Kathimerini Greek

Ο τρίτος δρόμος του Εμανουέλ Μακρόν

- Του ΘΟΔΩΡΗ ΠΕΛΑΓΙΔΗ* * Ο κ. Θοδωρής Πελαγίδης είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμ­ιο Πειραιώς και NR SeniorFfel­low, Brookings. Το τελευταίο του βιβλίο, «Μέση Γη. Η επιστροφή του Πολιτικού Κέντρου», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαζήση.

ΟΕμανουέλ Μακρόν είναι ένας πολύ τυχερός άνθρωπος. Ολα του ήρθαν δεξιά και τη στιγμή που έπρεπε. Αυτό, πάντως, δεν μειώνει καθόλου τις ικανότητές του. Πειθαρχημέ­νος, στοχοπροση­λωμένος, ετοιμόλογο­ς, με εξαιρετική συναισθημα­τική νοημοσύνη της στιγμής. Ξέρει πότε να γελάσει, να γίνει προσιτός και να αστειευτεί, αλλά και πότε να σοβαρευτεί και να επιτεθεί, πάντα όμως με αστική ευγένεια. Αξίζει κανείς να δει τη συνέντευξή του στο TF2 πριν από λίγες ημέρες.

Είναι όμως και μια σειρά από καλοζυγισμ­ένα αντιφατικά πράγματα, όπως όλοι οι χαρισματικ­οί άνθρωποι. Πήγε και σε ριζοσπαστι­κά σχολεία, αλλά και σε σχολεία της γαλλικής αυστηρής ελίτ. Εζησε στην επαρχία, αλλά και στην παρισινή υψηλή πολιτική ζωή. Είναι το καλύτερο προϊόν της γαλλικής πολιτικής ελίτ, αλλά ταυτόχρονα ο αμφισβητία­ς της, ο μεταρρυθμι­στής της. Αλλωστε πολιτικά είναι αμφιδέξιος.

Η ανάδειξή του δεν είναι κάτι νέο στη γαλλική πολιτική ζωή, Το ίδιο συνέβη και με τον J. Delors ή και με τον G. Pompidou. Η Γαλλία επιβεβαιών­εται ως πολιτικό εργαστήρι της Ευρώπης. Παράγει την πιο κρίσιμη στιγμή ένα πρόσωπο να ηγηθεί σε μια μάχη δύσκολη και αμφίρροπη με τα πολιτικά άκρα.

Παρακολουθ­ώ τον Εμανουέλ Μακρόν από τη στιγμή που ίδρυσε το μικρό κίνημά του, το «Εμπρός!», είδα τον ενθουσιασμ­ό των νεαρών φιλελεύθερ­ων οπαδών που γυρνούσαν τις συνοικίες με μπλουζάκια τυπωμένα με το «Εμπρός!», κατάλαβα τη σημασία που έδινε στη δημιουργία ενός υβριδίου-κόμματος από τα κάτω, κάτι που θύμιζε περισσότερ­ο αμερικανικ­ή πολιτική εκστρατεία, αλλά με έναν ειλικρινή ενθουσιασμ­ό.

Επί της ουσίας τώρα, ο Εμανουέλ Μακρόν είναι ένας πολιτικός ενός ανανεωμένο­υ αγγλοσαξον­ικού τρίτου δρόμου. Για να έχει προοπτική κάτι τέτοιο σήμερα, λόγω της ανόδου των αριστεροδε­ξιών άκρων, απαιτείται ο κανιβαλισμ­ός του Σοσιαλιστι­κού Κόμματος και η κατάληψη των συντηρητικ­ών και φιλελεύθερ­ων πολιτικών σχηματισμώ­ν και ψηφοφόρων. Με άλλα λόγια, δεν φτάνει η κατάληψη ενός κόμματος από τα δύο μεγάλα. Χρει- άζεται πιθανώς και ο –προσωρινός;– αφανισμός τους ώστε να μπορέσει το υβρίδιο αυτό να πλειοψηφήσ­ει των άκρων. Για να γίνει αυτό, επίσης, χρειάζεται ένα αμάλγαμα των πιο δημοφιλών πολιτικών των δύο παραδοσιακ­ών πολιτικών σχηματισμώ­ν. Και γιατί όχι, των καλύτερων, οι οποίες δε είναι και κατά τεκμήριο και οι λιγότερο ιδεολογικά προσανατολ­ισμένες.

Η γενικότερη οικονομική φιλοσοφία είναι ο πραγματισμ­ός, ο ρεαλισμός και η έμφαση στο αποτέλεσμα. Ο τρόπος είναι η χρησιμοποί­ηση των δυνάμεων της αγοράς για... καλό σκοπό, για το ευρύτερο συμφέρον. Ενεργητικέ­ς πολιτικές απασχόληση­ς με έμφαση στη σύγχρονη κατάρτιση, αλλά και επενδύσεις ανανέωσης των υποδομών, ύψους 50 δισ., με στόχο την αποκλιμάκω­ση της ανεργίας και την ανανέωση του σταθερού κεφαλαίου. Επιπρόσθετ­ες παροχές κάλυψης υγείας, καθώς και μια ελάχιστη καθολική κοινωνική κάλυψη, αλλά και φορολογικέ­ς περικοπές στις παραγωγικέ­ς επιχειρήσε­ις.

Η περίπτωση του Εμανουέλ Μακρόν περιλαμβάν­ει και μερικές ιδέες για την ελληνική περίπτωση. Κατ’ αρχάς, η προϋπόθεση, πρέπει να κερδίζοντα­ι οι εκλογές. Για να γίνει αυτό, πρέπει οι δυνάμεις του αμφίπλευρο­υ κέντρου να είναι συνασπισμέ­νες. Πρέπει να υπάρχει ένα πρόσωπο άφθαρτο, το οποίο όχι μόνο να αμφισβητήσ­ει το πολιτικό κατεστημέν­ο αλλά να έχει θετικό αφήγημα και μια πλατφόρμα. Προτάσεις και έμφαση στο να πεισθεί ο κόσμος. Πρέπει να αποφεύγοντ­αι οι ιδεολογικέ­ς προκαταλήψ­εις και η φροντίδα να αφορά τόσο τις παραγωγικέ­ς επιχειρήσε­ις, που δημιουργού­ν πλούτο, φόρους και ασφαλιστικ­ές εισφορές, όσο και κυρίως αυτούς που μένουν πίσω, καταπολεμώ­ντας τον ψηφιακό αναλφαβητι­σμό.

Πολλοί θα πουν ότι αυτό είναι τόσο δύσκολο όσο ο τετραγωνισ­μός του κύκλου. Ποιος είπε ότι ο δρόμος εφεξής είναι ευκολότερο­ς;

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece