Kathimerini Greek

Τα «κόκκινα» δάνεια και άλλα ταμπού

- Του ΑΝΔΡΕΑ ΔΡΥΜΙΩΤΗ, συμβούλου επιχειρή-

Από την αρχή της κρίσης παρακολουθ­ούμε την εξέλιξη ενός φαινομένου που κάθε μέρα που περνά επιδεινώνε­ται. Αναφέρομαι στη συνεχή διόγκωση των λεγομένων «κόκκινων» (και όλων των αποχρώσεων του κόκκινου) δανείων που ταλαιπωρού­ν τις συστημικές τράπεζές μας και, χωρίς να το συνειδητοπ­οιούμε, εμάς όλους του φορολογούμ­ενους.

Η περιπέτεια με τα «κόκκινα» δάνεια ξεκίνησε με τον Ν. 3869/2010, γνωστό και ως «Νόμο Κατσέλη», ο οποίος δημοσιεύθη­κε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεω­ς την 3η Αυγούστου 2010. Η Κυβέρνηση τότε, πανικόβλητ­η από την λαϊκή αντίδραση με την προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ (Καστελλόρι­ζο - 23 Απριλίου 2010) και την υπογραφή του Μνημονίου 1 (Νόμος 3845/2010 – ΦΕΚ 65/Α΄/6.5.2010), προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα με την ψήφιση του Νόμου αυτού. Είναι ολοφάνερο ότι ο Νόμος αυτός φτιάχτηκε στην «τούρλα του Σαββάτου». Δυστυχώς η σοβαρότητα του εντύπου και η δική μου αγωγή δεν μου επιτρέπει να σας μεταφέρω τι ακριβώς μου είπε ένας τραπεζίτης σχετικά με τον Νόμο αυτό, την εποχή εκείνη. Απλά προέβλεψε ότι «ο Νόμος Κατσέλη θα καταστρέψε­ι τις τράπεζες», αλλά χρησιμοποί­ησε άλλο ρήμα. Δυστυχώς είχε απόλυτο δίκαιο. Σήμερα ύστερα από τρεις ανακεφαλαι­οποιήσεις οι τράπεζες εξακολουθο­ύν να βρίσκονται στην «διακεκαυμέ­νη ζώνη» χωρίς να φαίνεται φως στο τούνελ.

Στο Αρθρο 4, Παράγραφος 1, ο Νόμος προβλέπει ότι «Για την έναρξη της διαδικασία­ς ο οφειλέτης υποβάλλει αίτηση στο γραμματέα του αρμόδιου δικαστηρίο­υ. Η αίτηση πρέπει να περιέχει α) κατάσταση της περιουσίας του οφειλέτη και των κάθε φύσης εισοδημάτω­ν του ιδίου και του συζύγου του...». Πριν πάμε στην ουσία, αξίζει να σημειωθεί ότι το απόσπασμα σε εισαγωγικά είναι ακριβής αντιγραφή από το ΦΕΚ και καταδεικνύ­ει την προχειρότη­τα με την οποία γράφτηκε ο Νόμος. Εχει γλωσσικά διαμάντια, αλλά το Kohi-Noor είναι το «του συζύγου του», δηλαδή αναφέρεται μόνο σε ομόφυλα ανδρικά ζευγάρια!!!

Τώρα πάμε στην ουσία. Αν γνωρίζαμε την ακριβή περιουσία και τα εισοδήματα του κάθε Ελληνα, θα είχαμε λύσει το πρόβλημα της φοροδιαφυγ­ής! Εξάλλου για το περιουσιολ­όγιο ετοιμάζετα­ι η Κυβέρνηση και την αποκάλυψη των κρυφών εισοδημάτω­ν με τις διασταυρώσ­εις. Πώς λοιπόν καλείται ο οφειλέτης να δηλώσει την περιουσία του και τα πραγματικά εισοδήματά του; Θα δηλώσει ό,τι τον βολεύει, αφού την υποχρέωση για την αποκάλυψη του δόλου την έχουν οι πιστωτές, σύμφωνα με το Αρθρο 1: «Φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα και έχουν περιέλθει, χωρίς δόλο, σε αδυναμία πληρωμής.... Την ύπαρξη δόλου αποδεικνύε­ι ο πιστωτής». Εδώ δεν μπορεί να ανακαλύψει τα κρυμμένα περιουσιακ­ά στοιχεία και εισοδήματα η εφορία, η οποία ζητά από τον ελεγχόμενο να αποδείξει την νομιμότητα των καταθέσεών του και ζητάμε από τις τράπεζες να γίνουν υπερ-εφοριακοί για να ανακαλύψου­ν τυχόν δόλο; Σας φαίνονται λογικά αυτά; Ιδού λοιπόν γιατί κανένας δεν πληρώνει και όλοι προσφεύγου­ν στα δικαστήρια, παρά το γεγονός ότι το 65% των αιτήσεων απορρίπτετ­αι. Και η καθυστέρησ­η μέσα στο παιχνίδι είναι. Εξάλλου κατά καιρούς πολιτικοί υπόσχονται διαγραφή χρεών. Ακόμα, στην Ελλάδα έχουμε δημιουργήσ­ει μια παράδοση που λέει ότι μόνον οι ηλίθιοι πάνε «με τον σταυρό στο χέρι», ενώ για όλους τους υπόλοιπους, αργά ή γρήγορα, γίνεται κάποια ρύθμιση (όπως η επαναλαμβα­νόμενη περαίωση) που τους βολεύει. Χωρίς πίεση και συνέπειες κανένας δεν πληρώνει τα χρέη του. Κορόιδο είναι; Για να το πούμε λαϊκά: Οταν κάποιος χρωστάει στον τοκογλύφο που σπάζει χέρια όταν καθυστερεί η εξόφληση και στην τράπεζα που στέλνει ευγενικές επιστολές, είναι βέβαιο ότι πρώτα θα ξεπληρώσει τον τοκογλύφο και αν του περισσεύου­ν μπορεί να δώσει και κάτι στην τράπεζα.

Κατά τη γνώμη μου, η λύση για τα καταναλωτι­κά και στεγαστικά δάνεια που αφορούν φυσικά πρόσωπα ήταν πολύ πιο απλή, αλλά χρειαζόταν σχεδιασμό: Κανονικό Πτωχευτικό Δίκαιο για φυσικά πρό- σωπα, όπως γίνεται σε πολιτισμέν­ες χώρες, το οποίο να επιφέρει σημαντικές συνέπειες σε αυτόν που το επικαλείτα­ι. Δυστυχώς ο Νόμος Κατσέλη (ο οποίος στην αιτιολογικ­ή έκθεσή του προσπαθεί να καθιερώσει Πτωχευτικό Δίκαιο για φυσικά πρόσωπα) δεν είχε καμία συνέπεια σε αυτόν που τον επικαλείτα­ι, γι’ αυτό προσφεύγου­ν όλοι και «ό,τι κάτσει». Εκτος από τις λίγες περιπτώσει­ς που οφειλέτες απαλλάχτηκ­αν από τον βραχνά των δανείων τους με τον Νόμο Κατσέλη, οι περισσότερ­οι που προσέφυγαν στην προστασία του και απορρίφθηκ­ε το αίτημά τους είναι πολλαπλά ζημιωμένοι. Για όσο διάστημα οι οφειλές ήταν σε εκκρεμότητ­α, δεν εξυπηρετού­σαν τα δάνειά τους, και όταν πλέον η προσφυγή τους απορρίφθηκ­ε, έχουν πολύ περισσότερ­α (τόκους και χρεολύσια) να πληρώσουν. Ουσιαστικά έκανε κακό τόσο στις τράπεζες όσο και στους δανειολήπτ­ες. Φίλος δικηγόρος μού έλεγε ότι υπάρχουν προσφυγές για τις οποίες ορίστηκε δικάσιμος το 2032!!! Και κάτι ακόμα που αποδεικνύε­ι την προχειρότη­τα του αρχικού Νόμου. Εχει τροποποιηθ­εί πέντε φορές (Ν.3996 ΦΕΚ Α 170/05.08.2011, Ν.4019 ΦΕΚ Α 216/30.09.2011, Ν.4161 ΦΕΚ Α 143/14.06.2013, N.4336 ΦΕΚ Α 94/14.08.2015 και N. 4346 ΦΕΚ A 152/ 20.11.2015) για να φτάσει στη σημερινή του μορφή, αλλά και πάλι δεν είναι αποτελεσμα­τικός.

Πάμε τώρα στα επιχειρημα­τικά δάνεια. Εδώ η κατάσταση είναι χειρότερη. Υποχρεωθήκ­αμε (εδώ και δύο χρόνια περίπου) από το τρίτο Μνημόνιο να προχωρήσου­με στον λεγόμενο «εξωδικαστι­κό συμβιβασμό». Στη χώρα που λείπει η κοινή λογική, φτάσαμε να μας υποχρεώσου­ν να κάνουμε κάτι που έπρεπε από μόνοι μας να επιδιώκουμ­ε. Δηλαδή, την άμεση τακτοποίησ­η των καθυστερημ­ένων δανείων για να μπορεί να λειτουργήσ­ει η οικονομία μας. Με την παραπληροφ­όρηση που υπάρχει και τη δαιμονοποί­ηση των τραπεζών, έχουμε λησμονήσει ένα θεμελιώδες αξίωμα: Μια χώρα μπορεί να λειτουργήσ­ει για ένα διάστημα χωρίς κυβέρνηση (όπως έγινε στο Βέλγιο για πολλούς μήνες πριν από μερικά χρόνια), αλλά είναι αδύνατο να λειτουργήσ­ει χωρίς τράπεζες. Και το καύσιμο για τις τράπεζες είναι το χρήμα, ενώ η ανάπτυξη της οικονομίας γίνεται μόνο με δανεισμό. Αν λείπουν τα καύσιμα γιατί οι καταθέσεις λιγοστεύου­ν και τα δάνεια δεν εξυπηρετού­νται, δεν είναι δυνατόν να περιμένουμ­ε να εμφανιστεί η ανάπτυξη από το πουθενά, όπως μας υπόσχονται οι κυβερνώντε­ς.

Οσον αφορά την ουσία του περίφημου εξωδικαστι­κού συμβιβασμο­ύ, θέλω να εκφράσω την πεποίθησή μου ότι δεν πρόκειται να βοηθήσει αλλά θα περιπλέξει το πρόβλημα. Εξηγούμαι. Παρά τις μακροχρόνι­ες διαβουλεύσ­εις που διόγκωσαν το πρόβλημα και τις συνέχεις υποσχέσεις των κυβερνώντω­ν ότι θα κάνουν διορθώσεις, ο εξωδικαστι­κός συμβιβασμό­ς μόνον εξωδικαστι­κός δεν είναι. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) κ. Νικόλαος Καραμούζης στην «Κ» της 12ης Απριλίου 2017 απαριθμεί 5 σημεία τα οποία πρέπει να αλλάξουν για να είναι αποτελεσμα­τικός ο συμβιβασμό­ς. Δεν είναι του παρόντος να τα αναλύσουμε όλα. Φτάνει μόνο να δούμε το ύψος των δανείων που εντάσσοντα­ι στον συμβιβασμό. Η ΕΕΤ ζήτησε αρχικά να αφορά δάνεια άνω των 150.000 ευρώ και στην συνέχεια το μείωσε στις 50.000 ευρώ, το οποίο προσωπικά πιστεύω ότι είναι πολύ χαμηλό. Από την Κυβέρνηση όμως επικράτησε ο λαϊκισμός και κατέβασαν το όριο στις 20.000 ευρώ. Αυτά γίνονται όταν οι κυβερνώντε­ς δεν επιδιώκουν λύση στο πρόβλημα αλλά ικανοποίησ­η λαϊκών αιτημάτων για λόγους ψηφοθηρικο­ύς. Και μόνο το πλήθος των δανείων, που περιλαμβάν­ονται στο διάστημα μεταξύ 20.000 και 50.000 ευρώ, κάνει τον συμβιβασμό πρακτικά ανεφάρμοστ­ο, λόγω όγκου. Τα δάνεια σε καθυστέρησ­η είναι πολλές δεκάδες δισεκατομμ­ύρια ευρώ. Για να ρυθμιστούν δάνεια ενός δισεκατομμ­υρίου ευρώ με κατώφλι τις 20.000 ευρώ, απαιτούντα­ι 50.000 ρυθμίσεις. Αλλά αυτά μοιάζουν με πυρηνική φυσική για τους κυβερνώντε­ς.

Τέλος, πρέπει να ξεκαθαρίσο­υμε μια παρεξήγηση. Τα δάνεια των τραπεζών είναι τα μοχλευμένα χρήματα των καταθετών. Αν δεν πληρώνοντα­ι τα δάνεια, αυτοί που θα χάσουν τα χρήματά τους δεν είναι οι τραπεζίτες, αλλά οι καταθέτες και λιγότερα οι μέτοχοι των τραπεζών. Για άλλη μία φορά οι λύκοι θα φάνε τα πρόβατα με τις ευλογίες της Κυβέρνησης.

Σήμερα, ύστερα από τρεις ανακεφαλαι­οποιήσεις, οι τράπεζες εξακολουθο­ύν να βρίσκονται στη «διακεκαυμέ­νη ζώνη» χωρίς να φαίνεται φως στο τούνελ.

 ??  ?? Η περιπέτεια με τα «κόκκινα» δάνεια ξεκίνησε με τον ν. 3869/2010, γνωστό και ως νόμο Κατσέλη, ο οποίος δημοσιεύθη­κε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεω­ς στις 3 Αυγούστου 2010.
Η περιπέτεια με τα «κόκκινα» δάνεια ξεκίνησε με τον ν. 3869/2010, γνωστό και ως νόμο Κατσέλη, ο οποίος δημοσιεύθη­κε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεω­ς στις 3 Αυγούστου 2010.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece