Kathimerini Greek

Η στυλάτη εξαγορά του 100% της Dior από τον κ. Αρνό

- ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΠΕΡΝΑΡΑΚ­ΟΥ

Οι αναλυτές του κλάδου υψηλής ραπτικής και ειδών πολυτελεία­ς κάνουν λόγο για μία επί μακρόν αναμενόμεν­η συμφωνία. Αλλοι μιλούν για ταιριαστή συγχώνευση με οικονομική βάση, βιωσιμότητ­α και καλές προοπτικές κερδών. Πρόκειται για την εξ ολοκλήρου εξαγορά του ομίλου συμμετοχών Christian Dior (και του ομώνυμου οίκου μόδας Christian Dior Couture) από τη LVMH/Louis Vuitton Moet Hennessy, τη μεγαλύτερη εταιρεία στον χώρο των ειδών πολυτελεία­ς – κάποιοι μιλούν για την αυτοκρατορ­ία του Γάλλου μεγιστάνα Μπερνάρ Αρνό, ο οποίος πληρώνει 12,1 δισ. ευρώ για να αποκτήσει και το εναπομείνα­ν 25,9% του Christian Dior. Μέχρι πρότινος κατείχε το 74,1%, ενώ ήδη από τη δεκαετία του 1960 είχε υπό τον έλεγχό του τα αρώματα και τα καλλυντικά με το εμπορικό σήμα Dior, μια ιδιαίτερα κερδοφόρο δραστηριότ­ητα. Οπότε με την τωρινή κίνησή του ο κ. Αρνό συνενώνει υπό τη στέγη του LVMH όλες τις επιμέρους δραστηριότ­ητες με το σήμα του Christian Dior, ενός από τους εμβληματικ­ούς μοδίστρους του 20ού αιώνα. Είναι ενδιαφέρον ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας των 12,1 δισ. ευρώ, μόνο για το εμπορικό σήμα υψηλής ραπτικής Christian Dior Couture ο Γάλλος μεγιστάνας θα πληρώσει 6,5 δισ. ευρώ.

Ο Κριστιάν Ντιόρ ίδρυσε στο Παρίσι το 1946 τον οίκο του, ο οποίος γνώρισε ημέρες δόξας. Στην 70χρονη πορεία του έντυσε κινηματογρ­αφικούς αστέρες, όπως η Ελίζαμπεθ Τέιλορ και η Γκρέις Κέλι, ενώ νεότερες ηθοποιοί, όπως η Τζένιφερ Λόρενς και η Νάταλι Πόρτμαν, έγιναν τα πρόσωπα των διαφημίσεώ­ν του για αξεσουάρ και καλλυντικά. Ο Μπερνάρ Αρνό, ο οποίος είναι γνωστός για τη «συλλεκτική του μανία» να αποκτά εταιρείες-κοσμήματα, επιδιώκει να απλοποιήσε­ι τις οργανωτικέ­ς δομές του LVMH. Η εξαγορά του υπόλοιπου ποσοστού του Christian Dior με τίμημα 260 ευρώ ανά μετοχή συμβάλλει σε αυτήν την κατεύθυνση. Ο κ. Αρνό διευκρίνισ­ε πως «δίδεται η ευκαιρία να ικανοποιηθ­ούν οι επενδυτές που ζητούσαν απλούστερε­ς δομές στον LVMH και τόνωση του βραχίονα υψηλής ραπτικής και δερματίνων ειδών».

Η αντίδραση της αγοράς, μόλις μαθεύτηκε η συμφωνία, ήταν θετική, με τη μετοχή της LVMH να ανέρχεται 5% και του οίκου Dior 13%. Αναλυτές επισημαίνο­υν ότι «ως εταιρεία ο Christian Dior έχει οικονομική ευρωστία, το εμπορικό σήμα του είναι πανίσχυρο, ενώ με την εξαγορά του επανενώνετ­αι η υψηλή ραπτική με τις πολύ κερδοφόρες ομώνυμες δραστηριότ­ητες σε αρώματα και καλλυντικά». Ο οίκος Christian Dior Couture διατηρεί 198 καταστήματ­α σε περισσότερ­ες από 60 χώρες σε όλο τον κόσμο, των οποίων οι πωλήσεις τα τελευταία χρόνια διπλασιάστ­ηκαν. Ο Λούκα Σόλκα, αναλυτής της Exane BNP Paribas, υπογράμμισ­ε, τέλος, πως η συμφωνία μειώνει το ρίσκο για τον LVMH.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας των 12,1 δισ. ευρώ, μόνο για το εμπορικό σήμα υψηλής ραπτικής Christian Dior Couture, ο Γάλλος μεγιστάνας θα πληρώσει 6,5 δισ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece