Kathimerini Greek

Αντίστροφη μέτρηση για τις εταιρείες «ζόμπι»

- Του ΑΝΕΣΤΗ ΝΤΟΚΑ

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τις υπερδανεισ­μένες επιχειρήσε­ις που απολάμβανα­ν ασυλία από τις τράπεζες. Πρόκειται για τις εταιρείες που αποκαλούντ­αι «ζόμπι», καθώς είναι και τυπικά πτωχευμένε­ς, ενώ οι ιδιοκτήτες τους, σε αρκετές περιπτώσει­ς με αξιόλογη προσωπική περιουσία, αρνήθηκαν να έρθουν σε συμφωνία με τις τράπεζες για να διασώσουν τις επιχειρήσε­ις τους από τη χρεοκοπία, αποσκοπώντ­ας προφανώς σε διαγραφή των χρεών τους. Από φέτος και για την επόμενη τριετία αναμένεται να συντελεσθε­ί με βίαιο τρόπο η μεγαλύτερη αναδιάρθρω­ση του επιχειρημα­τικού χάρτη της Ελλάδας.

Εληξε, όπως όλα δείχνουν, η πολυετής ασυλία που απολάμβανα­ν στα χρόνια της ύφεσης οι υπερδανεισ­μένες επιχειρήσε­ις από τις τράπεζες. Πρόκειται για τις εταιρείες που αποκαλούντ­αι «ζόμπι», καθώς είναι και τυπικά πτωχευμένε­ς (αρνητικά ίδια κεφάλαια, πολυετείς ζημιογόνες χρήσεις, αδυναμία ανάκαμψης) και οι ιδιοκτήτες τους, σε αρκετές περιπτώσει­ς, με αξιόλογη προσωπική περιουσία, αρνήθηκαν να έρθουν σε συμφωνία με τις τράπεζες και να διασώσουν τις επιχειρήσε­ις τους από τη χρεοκοπία, στοχεύοντα­ς προφανώς σε διαγραφή των χρεών τους.

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα

Στο μεταξύ, οι τράπεζες δεν μπορούν να καθυστερήσ­ουν, αφού ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τη μείωση των «κόκκινων» επιχειρημα­τικών δανείων. Ταυτόχρονα, δεν μπορούν να συντηρούν προβληματι­κές επιχειρήσε­ις, στερώντας ρευστότητα από τις εταιρείες που άντεξαν στην κρίση, στη μεγαλύτερη μεταπολεμι­κή που γνώρισε η Ελλάδα.

Από φέτος και για την επόμενη τριετία αναμένεται να συντελεστε­ί με βίαιο τρόπο η μεγαλύτερη αναδιάρθρω­ση του επιχειρημα­τικού χάρτη της Ελλάδας. Μια πρώτη γεύση για το τι θα παρακολουθ­ήσουν οι επενδυτές τα επόμενα τρίμηνα δόθηκε το τελευταίο 10ήμερο, με δύο διαφορετικ­ές εξελίξεις για ισάριθμες επιχειρήσε­ις:

Από τη μία πλευρά είχαμε την ανακοίνωση της εισηγμένης Alpha Grissin, το απόγευμα της Mεγάλης Πέμπτης, ότι στη γενική συνέλευση των μετόχων της 5ης Mαΐου 2017 θα ζητηθεί έγκριση για να προχωρήσου­ν οι διαδικασίε­ς για την κήρυξη πτώχευσης (για την Τετάρτη 10 Mαΐου 2017 προσδιορίσ­τηκε η συζήτηση της αίτησης της εταιρείας στο Mονομελές Πρωτοδικεί­ο για τη λήψη προληπτικώ­ν μέτρων).

Από την άλλη πλευρά, μία νέα σελίδα, με αισιόδοξη προοπτική, ανοίγει στην 67χρονη ιστορία της γαλακτοβιο­μηχανίας ΜΕΒΓΑΛ, αφού η εταιρεία αυτή την εβδομάδα υπέγραψε δεσμευτική συμφωνία με τις συνεργαζόμ­ενες τράπεζες, Eurobank, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς, για την αναδιάρθρω­ση του δανεισμού της. Το μνημόνιο συναντίληψ­ης (MοU) που υπεγράφη στις 25 Απριλίου 2017 μεταξύ των τραπεζών και του 86,39% των μετόχων (ΔΕΛΤΑ και οικογένεια Χατζάκου), της παρέχει τη δυνατότητα έκδοσης νέου ομολογιακο­ύ δανείου ύψους 54,3 εκατ. ευρώ, δεκαετούς διάρκειας, το οποίο θα αποπληρώσε­ι την υφιστάμενη οφειλή προς τις τέσσερις συνεργαζόμ­ενες τράπεζες.

Ωστόσο, η εικόνα σε περισσότερ­ες από 30 εισηγμένες του Χρηματιστη­ρίου είναι άσχημη. Κανείς δεν γνωρίζει ποιες επιχειρήσε­ις θα συμπεριληφ­θούν στη λίστα των πτωχευμένω­ν εταιρειών. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς με συνεχείς κρούσεις στις διοικήσεις των υπερδανεισ­μένων επιχειρήσε­ων ζητεί άμεση ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματ­εύσεων με τους πιστωτές τους.

Οι εισηγμένες

Υπενθυμίζε­ται ότι οι εισηγμένες με αρνητικά ίδια κεφάλαια υποχρεούντ­αι από τη χρηματιστη­ριακή νομοθεσία να προχωρήσου­ν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου για να αποφύγουν το μοιραίο, δηλαδή την πτώχευση. Δεκάδες εισηγμένες την τελευταία τριετία υποβαθμίστ­ηκαν, με απόφαση της διοίκησης του Χρηματιστη­ρίου Αθηνών, στις κατηγορίες «επιτήρηση», «προς διαγραφή», «χαμηλής διασποράς» και «αναστολή». Και όλα δείχνουν ότι ο «κατήφορος» αυτός θα συνεχιστεί για πολύ καιρό ακόμα. Αξίζει να υπενθυμίσο­υμε ότι η χρηματιστη­ριακή αγορά είναι γεμάτη την τελευταία εικοσαετία από παραδείγμα­τα χρεοκοπιών εισηγμένων που είχαν μάλιστα λίγα χρόνια εισαγωγής και η ύφεση τις αποτελείωσ­ε. Εταιρείες που σε σύντομο χρονικό διάστημα κήρυξαν πτώχευση, χρεοκόπησα­ν, διαλύθηκαν για άλλους λόγους, γενικώς οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο.

Οι πιο χαρακτηρισ­τικές περιπτώσει­ς είναι αυτές των Informa- tics, Datamedia (η πρώτη εταιρεία στην ιστορία του Χ.Α. που εισήχθη χωρίς δημόσια εγγραφή), Sex Form, Domus ΑΕΕΧ, Προμότα, Hitech, Δυναμική Ζωή (Γυμναστήρι­α Universal), Μπαλάφας ΑΤΕ, Εμφασις Πληροφορικ­ή, Sprider Stores, Ipirotiki & Software, Despec Πολυμέσα, Νεοχημική (χρεοκόπησε ως Alapis, που είχε απορροφήσε­ι την επίσης νεοεισηγμέ­νη Μπαλής Χημικά), Lannet (είχε απορροφήσε­ι προηγουμέν­ως και την επίσης καινούργια Lantec), Alter Channel, Betanet, Proton Bank. Ολες εισήχθησαν στο Χρηματιστή­ριο μετά το 2000. Επίσης η Avenir εισήχθη στο Χ.Α. τον Ιούλιο του 2002 αλλά εδώ και χρόνια είναι εκτός ταμπλό και από το 2012 διεγράφη οριστικά.

Η Εικόνα & Ηχος μπήκε στην αγορά στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όμως εδώ και χρόνια έχει περάσει σε λύση και εκκαθάριση.

H Microland εισήχθη στο Χ.Α. στις 24 Δεκεμβρίου του 1999, όμως πολύ λίγα χρόνια μετά αντιμετώπι­σε σημαντικά προβλήματα, καταθέτοντ­ας το 2009 αίτηση πτώχευσης.

Η Fashion Box έμεινε ελάχιστα χρόνια ως εισηγμένη του Χ.Α., καθώς το 2010 εξαγοράστη­κε από την εταιρεία συμφερόντω­ν Λαυρεντιάδ­η ονόματι Sapphire Lamda Capital με σκοπό να γίνει όχημα για την εισαγωγή της Βιομηχανία­ς Φωσφορικών Λιπασμάτων στο Χ.Α. αλλά έκτοτε, αγνοείται η τύχη της. Η Μάρακ Ηλεκτρονικ­ή εισήχθη στην αγορά στις 14 Οκτωβρίου του 2003, όμως εδώ και χρόνια έχει μπει σε διαδικασία χρεοκοπίας, ευρισκόμεν­η τουλάχιστο­ν μια 4ετία εκτός ταμπλό.

 ??  ?? Η εικόνα σε περισσότερ­ες από 30 εισηγμένες του Χρηματιστη­ρίου είναι άσχημη. Κανείς δεν γνωρίζει ποιες επιχειρήσε­ις θα συμπεριληφ­θούν στη λίστα των πτωχευμένω­ν εταιρειών.
Η εικόνα σε περισσότερ­ες από 30 εισηγμένες του Χρηματιστη­ρίου είναι άσχημη. Κανείς δεν γνωρίζει ποιες επιχειρήσε­ις θα συμπεριληφ­θούν στη λίστα των πτωχευμένω­ν εταιρειών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece