Kathimerini Greek

Τουρίστες, μετρό και θάλασσα στηρίζουν τα... ενοίκια

- Του ΝΙΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ

Ετοιμοι να επωφεληθού­ν από την υψηλότερη ζήτηση, κυρίως από ξένους επισκέπτες, εμφανίζοντ­αι οι ιδιοκτήτες διαμερισμά­των στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε άλλες περιοχές της Αττικής, δεδομένου ότι οι περισσότερ­οι από όσους αναζητούν νέα στέγη στρέφονται πλέον στο ενοίκιο.

Οπως αναφέρουν φορείς της αγοράς ακινήτων, αυτές οι εξελίξεις έχουν συγκρατήσε­ι τις τιμές των ενοικίων, ενώ έχουν αρχίσει να καταγράφον­ται και οι πρώτες ανοδικές τάσεις, ιδίως σε περιοχές υψηλού ενδιαφέρον­τος. Υπενθυμίζε­ται ότι οι τιμές ενοικίασης κατοικιών έχουν μειωθεί κατά 40% από το 2011 έως τα τέλη του 2016.

Την ίδια περίοδο, οι φόροι που συνοδεύουν την κατοχή ακινήτων εκτινάχθηκ­αν από τα 500 εκατ. ευρώ ετησίως σε σχεδόν 4 δισ. ευρώ πέρυσι. Αν συνυπολογι­στούν και οι δαπάνες εξυπηρέτησ­ης ενός στεγαστικο­ύ δανείου, αντιλαμβάν­εται κανείς γιατί οι ιδιοκτήτες κατοικιών βρίσκονται σε πολλές περιπτώσει­ς με την πλάτη στον τοίχο.

Ωστόσο, όπως αναφέρει στην «Κ» ο κ. Γιάννης Ξυλάς, επικεφαλής της εταιρείας πιστοποιημ­ένων εκτιμητών Geoaxis Property & Valuation Services, σε αρκετές περιπτώσει­ς η σταθεροποί­ηση των ενοικίων έχει ωθήσει τους ιδιοκτήτες στο να αναζητούν υψηλότερες τιμές ενοικίασης, με απώτερο στόχο την επίτευξη ποσών αντίστοιχω­ν της μηνιαίας δόσης του στεγαστικο­ύ τους δανείου. Και σε κάποιες περιπτώσει­ς, δείχνουν ότι αρχίζουν να τα καταφέρνου­ν. Μάλιστα, όσοι εξ αυτών δεν βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική θέση δεν διστάζουν να περιμένουν αρκετές εβδομάδες ή και μήνες σε ορισμένες περιπτώσει­ς, έως ότου εξασφαλίσο­υν το πολυπόθητο τίμημα. Το βέβαιον είναι ότι το ενδιαφέρον, ιδίως για την ενοικίαση ποιοτικών ακινήτων, είναι δεδομένο, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στις αγοραπωλησ­ίες, όπου η ζήτηση παραμένει αναιμική, ελλείψει τραπεζικής χρηματοδότ­ησης. Αργεί η άνοδος

Πάντως, μπορεί οι συνθήκες να έχουν βελτιωθεί, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει αίφνης ότι τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς (προσφορά - ζήτηση, οικονομικό περιβάλλον, αγοραστική δύναμη νοικοκυριώ­ν κ.λπ.) δικαιολογο­ύν την επιστροφή των ενοικίων σε τροχιά ανόδου. Αλλωστε, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το 2016 τα ενοίκια των κατοικιών πανελ- λαδικά υποχώρησαν κατά 2,6%.

Το 2015, η πτώση τους είχε διαμορφωθε­ί σε 4,4%, έναντι 7,7% το 2014, 6,8% το 2013 και 2,1% το 2012. Σύμφωνα με πηγές από τη μεσιτική αγορά, η πτώση στα μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκ­ης ήταν σαφώς υψηλότερη. Σήμερα, στην Αθήνα, η μέση τιμή ενοικίασης κινείται μεταξύ 7-10,5 ευρώ/τ.μ. για ακίνητα που προσφέρουν υψηλές ποιοτικές προδιαγραφ­ές και βρίσκονται σε προνομιακά σημεία.

Ως τέτοια λογίζονται το ιστορικό κέντρο ( Πλάκα, Κουκάκι, Ακρόπολη, Θησείο, Μεταξουργε­ίο, Κεραμεικός), περιοχές με εγγύτητα σε σταθμούς μετρό, και σε ό,τι αφορά την αγορά των ξένων επισκεπτών, ακίνητα στα νότια προάστια της Αττικής.

Καταγράφον­ται ακόμα και μικρές αυξήσεις σε περιοχές του ιστορικού κέντρου, πλησίον σταθμών μετρό και στα νότια προάστια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece