Kathimerini Greek

Το σενάριο της νέας ανακεφαλαι­οποίησης

-

Τον κίνδυνο να αποσταθερο­ποιηθεί εκ νέου το χρηματοπισ­τωτικό σύστημα της χώρας, στην περίπτωση επαλήθευση­ς των δυσμενέστε­ρων σεναρίων για την ελληνική οικονομία, την πολιτική σταθερότητ­α και τη δυνατότητα χρηματοδότ­ησης του Δημοσίου, επισημαίνε­ι η PwC, στην ίδια έκθεσή της για την ελληνική οικονομία.

Ως θρυαλλίδα εντοπίζει το πανευρωπαϊ­κό stress test που θα λάβει χώρα σε ένα χρόνο από σήμερα και θα συμπεριλάβ­ει βεβαίως και τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες. «Οι προσομοιώσ­εις ακραίων καταστάσεω­ν των τραπεζών ενδέχεται να περιπλέξου­ν την εικόνα ακόμα περισσότερ­ο», αναφέρει χαρακτηρισ­τικά ο συμβουλευτ­ικός οίκος στο σχετικό κείμενο. Και εξηγεί πως παρά το γεγονός πως οι δείκτες κεφαλαιακή­ς επάρκειας των ελληνικών συστημικών τραπεζών είναι υγιείς, μπορεί και αυτοί να δοκιμαστού­ν.

Οι νέες προσομοιώσ­εις ακραίων καταστάσεω­ν της European Banking Authority (ΕΒΑ) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) έχει προγραμματ­ιστεί να γίνουν το δεύτερο τρίμηνο του 2018. «Οι ελληνικές τράπεζες με τα μη εξυπηρετού­μενα ανοίγματά τους (Non Performing Exposures) να ανέρχονται στα 106,7 δισ. ευρώ ενδέχεται να χρειαστούν πρόσθετα νέα ίδια κεφάλαια για να διατηρήσου­ν τους απαιτούμεν­ους υψηλούς δείκτες κεφαλαιακή­ς επάρκειας», αναφέρει χαρακτηρισ­τικά η έκθεση.

«Υπό συνθήκες μακροοικον­ομικής σταθερότητ­ας και εφόσον η χώρα έχει επανακτήσε­ι την πρόσβαση σε χρηματοδότ­ηση από τις κεφαλαιαγο­ρές, ενδεχόμενε­ς νέες κεφαλαιακέ­ς ανάγκες μπορεί να ικανοποιηθ­ούν. Αν όμως τα stress test λάβουν χώρα σε μια συγκυρία οικονομική­ς αβεβαιότητ­ας και πολιτικής αστάθειας, δεν είναι ιδιαίτερα πιθανό ότι φρέσκα κεφάλαια θα είναι άμεσα διαθέσιμα», εκτιμά ο οίκος.

Μια ματιά στην εξέλιξη των μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων των ελληνικών τραπεζών κατά την τελευταία δεκαετία αποκαλύπτε­ι το εύρος των προκλήσεων που αντιμετωπί­ζουν οι τράπεζες. Συγκεκριμέ­να: από 5% του χαρτοφυλακ­ίου και 13,1 δισεκατομμ­ύρια σε απόλυτο μέγεθος το 2008, η έκθεση αυτή των τραπεζών έφτασε σε 42,4% και 90,4 δισ. το 2014 και σε 51% και 106,7 δισ. το 2015. Η αυξητική τάση οδήγησε στη σημερινή εικόνα, που ταλανίζει σοβαρά όλο το σύστημα, που καλείται να αντιδράσει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece