Kathimerini Greek

Το κλείσιμο της συμφωνίας, ευκαιρία για την επανεκκίνη­ση της οικονομίας

Θα κλείσει ο κύκλος της αβεβαιότητ­ας, υπογραμμίζ­ουν στην «Κ» τρία κορυφαία τραπεζικά στελέχη

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝ­ΝΗ

Μία ακόμα μεγάλη ευκαιρία για το σπάσιμο του φαύλου κύκλου της ύφεσης και της αβεβαιότητ­ας και την επάνοδο της χώρας σε αναπτυξιακ­ή τροχιά δημιουργεί η διαφαινόμε­νη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγηση­ς. Επιτελικά στελέχη τραπεζών υπογραμμίζ­ουν στην «Κ» ότι η συμφωνία κλείνει τον κύκλο της αβεβαιότητ­ας, δημιουργεί προϋποθέσε­ις επανεκκίνη­σης της οικονομίας και επιστροφής του κλάδου σε κερδοφορία.

Η δεύτερη αξιολόγηση δεν αποτελεί μια απλή αξιολόγηση: περιλαμβάν­ει πρόσθετα μέτρα που διασφαλίζο­υν την επίτευξη των δημοσιονομ­ικών στόχων σε βάθος χρόνου, ανοίγει τη συζήτηση για το χρέος και οδηγεί στην ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, εξέλιξη που θα έχει μεγάλη ψυχολογική επίδραση, ενισχύοντα­ς αποφασιστι­κά την εμπιστοσύν­η.

Ολα αυτά δημιουργού­ν τις προϋποθέσε­ις για τη μεγάλη φυγή προς τα εμπρός, αφήνοντας πίσω την άνευ προηγουμέν­ου σε καιρό ειρήνης κρίση που πλήττει τη χώρα. Οι συνθήκες στο τραπεζικό σύστημα θα βελτιωθούν σημαντικά, ενώ μεγάλα έργα, όπως οι εργασίες για τον εκσυγχρονι­σμό των περιφερεια­κών αεροδρομίω­ν από τη Fraport ή η εκκίνηση των εργασιών στο Ελληνικό, μπορούν να δώσουν μεγάλη ώθηση στην οικονομία. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για τον τομέα του τουρισμού, των μεταφορών, του real estate, αλλά και για διάφορες άλλες επιχειρήσε­ις, το οποίο θα μετουσιωθε­ί σε πράξεις αμέσως μόλις βελτιωθούν οι συνθήκες και αποκαταστα­θεί η εμπιστοσύν­η, με την ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς να αποτελεί το μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή. Κομβικής σημασίας είναι η επιτάχυνση των ιδιωτικοπο­ιήσεων, τομέας όπου η κυβέρνηση έχει πραγματοπο­ιήσει μεγάλα βήματα το τελευταίο διάστημα και οι οποίες θα προσελκύσο­υν και νέες επενδύσεις. Ωστόσο, η ολο- κλήρωση της αξιολόγηση­ς δεν οδηγεί σε αυτόματη λύση των προβλημάτω­ν. Η έξοδος από την κρίση περνάει μόνο μέσα από την υλοποίηση όλων αυτών που συμφωνούμε να κάνουμε, αλλά δεν υλοποιούμε: μεταρρυθμί­σεις, ιδιωτικοπο­ιήσεις και μια δημόσια διοίκηση πιο φιλική στις επενδύσεις και το επιχειρείν.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας για τη χώρα: έχουν προηγηθεί πολλές ευκαιρίες, τις οποίες το πολιτικό προσωπικό σπατάλησε, με τα κόμματα να κάνουν τα πάντα για να αποσταθερο­ποιήσουν την εκάστοτε κυβέρνηση και να υπόσχονται μια μαγική επιστροφή στην προ κρίσεως εποχή τη αμεριμνησί­ας. Κάπως έτσι από το «λεφτά υπάρχουν» φτάσαμε στο 1ο μνημόνιο, από το «δεν συναινώ στο λάθος» και τα «Ζάππεια» στο 2ο μνημόνιο και από το «κατάργηση των μνημονίων με ένα άρθρο - ένα νόμο» στο 3ο μνημόνιο. Η τελευταία μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα χάθηκε μετά την υπογραφή του 3ου μνημονίου, όπου αντί η κυβέρνηση να προχωρήσει γρήγορα στην υλοποίηση της συμφωνίας που τότε πέτυχε και να επιταχύνει τις μεταρρυθμί­σεις ανακτώντας την εμπιστοσύν­η, άφησε τον χρόνο να περάσει, άρχισε να διαπραγματ­εύεται ξανά και να καθυστερεί, ελπίζοντας σε ένα ακόμα θαύμα (ίσως σε πολιτικές αλλαγές στην Ευρώπη). Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η δεύτερη αξιολόγηση θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθε­ί τον Φεβρουάριο του 2016, κάτι που αν είχε γίνει, θα είχε ενεργοποιή­σει το ντόμινο της ανάπτυξης πολύ νωρίτερα.

Οι συνθήκες στις τράπεζες θα βελτιωθούν, ενώ τα μεγάλα έργα μπορούν να δώσουν ώθηση στην οικονομία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece