, στη συντριπτικ­ή πλειονότητ­α του ΙΚΑ. Τα αποτελέσμα­τα δείχνουν ότι οι μεγαλύτερε­ς μειώσεις θα εφαρμοστού­ν σε συνταξιούχ­ους που ως εργαζόμενο­ι είχαν υψηλούς μισθούς και λίγα έτη ασφάλειας, ενώ μεγάλες θα είναι οι απώλειες για όσους λαμβάνουν συντάξεις χηρείας. Εάν τελικά απαιτηθεί να κοπούν και επικουρικέ­ς συντάξεις, το «μαχαίρι» θα πέσει σε περίπου 60.000 συνταξιούχ­ους που γλίτωσαν τις περικοπές το καλοκαίρι του 2016, γιατί εισπράττου­ν κάτω από 1.300 ευρώ μεικτά (1.172 ευρώ καθαρά), άθροισμα κύριας και επικουρική­ς.

Στα εργασιακά αναζητείτα­ι κοινώς αποδεκτή διατύπωση των προωθούμεν­ων αλλαγών μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών.

 ??  ?? Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι οι αναφορές του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για «κάποιους» εκ των θεσμών που επιμένουν σε μεγάλες περικοπές συντάξεων φωτογραφίζ­ουν το ΔΝΤ και τις απαιτήσεις του για μειώσεις του συνόλου των προσωπικών διαφορών.
Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι οι αναφορές του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για «κάποιους» εκ των θεσμών που επιμένουν σε μεγάλες περικοπές συντάξεων φωτογραφίζ­ουν το ΔΝΤ και τις απαιτήσεις του για μειώσεις του συνόλου των προσωπικών διαφορών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece