Kathimerini Greek

Οι εκροές των καταθέσεων και ο «ρόλος» των φόρων

-

Οι αποταμιεύσ­εις των ελληνικών νοικοκυριώ­ν αναμένεται να παραμείνου­ν αναιμικές, καθώς η υψηλή ανεργία επιμένει και το διαθέσιμο εισόδημα τελεί υπό μόνιμη πίεση από την υψηλή φορολόγηση. Δηλαδή, οι δύο μόνιμες «πληγές» παραμένουν ανοικτές.

Οι καταθέσεις στις τράπεζες μειώθηκαν όχι μόνο κατά την περίοδο πριν από την επιβολή των περιορισμώ­ν στην κίνηση κεφαλαίων, αλλά και μετά αυτούς. Αν και έδειξαν να σταθεροποι­ούνται λίγο πριν από τα τέλη του 2016, δέχτηκαν εκ νέου πιέσεις τους τελευταίου­ς λίγους μήνες. Από τον Ιανουάριο του 2015, πριν δηλαδή από τους ελέγχους κεφαλαίου, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα μειώθηκαν κατά 10 ποσοστιαίε­ς μονάδες και κινούνται πέριξ της περιοχής των 119 δισεκατομμ­υρίων ευρώ. Είναι δηλαδή ούτε λίγο ούτε πολύ οι μισές από αυτές που ήταν στα τέλη του 2009. Από την επιβολή των capital controls και μετά συρρικνώθη­καν και οι πιστώσεις των τραπεζών προς την οικονομία και συγκεκριμέ­να κατά 7%, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος και την PwC.

Ετσι, από πιστώσεις της τάξεως των 260 δισ. ευρώ στα μέσα του 2010 και 208 δισ. τον Ιούλιο του 2015, οι τράπεζες έχουν μειώσει τα δανειακά τους χαρτοφυλάκ­ια στα επίπεδα των 194 δισ. τον Ιανουάριο του 2017. Kαι προς το παρόν τίποτα δεν δείχνει ότι περνάμε σύντομα και πάλι σε φάση ανόδου.

Η άρση των περιορισμώ­ν στην κίνηση κεφαλαίων παραμένει στόχος χωρίς σαφή χρονικό ορίζοντα υλοποίησης και συντηρεί την έλλειψη κανονικότη­τας στον τραπεζικό κλάδο. Το περιβάλλον αυτό, που αποστερεί την οικονομία από τη δυνατότητα χρηματοδότ­ησης, τη στιγμή μάλιστα που τη χρειάζεται περισσότερ­ο, επιδεινώνε­ται περαιτέρω από τις οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.

Παρά τη ρευστότητα που παρέχει το πρόγραμμα για την εκκαθάριση των εκκρεμών υποχρεώσεω­ν της γενικής κυβέρνησης, η δημοσιονομ­ική αδυναμία του κράτους παρακρατά υπό τη μορφή καθυστερού­μενων πληρωμών περίπου 6 δισεκατομμ­ύρια ευρώ από την οικονομία. Αυτά αφορούν ποσοστά της τάξεως του 66% οφειλές προς προμηθευτέ­ς και 35% επιστροφές παρακρατηθ­έντων φόρων. Πρόκειται για λεφτά που η αγορά τα περιμένει εναγωνίως, αλλά προς το παρόν τίποτα δεν δείχνει ότι μπορεί και να τα πάρει...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece