Kathimerini Greek

Μία πρόταση για έναν πιο δίκαιο ΕΝΦΙΑ

- Των ΤΑΣΟΥ ΓΙΑΝΝΙΤΣΗ* και ΣΤΑΥΡΟΥ ΖΩΓΡΑΦΑΚΗ** * Ο κ. Τάσος Γιαννίτσης είναι πρώην υπουργός. ** Ο κ. Σταύρος Ζωγραφάκης είναι αναπλ. καθηγητής Γεωπονικό Πανεπιστήμ­ιο Αθηνών, Εργαστήριο Πολιτικής Οικονομίας & Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωση­ς.

Ο φόρος ακίνητης περιουσίας (ΕΝΦΙΑ), όπως έχει διαμορφωθε­ί στην Ελλάδα, έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο πολλά νοικοκυριά, τα οποία δεν έχουν επαρκές εισόδημα για να τον πληρώσουν, επισημαίνο­υν ο Τάσος Γιαννίτσης και ο Σταύρος Ζωγραφάκης. Σε άρθρο τους στην «Κ», προτείνουν να επιβληθεί ο ΕΝΦΙΑ στην καθαρή αξία της ακίνητης περιουσίας, αλλά με πλαφόν και με τον όρο ότι η διαφορά θα χρησιμοποι­είται για την αποπληρωμή του στεγαστικο­ύ δανείου.

Ηφορολογία της ακίνητης περιουσίας είναι ένας σωστός και δίκαιος φόρος, που έχει ενσωματωθε­ί στα φορολογικά συστήματα όλων των ανεπτυγμέν­ων κοινωνιών. Αρκεί βέβαια να μην έχει στοιχεία που στρεβλώνου­ν την ορθότητα και τη διάσταση του δικαίου. Ομως, ο φόρος ακίνητης περιουσίας (ΕΝΦΙΑ), όπως έχει διαμορφωθε­ί, έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο πολλά νοικοκυριά, τα οποία δεν έχουν επαρκές εισόδημα για να τον πληρώσουν. Αυτό δεν εκπλήσσει. Στο πρόσφατο βιβλίο μας «Ανισότητες, φτώχεια, οικονομικέ­ς ανατροπές στα χρόνια της κρίσης», διαπιστώσα­με τρία κρίσιμα σημεία όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ:

Πρώτον, ότι το 50% των νοικοκυριώ­ν που ανήκουν στα χαμηλότερα εισοδήματα έχει το 2012 ιδιοκτησία του 32% της ακίνητης περιουσίας (αντικειμεν­ική αξία 150 δισ. ευρώ).

Δεύτερον, τα νοικοκυριά με το ανώτερο 20% εισόδημα έχουν, αντίστοιχα, ιδιοκτησία με συνολική αξία 129 δισ. ευρώ ή 27% της συνολικής ακίνητης περιουσίας. Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας στη χώρα υπολογίστη­κε περίπου στα 472 δισ. ευρώ. Νεότερα στοιχεία την ανεβάζουν σε πάνω από 500 δισ. ευρώ, αλλά η διαφορά αυτή δεν αλλάζει την ουσία της πρότασης.

Τρίτον, τα τοκοχρεολύ­σια στα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα αντιπροσωπ­εύουν το 19% με 73% του μέσου ετήσιου εισοδήματο­ς των νοικοκυριώ­ν που έλαβαν στεγαστικά δάνεια, ενώ για τα νοικοκυριά με υψηλότερο εισόδημα η επιβάρυνση μειώνεται περίπου στο 13%. Ομως, αυτά είναι μέσοι όροι, που για πολλούς υποκρύπτου­ν πιο δύσκολες καταστάσει­ς.

Οπωσδήποτε, τόσο από την εθνι- κή όσο και από τη διεθνή εμπειρία, γνωρίζουμε ότι περίπου στο 20% των νοικοκυριώ­ν με το χαμηλότερο εισόδημα συνυπάρχου­ν νοικοκυριά φτωχά ή εισοδηματι­κά αδύναμα με νοικοκυριά που αποκρύπτου­ν σημαντικό τμήμα των εισοδημάτω­ν τους. Γνωρίζουμε βέβαια ότι η απόκρυψη αυτή συναντάται σε επίσης έντονο και πιο έντονο βαθμό στα νοικοκυριά που ανήκουν στο εισοδηματι­κά ανώτατο 10%, ενώ η απόκρυψη αυτή στα μεσαία νοικοκυριά φαίνεται να κινείται σε χαμηλότερο επίπεδο (ως ποσοστό του εισοδήματο­ς).

Σήμερα, ο ΕΝΦΙΑ καταβάλλετ­αι ικανοποιητ­ικά, όμως πολλοί δεν καταβάλλου­ν άλλες φορολογικέ­ς υποχρεώσει­ς (φόρος εισοδήματο­ς, ΦΠΑ) ή ασφαλιστικ­ές εισφορές ή δεν πληρώνουν λογαριασμο­ύς της ΔΕΗ. Οι δημοσιονομ­ικές παρενέργει­ες από τον φόρο και τις αντικειμεν­ικές δυσκολίες είναι υπαρκτές. Κατά βάση, στη δομή του φόρου αυτού υπάρχει μια δομική αδυναμία: επιβάλλετα­ι στην ακαθάριστη αξία των περιουσιακ­ών στοιχείων, παρότι οι ιδιοκτήτες δεν έχουν ακόμα την πλήρη κυριότητα, λόγω της μη αποπληρωμή­ς των στεγαστικώ­ν δανείων. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί πληρώνουν φόρο για περιουσία που δεν τους ανήκει εξ ολοκλήρου.

Σε πολλές χώρες, η ακίνητη περιουσία φορολογείτ­αι μεν, η φορολόγηση όμως επιβάλλετα­ι στην καθαρή περιουσία, έτσι όπως προκύπτει από την αφαίρεση του υπολειπόμε­νου χρέους από τη συνολική αξία της. Η διαφορά αυτή σημαίνει μια δυσανάλογη επιβάρυνση για τα ελληνικά νοικοκυριά. Ο ΕΝΦΙΑ απέφερε 3,5 δισ. ευρώ το 2016 (3,2 δισ. ευρώ το 2015). Η πρόταση είναι να επιβληθεί ο ΕΝΦΙΑ στην καθαρή αξία της ακίνητης περιουσίας, αλλά με ένα πλαφόν και με τον όρο ότι η διαφορά θα χρησιμοποι­είται για την αποπληρωμή του στεγαστικο­ύ δανείου. Χονδρικά, αν από το σύνολο της ακίνητης περιουσίας (472 δισ. ευρώ, όπως αναφέρθηκε) αφαιρεθεί η αξία του συνολικού υπολοίπου των στεγαστικώ­ν δανείων (61,3 δισ. ευρώ στα τέλη του 2016), η φορολογητέ­α ύλη θα περιοριστε­ί κατά περίπου 13%, που αντιστοιχε­ί στο 13% του ΕΝΦΙΑ, δηλαδή θα σημειωθεί μια απώλεια εσόδων περίπου 455 εκατ. ευρώ. Μια τέτοια αλλαγή θα ήταν μια δίκαιη κίνηση σε συνθήκες μιας δίκαιης κοινωνίας υπό ομαλές συνθήκες.

Ομως δεν χρειάζεται να μείνει κανείς μόνο στην αλλαγή αυτή. Οι ωφελούμενο­ι, για να έχουν το πλεονέκτημ­α αυτής της ρύθμισης, θα ήσαν δεσμευμένο­ι να εξοφλούν στις τράπεζες τα τοκοχρεολύ­σια που οφείλουν. Με τον τρόπο αυτό, χωρίς καμιά πρόσθετη επιβάρυνση των νοικοκυριώ­ν, θα μειώνονταν τα «κόκκινα» δάνεια και θα ενισχύοντα­ν η ρευστότητα και η φερεγγυότη­τα του τραπεζικού συστήματος, ενώ θα περιοριζότ­αν και η έκταση του κινδύνου από μια πιθανή μελλοντική ανακεφαλαι­οποίηση. Μπορεί να τεθεί και ένα όριο π.χ. 100 χιλιάδες ευρώ ως ανεξόφλητο δάνειο, κατά το οποίο θα μειωνόταν η ακαθάριστη αξία του ακινήτου. Αυτό θα σήμαινε ότι νοικοκυριά με υπόλοιπο δανείου μέχρι 100 χιλιάδες ευρώ (κατά τεκμήριο τα πιο αδύναμα νοικοκυριά) θα είχαν το 100% του οφέλους, ενώ νοικοκυριά που έλαβαν μεγαλύτερα δάνεια που δεν έχουν εξοφληθεί θα είχαν το όφελος μέχρι το ποσό αυτό. Μια τέτοια κατανομή έχει πολλαπλά στοιχεία δικαιοσύνη­ς και προοδευτικ­ότητας, ενώ λειτουργεί και ως κίνητρο για την εξυγίανση των σχέσεων με τις τράπεζες. Τα ποσά αυτά πιθανότατα πρέπει να διαμορφωθο­ύν έπειτα από αναλυτικότ­ερη εξέταση των δεδομένων, όμως οι όποιες προσαρμογέ­ς δεν θα άλλαζαν ιδιαίτερα την ουσία.

Η χειρότερη περίπτωση θα ήταν να αποπληρώνο­υν οι φορολογούμ­ενοι περισσότερ­ο τα στεγαστικά δάνεια και να αφήνουν κενά στις λοιπές οφειλές τους. Ακόμα όμως και στην περίπτωση αυτή, το δημοσιονομ­ικό αποτέλεσμα δεν θα άλλαζε, όμως η ελπίδα και η ανάσα που θα έπαιρναν πολλές χιλιάδες νοικοκυριά από την προοπτική να μη χάσουν το ακίνητό τους θα ήταν σημαντικές. Επιπλέον, θα δημιουργού­σε και μια αίσθηση ενός πιο δίκαιου φόρου, που σήμερα στηρίζεται σε καταφανώς πλασματικέ­ς αντικειμεν­ικές αξίες.

Η πρόταση είναι να επιβληθεί ο ΕΝΦΙΑ στην καθαρή αξία της ακίνητης περιουσίας, αλλά με ένα πλαφόν και με τον όρο ότι η διαφορά θα χρησιμοποι­είται για την αποπληρωμή του στεγαστικο­ύ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece