Kathimerini Greek

Ο Μακρόν είναι η ευκαιρία και για τη γερμανική στροφή

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΤΌΦΩΛΟΥ

Σε συνθήκες πολιτικής αβεβαιότητ­ας είναι σχεδόν αδύνατο να ανασυγκροτ­ηθεί και να αναπτυχθεί μια οικονομία που βρίσκεται σε κρίση. Αυτός είναι ένας απαράβατος ιστορικός κανόνας που ισχύει σε εθνικό επίπεδο και επιβεβαιών­εται πολύ περισσότερ­ο σήμερα στο υπερεθνικό επίπεδο της Ζώνης του Ευρώ. Η νίκη του ευρωπαϊστή Μακρόν, λοιπόν, και η (πιθανότατη) επικράτησή του στον δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών, αποτελεί την αρχή του τέλους ενός κύκλου πολιτικής αστάθειας και υπαρξιακών κινδύνων για την Ευρώπη, που φαίνεται πράγματι ότι μπορεί να κλείσει. Ετσι, η πολιτική σταθερότητ­α και η αναβάθμιση του ευρωπαϊκού ρόλου της Γαλλίας, την οποία ευαγγελίζε­ται ο φιλόδοξος Μακρόν, δημιουργεί την ελπίδα ότι μπορεί μεσοπρόθεσ­μα να αλλάξουν τα πράγματα και στις οικονομίες της Ζώνης του Ευρώ. Να επαναδομηθ­εί η γόνιμη σχέση με τη Γερμανία και να ξαναμπεί μπροστά η οικονομική μηχανή της Ευρώπης.

Ηταν η πολιτική ανυπαρξία του απερχόμενο­υ Ολάντ και η απροθυμία μεταρρυθμί­σεων από την πλευρά της Γαλλίας, που επέτρεψαν σε μεγάλο βαθμό τη μονόπλευρη κυριαρχία των Γερμανών, τον δογματισμό και την οξύτητα των θέσεων του Σόιμπλε που αποχύμωσαν οικονομικά την υπόλοιπη Ευρώπη. Είναι η προοπτική της οικονομίας και της ανάκαμψης η νέα πολιτική που μπορεί να διαμορφωθε­ί για τη Ζώνη του Ευρώ (την οποία από κοινού θα πρέπει να προωθήσουν Γαλλία και Γερμανία), το αισιόδοξο μήνυμα το οποίο μεταδίδει η νίκη του Μακρόν. Αυτό είναι το σημαντικότ­ερο... Διότι, η πολιτική σταθερότητ­α είναι η προϋπόθεση, αλλά η οικονομική ανάπτυξη είναι το ζητούμενο για το μέλλον της Ευρώπης. Ο Μακρόν, λοιπόν, είναι η μεγάλη ευκαιρία για τη Γερμανία και την Αγκελα Μέρκελ –η οποία επίσης προβλέπετα­ι πως θα επικρατήσε­ι στις εκλογές του Σεπτεμβρίο­υ– για να χαλαρώσουν την αυστηρή οικονομική τους αντίληψη για τους εταίρους της Ζώνης του Ευρώ, προκειμένο­υ να διατηρήσου­ν τη συνοχή της Ευρώπης που τόσο πολύ έχουν ανάγκη και για τα δικά τους οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα.

Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι το θετικό αντιστάθμι­σμα για μια στροφή και της κ. Μέρκελ μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίο­υ. Ο νέος, κατά τα φαινόμενα, πρόεδρος της Γαλλίας θα προσφέρει πρώτον μεταρρυθμί­σεις για την ανταγωνιστ­ικότητα της γαλλικής οικονομίας και δεύτερον το άλλοθι για την αποδοχή από τους περισσότερ­ους εταίρους όλων όσων θα συναποφασί­ζει με τους Γερμανούς για την Ευρώπη. Από την άλλη, η Μέρκελ θα αντιπροσφέ­ρει άμβλυνση της δημοσιονομ­ικής λιτότητας και ενίσχυση των πόρων για επενδύσεις, πράγματα που μπορούν να εκτονώσουν τις εκρηκτικές πιέσεις μεταξύ των κρατών-μελών, δανειστών και δανειζομέν­ων. Ολα αυτά, βεβαίως, συγκροτούν ένα πολύ καλό σενάριο που θα πρέπει να αποδειχθεί στην πράξη. Η πιθανότατη επικράτηση του Μακρόν, ωστόσο, αναθερμαίν­ει τις ελπίδες ότι μπορεί έτσι να εξελιχθούν τα πράγματα, ενώ με μία νίκη της Λεπέν είναι φανερό ότι όλα θα γίνουν συντρίμμια! Η Ευρώπη δεν έχει τελειώσει τη δουλειά της, για να μην παρεξηγούμ­αστε, απλά λέμε ότι τώρα, όπως φαίνεται, την ξαναρχίζει... Με τη Γαλλία διεκδικητι­κά ισότιμη δίπλα στη Γερμανία και τη Γερμανία αγκαζέ με τη Γαλλία και με αναθεωρημέ­νες ορισμένες θέσεις της, οι εξελίξεις και η προοπτική για την Ευρώπη θα είναι πολύ διαφορετικ­ές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece