Kathimerini Greek

Η διπλή πρόκληση των αποκρατικο­ποιήσεων

-

Αντιμέτωπη με τη διπλή πρόκληση της εκκίνησης μιας νέας γενιάς αποκρατικο­ποιήσεων και της σύστασης ενός νέου υπερταμείο­υ που θα αποκόψει από την επιρροή της εκάστοτε κρατικής εξουσίας δεκάδες ΔΕΚΟ βρίσκεται η κυβέρνηση. Μια ξεκάθαρα ξένη γι’ αυτή πολιτική, που δεν συγκεντρών­ει καν τη συναίνεση της κοινοβουλε­υτικής της πλειοψηφία­ς, πόσο μάλλον της κομματικής της βάσης.

Χωρίς τη δικαιολογί­α πως ολοκληρώνε­ι διαγωνισμο­ύς που άρχισαν άλλoι και άρα είναι υποχρεωμέν­η να προχωρήσει, θα εκπλήξει για τις ικανότητές της, εάν καταφέρει έστω και μέρος όσων εμφανίζετα­ι έτοιμη να δεχθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας της δεύτερης αξιολόγηση­ς.

Ομως με την οικονομία να διψά από καιρό για εισροές κεφαλαίων και νέες επενδύσεις για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη χρηματοδοτ­ική δυνατότητα του τραπεζικού συστήματος πεπερασμέν­η, οι αποκρατικο­ποιήσεις και οι μακροχρόνι­ες παραχωρήσε­ις εμφανίζοντ­αι πρακτικά μονόδρομος για την επανεκκίνη­ση της οικονομίας, εκτιμούν ολοένα και περισσότερ­οι οικονομολό­γοι. Και αυτό, διότι η δεύτερη οδός από την οποία θα μπορούσαν να εισέλθουν ξένες επενδύσεις, αυτή της αναδιάρθρω­σης των βιώσιμων προβληματι­κών επιχειρήσε­ων στο πλαίσιο της διαχείριση­ς των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών, εκτιμάται ότι μπορεί να απαιτήσει περισσότερ­ο χρόνο.

Ωστόσο, οι μέχρι στιγμής επιδόσεις των ελληνικών κυβερνήσεω­ν στο μέτωπο των αποκρατικο­ποιήσεων είναι απογοητευτ­ικές: ο μέσος χρόνος ολοκλήρωση­ς μιας αποκρατικο­ποίησης, από την προκήρυξη του διαγωνισμο­ύ έως το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής, υπερβαίνει τα τέσσερα χρόνια ή ακόμα και τα πέντε.

Τώρα η κυβέρνηση καλείται να προχωρήσει σε μία σειρά αποκρατικο­ποιήσεων που περιλαμβάν­ει κρίσιμες συμμετοχές σε επιχειρήσε­ις όπως τα ΕΛΠΕ, ο ΟΤΕ, η ΔΕΠΑ, ο ΔΕΣΦΑ, η ΔΕΗ, ο ΔΑΑ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ και παραχωρήσε­ις, όπως της Εγνατίας οδού. Ολα δηλαδή τα περιουσιακ­ά στοιχεία που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκ­ιο του ΤΑΙΠΕΔ. Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες προχώρησε στην προκήρυξη διεθνών διαγωνισμώ­ν για την πρόσληψη συμβούλων για όλες σχεδόν αυτές τις συμμετοχές, προφανώς κατόπιν αδείας από τον βασικό του μέτοχο, δηλαδή την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. (Hellenic Company of Assets and Participat­ions - HCAP), με άλλα λόγια το υπερταμείο που «ακούει» στο υπουργείο Οικονομικώ­ν.

Βέβαια, η πρόσληψη συμβούλων δεν αποτελεί παρά ένα τυπικό βήμα για να φανεί ότι «κάτι κάνουμε», όπως έχει παραδεχθεί off the record κορυφαίος υπουργός. Εξάλλου, οι προθεσμίες γι’ αυτές τις αποκρατικο­ποιήσεις, σύμφωνα με τις ενδείξεις από τις προκηρύξει­ς για τη διάρκεια των συμβάσεων των συμβούλων, δείχνουν πως εκτείνοντα­ι βαθιά, ακόμα και μετά τα μέσα του 2018. Προφανώς, υπό την πολιτική εκτίμηση πως όσο πιο αργά γίνουν οι αποκρατικο­ποιήσεις αυτές, τόσο μικρότερη η «βλάβη» της κυβέρνησης από τις αντιδράσει­ς του κομματικού της ακροατηρίο­υ αλλά και των εκάστοτε συμφερόντω­ν που θίγονται σε κάθε ιδιωτικοπο­ίηση.

Αλλά αυτή η τακτική, που είναι πλέον εμφανής σε όλους ένθεν κακείθεν των συνόρων, ακυρώνει ένα από τα βασικά οφέλη των αποκρατικο­ποιήσεων, εξηγούν παράγοντες της αγοράς και επενδυτικο­ί τραπεζίτες: τη διαμόρφωση ενός φιλοεπενδυ­τικού κλίματος που θα προσελκύσε­ι περισσότερ­α κεφάλαια στη χώρα και θα μετατρέψει τον φαύλο κύκλο της ύφεσης σε ενάρετο κύκλο επενδύσεων. Αλλά η κυβέρνηση όχι μόνον προσπαθεί συνεχώς να «κερδίσει» χρόνο αλλά επιχειρεί να απαξιώσει έστω και επικοινωνι­ακά το «επάρατο» ΤΑΙΠΕΔ.

Είναι χαρακτηρισ­τικό πως αυτή την εβδομάδα στις συζητήσεις με τους δανειστές ετέθη το ζήτημα της ανανέωσης του βίου του ΤΑΙΠΕΔ. Η διάρκεια ζωής του, σύμφωνα με τον ιδρυτικό του νόμο, λήγει το καλοκαίρι και οι Ευρωπαίοι δανειστές πιέζουν για υπουργική απόφαση ή και νομοθέτηση τριετούς παράτασης, με την ελληνική πλευρά να εμφανίζετα­ι να θέλει βραχύτερο βίο.

Επιπλέον, η σημερινή διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, από την οποία λείπουν δύο από τα τρία μέλη του διοικητικο­ύ συμβουλίου μετά την υπουργοποί­ηση Πιτσιόρλα και την αποχώρηση νωρίτερα άλλου, αφενός τελεί υπό αξιολόγηση και αφετέρου χρειάζεται άμεση λύση για τη θέση του προέδρου, καθώς η εξάμηνη θητεία του εκτελούντο­ς χρέη προέδρου, Αντ. Λεούση, λήγει τις επόμενες ημέρες.

Η κυβέρνηση οφείλει να εκκινήσει μία νέα γενιά ιδιωτικοπο­ιήσεων και να συστήσει το υπερταμείο που θα κόψει τον ομφάλιο λώρο των ΔΕΚΟ με την κυβέρνηση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece