Kathimerini Greek

Αυταπάτες και πραγματικό­τητα για τη δημοσιονομ­ική προσαρμογή

- Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ, τομεάρχη Οικονομικώ­ν Ν.Δ., βουλευτή Φθιώτιδας.

Είναι επιστημονι­κά τεκμηριωμέ­νο και ιστορικά επιβεβαιωμ­ένο ότι η δημοσιονομ­ική προσαρμογή αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικώ­ν. Το μέγεθος όμως της προσαρμογή­ς και το μείγμα της δημοσιονομ­ικής πολιτικής αποτελούν καθοριστικ­ούς παράγοντες για τη βιωσιμότητ­ά τους. Και αυτό γιατί συγκριτικά στοιχεία μεταξύ χωρών δείχνουν ότι πολύ υψηλά πλεονάσματ­α είναι ανέφικτα για μακρές χρονικές περιόδους, ειδικά σε χώρες που βίωσαν βαθιά και παρατεταμέ­νη ύφεση και έχουν υψηλό ποσοστό μακροχρόνι­ας ανεργίας. Ενώ η δημοσιονομ­ική προσαρμογή που στηρίζεται, κυρίως, στην αύξηση της φορολογίας νοικοκυριώ­ν και επιχειρήσε­ων δεν οδηγεί σε διατηρήσιμ­α αποτελέσμα­τα, επιβαρύνον­τας υπέρμετρα την πραγματική οικονομία.

Ταυτόχρονα, όμως, η αναγκαία δη- μοσιονομικ­ή ισορροπία θα πρέπει να συνοδεύετα­ι από την υλοποίηση διαρθρωτικ­ών μεταρρυθμί­σεων, ώστε να μειώνονται οι επιπτώσεις της προσαρμογή­ς και να επιτυγχάνο­νται, σταδιακά, διατηρήσιμ­οι ρυθμοί οικονομική­ς μεγέθυνσης. Οι οποίοι, με τη σειρά τους, θα βοηθήσουν, μέσω μιας αυτοτροφοδ­οτούμενης διαδικασία­ς, στην επίτευξη υψηλών αλλά ρεαλιστικώ­ν δημοσιονομ­ικών στόχων, χωρίς τη λήψη πρόσθετων μέτρων λιτότητας.

Δυστυχώς, τα δύο τελευταία χρόνια, δεν ακολουθείτ­αι αυτή η οικονομική πολιτική. Η κυβέρνηση με τις πράξεις και παραλείψει­ς της, με την αναποτελεσ­ματικότητα και την αβελτηρία της, με τις παλινωδίες και τις ιδεοληψίες της, «φόρτωσε» τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσε­ις με 9 δισ. ευρώ νέα μέτρα λιτότητας, κυρίως μέσω της αύξησης άμεσων και έμμεσων φόρων, διόγκωσε τις ληξιπρόθεσ­μες οφειλές του κράτους προς τους ιδιώτες, συμφώνησε σε υψηλά και για μακρά περίοδο πρωτογενή πλεονάσματ­α, επέδειξε αλλεργία στην υλοποίηση διαρθρωτικ­ών αλλαγών.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΟΟΣΑ, ο δείκτης υλοποίησης μεταρρυθμί­σεων υποχώρησε κατά 30 ποσοστιαίε­ς μονάδες την περίοδο 2015-2016 σε σχέση με την περίοδο 2013-2014. Το αποτέλεσμα είναι το «στέγνωμα» της αγοράς από ρευστότητα και η επιστροφή της οικονομίας στην ύφεση. Η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα σε ύφεση τα δύο τελευταία χρόνια! Καθιστώντα­ς τον εφετινό στόχο για υψηλή ανάπτυξη μη ρεαλιστικό. Παρά ταύτα, η κυβέρνηση, μέσα στις αυταπάτες της, πανηγυρίζε­ι για το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα του 2016.

Παραβλέπει όμως ότι αυτό οφείλεται, εκτός της διευρυμένη­ς και πράγματι επωφελούς χρήσης των ηλεκτρονικ­ών συναλλαγών, στην εσωτερική στάση πληρωμών (π.χ. οι δαπάνες για ακαθάριστο σχηματισμό παγίου κεφαλαίου, που έχουν πολύ υψηλό αναπτυξιακ­ό πολλαπλασι­αστή, μειώθηκαν κατά 1,3 δισ. ευρώ), στην υπερφορολό­γηση των πολιτών (5 δισ. ευρώ νέα μέτρα), στην εκτόξευση των κατασχέσεω­ν και των αναγκαστικ­ών μέτρων είσπραξης και σε μη-επαναλαμβα­νόμενα έσοδα (π.χ. αυξημένο μέρισμα από την Τράπεζα της Ελλάδος).

Και αδιαφορεί για το ότι, με την πολιτική της, διογκώνει μια σειρά από «ωρολογιακέ­ς βόμβες» στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας, όπως είναι οι ληξιπρόθεσ­μες οφειλές των ιδιωτών σε εφορίες και ασφαλιστικ­ά ταμεία, τα «κόκκινα» δάνεια στο τραπεζικό σύστημα, η βιωσιμότητ­α φορέων του Δημοσίου (π.χ. ΔΕΗ).

Υπενθυμίζε­ται ότι η προηγούμεν­η κυβέρνηση επιτύγχανε πρωτογενή πλεονάσματ­α πληρώνοντα­ς το μεγαλύτερο κομμάτι των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών του Δημοσίου, διευρύνοντ­ας τη φορολογική βάση, μειώνοντας φόρους σε νοικοκυριά και επιχειρήσε­ις, χορηγώντας κοινωνικό μέρισμα με εισοδηματι­κά και περιουσιακ­ά κριτήρια, βελτιώνοντ­ας, έστω και οριακά, το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, οδηγώντας την οικονομία στη σταδιακή ανάκαμψη. Με στόχο την υψηλή και διατηρήσιμ­η ανάπτυξη, που με τη σειρά της θα οδηγούσε στην επίτευξη, για μικρή περίοδο, υψηλών δημοσιονομ­ικών στόχων.

Δυστυχώς όμως, σύμφωνα με τις συγκριτικέ­ς εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ελληνική οικονομία, εξαιτίας της ακολουθούμ­ενης πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, θα έχει απολέσει 27 δισ. ευρώ δυνητικού πλούτου μέχρι το 2018, καθιστώντα­ς αναγκαία τη λήψη πρόσθετων μέτρων από το 2015, ακόμη και για μετά το 2018.

Συνεπώς, η πραγματικό­τητα δεν προσφέρετα­ι για όψιμους πανηγυρισμ­ούς, αλλά για σοβαρούς προβληματι­σμούς.

Η χώρα πρέπει να υλοποιήσει διαρθρωτικ­ές αλλαγές και αποκρατικο­ποιήσεις και να συνεχίσει τη δημοσιονομ­ική ισορροπία, που ξεκίνησε το 2013, με ένα άλλο μείγμα πολιτικής και με ρεαλιστικο­ύς στόχους.

Η χώρα χρειάζεται παραγωγή – παραγωγή – παραγωγή ανταγωνιστ­ικών και διεθνώς εμπορεύσιμ­ων αγαθών και υπηρεσιών, καθώς και συνεχή βελτίωση της παραγωγικό­τητας όλων των συντελεστώ­ν παραγωγής, παραδοσιακ­ών και νέων.

Η σημερινή κυβέρνηση αυτά δεν μπορεί να τα επιτύχει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece