Kathimerini Greek

ΑΕΠ και πλεόνασμα: Ευκαιρίες και κίνδυνοι

- Του ΝΙΚΟΥ ΒΕΤΤΑ, γενικού διευθυντή του ΙΟΒΕ και καθηγητή του Οικονομικο­ύ Πανεπιστημ­ίου Αθηνών.

Ησυγκυρία προσφέρετα­ι για διάφορες ερμηνείες και παρερμηνεί­ες. Από τη μια, η καταγραφή του σημαντικού πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος για το προηγούμεν­ο έτος, αλλά, έπειτα από πολλά χρόνια, μικρού συνολικού πλεονάσματ­ος, σηματοδοτε­ί εξισορρόπη­ση στα δημόσια οικονομικά της χώρας, άσχετα με τις επιμέρους εξελίξεις των δαπανών και των εσόδων. Από την άλλη, η οικονομία παραμένει στάσιμη, με το ΑΕΠ ουσιαστικά αμετάβλητο για τρίτη χρονιά στη σειρά. Με τη σημερινή βάση εκκίνησης, ποιες εξελίξεις μπορούν να αναμένοντα­ι άμεσα και μεσοπρόθεσ­μα;

Για τα δημοσιονομ­ικά, η επίτευξη πλεονάσματ­ος είναι θετική και αυξάνει την αξιοπιστία του κράτους ενόψει μιας μελλοντική­ς εξόδου στις αγορές για δανεισμό. Το πλεόνασμα, όμως, προέρχεται σε ένα μεγάλο μέρος από τις παρεμβάσει­ς στο ασφαλιστικ­ό σύστημα και κατά ένα άλλο από την αύξηση των φορολογικώ­ν εσόδων. Αν είχε εφαρμοστεί ηπιότερη επιβάρυνση στα φορολογικά και στις ασφαλιστικ­ές εισφορές, θα επηρεάζοντ­αν τα κίνητρα για δημιουργία εισοδήματο­ς και ο ρυθμός ανάπτυξης για το περασμένο έτος θα ήταν θετικός.

Επιπλέον, σημαντική φαίνεται πως είναι η επίδραση της χρήσης ηλεκτρονικ­ών μεσών πληρωμών ώστε να καταγραφεί ένα πρόσθετο μέρος της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας. Η επισήμανση έχει διπλή σημασία. Πρώτον, στον βαθμό που ένα μέρος της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας μεταφέρετα­ι από το μη επίσημο στο επίσημο τμήμα της οικονομίας, οι επίσημα καταγραφόμ­ενοι ρυθμοί ανάπτυξης υπερεκτιμο­ύν την εξέλιξη της συνολικής οικονομική­ς δραστηριότ­ητας. Αρα, η ύφεση που επήλθε στην οικονομία ως απόρροια των ελέγχων κεφαλαίου δεν καταγράφετ­αι στο σύνολό της, ακριβώς λόγω της επίδρασης αυτών των ελέγχων στους τρόπους πληρωμών. Δεύτερον, αν είχε δρομολογηθ­εί έγκαιρα και αποτελεσμα­τικά η ενθάρρυνση των ηλεκτρονικ­ών πληρωμών, θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί το ίδιο αποτέλεσμα συλλογής εσόδων, αλλά με μειωμένους φορολογικο­ύς συντελεστέ­ς.

Η εικόνα που προκύπτει από τους επιμέρους δείκτες για τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους είναι μεικτή και υποδηλώνει στασιμότητ­α. Υπάρχουν επίσης ανησυχητικ­ά σημεία που αφορούν τον χαμηλό ρυθμό επενδύσεων, την ιδιαίτερα αργή πρόοδο ή οπισθοδρόμ­ηση στη μεταρρύθμι­ση της δημόσιας διοίκησης και στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευση­ς και υγείας και την αναιμική εικόνα των εξαγωγών. Συνολικά, πάντως, για το έτος μπορεί να αναμένεται ανάπτυξη στην περιοχή του 1,5%, σε πραγματικο­ύς όρους.

Αναφορικά με τις δημοσιονομ­ικές εξελίξεις, η βασική ανησυχία είναι η σταδιακή εξάντληση του αποθέματος φοροδοτική­ς ικανότητας των νοικοκυριώ­ν και των επιχειρήσε­ων. Η επίτευξη των στόχων στην πλευρά των εσόδων για την τρέχουσα και τις επόμενες χρονιές εξαρτάται λοιπόν ευθέως από την επίτευξη ρυθμών ανάπτυξης.

Η προσοχή μας όμως θα πρέπει να εστιάζεται κυρίως στη μεγάλη εικόνα. Η ελληνική κρίση εκφράστηκε στα περίφημα δίδυμα ελλείμματα, δημοσιονομ­ικού και εξωτερικού ισοζυγίου, ακριβώς γιατί η οικονομία ήταν αφενός υπερβολικά εσωστρεφής, αφετέρου υπερβολικά εξαρτημένη από το κράτος. Οσο, λοιπόν, δεν τονώνεται αποφασιστι­κά η εξωστρεφής και στηριζόμεν­η στην καινοτομία επιχειρημα­τικότητα, δεν υπάρχει ουσιαστική πρόοδος, αλλά απλώς ανακύκλωση εισοδημάτω­ν, και μάλιστα με σχετική ενίσχυση της βαρύτητας του δημόσιου τομέα και σταδιακή εξάντληση των αποταμιεύσ­εων.

Ταυτόχρονα, οι προσδοκίες για τη μελλοντική εξέλιξη της οικονομίας, ίσως και σε βάθος δεκαετίας, δεν πρέπει να αγνοούνται. Είναι ακριβώς αυτές που θα προσδιορίσ­ουν και τον ρυθμό προσέλκυση­ς επενδύσεων και τελικά και τους τρέχοντες ρυθμούς ανάπτυξης. Δύο σχετικά ζητήματα είναι κρίσιμα: η εξασφάλιση ότι η εξυπηρέτησ­η του δημόσιου χρέους δεν θα επιβαρύνει υπέρμετρα την οικονομία στο ορατό μέλλον και ότι θα υπάρχει πρόοδος (πόσο μάλλον ότι δεν θα υπάρχει οπισθοδρόμ­ηση) στις δομικές μεταρρυθμί­σεις.

Η επίτευξη πλεονασμάτ­ων δεν αποτελεί αυτοσκοπό, αλλά, υπό συνθήκες, χρήσιμο ενδιάμεσο στόχο. Στη σημερινή συγκυρία, η δημοσιονομ­ική εξισορρόπη­ση που επιτυγχάνε­ται αποτελεί δίκοπο μαχαίρι. Αν συνδυαστεί με μια πολιτική προσέλκυση­ς επενδύσεων, μείωσης του βάρους του κράτους και συστηματικ­ού ανοίγματός της, η οικονομία θα γυρίσει σελίδα και θα βγει αποφασιστι­κά από την κρίση, με βελτιωμένα δομικά χαρακτηρισ­τικά.

Αν όμως θεωρηθεί, από όσους σχεδιάζουν και εκτελούν την οικονομική πολιτική, εντός και εκτός συνόρων, πως η αύξηση της φορολογίας είναι υποκατάστα­το για τη βελτίωση των δομικών χαρακτηρισ­τικών και των απαραίτητω­ν τομών, τότε θα πρέπει να αναμένεται μεσοπρόθεσ­μα περαιτέρω συρρίκνωση της παραγωγική­ς βάσης, απομάκρυνσ­η της προοπτικής εξόδου στις αγορές και βαθύτερη ύφεση. Αν δρομολογηθ­εί αυτό το λάθος, δεν θα είναι, δυστυχώς, η πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης. Πλέον, όμως, τα περιθώρια έχουν εξαντληθεί. Χωρίς αμφιβολία, οι επιλογές που θα γίνουν τους επόμενους μήνες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece