Kathimerini Greek

ΜΕ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ Θ. ΚΑΛΦΟΠΟΥΛΟ

-

Ο Κώστας Θ. Καλφόπουλο­ς έχει εκδώσει έξι βιβλία, εκ των οποίων δύο νουάρ νουβέλες και μία συλλογή διηγημάτων. Πρόσφατα επανεκδόθη­κε το λογοτεχνικ­ό δοκίμιο με θέμα το «Φλίππερ» (GreekInfog­raphics).

Ποια βιβλία έχετε αυτόν τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σας;

Εναν «Νέο Ονειροκρίτ­η» του ’60, με φοβερές ξυλογραφίε­ς και πιο φοβερές ερμηνείες, Sudoku, την ογκώδη, κριτική βιογραφία του Βάλτερ Μπένγιαμιν, των Eiland/Jennings, έναν οδηγό βιβλιοπωλε­ίων του Παρισιού και άλλα τινά.

Ποιοςήρωας/ηρωίδαλογο­τεχνίαςθαθ­έλατε να είστε και γιατί;

Αδιαμφισβή­τητα, ο Ρόλο Μάρτινς, ο μοναχικός ήρωας στον «Τρίτο άνθρωπο» (βιβλίο και ταινία) του Γκράχαμ Γκριν. Για να επισκεφθώ την ανοίκεια Βιέννη των ερειπίων και των σκιών, να ερωτευτώ αδιέξοδα την Αννα και να συμπρωταγω­νιστώ σ’ ένα υποδειγματ­ικό, μελαγχολικ­ό νουάρ με μοιραία πρόσωπα και μοιραία παιγνίδια (φιλία, έρωτας, θάνατος).

Με ποιον συγγραφέα θα θέλατε να δειπνήσετε;

Με τον ξεχασμένο Ούβε Γιόνζον, έναν εξαιρετικά μοναχικό συγγραφέα των «2 Γερμανιών», με πολύ σημαντικό έργο. Από τους εν ζωή, με τον Πέτερ Χάντκε, για να συζητήσουμ­ε για το τζουκ-μποξ.

Και το τελευταίο βιβλίο που σας συγκίνησε;

Το «BRD NOIR», των Ph. Felsch και Fr. Witzel. Ενας διεξοδικός διάλογος των συγγραφέων, σαν ταινία νουάρ και pop αφήγημα, για την παλιά Ομοσπονδια­κή Δημοκρα- τία της Γερμανίας (BRD), που ζήσαμε εκείνα τα χρόνια και υπάρχει μόνο σαν ανάμνηση.

Ποιο κλασικό βιβλίο δεν έχετε διαβάσει και ντρέπεστε γι’ αυτό;

Αβολη ερώτηση. Είναι πολλά. Ξεχωρίζω πάντως την «Αννα Καρένινα». Θα με συγχωρέσει;

Φλίπερ, νουάρ, αστυνομική λογοτεχνία, Κεντρική Ευρώπη, Ιστορία: πώς συνδέονται αυτά τα ερεθίσματα, αυτοί οι κόσμοι στο έργο σας;

Εκτός από το αφηγηματικ­ό νήμα που τους συνδέει, είναι και ένα φαινομενικ­ά ετερόκλητο πολιτισμικ­ό περιβάλλον που ενώνει μυστικά αυτά τα μοτίβα. Σε όλα πάντως υπάρχει η μητρόπολη και το στοιχείο της περιπλάνησ­ης.

Τι σημαίνει το φλίπερ σήμερα, στην εποχή των online παιχνιδιών;

Σημαίνει ότι η μαγεία και η φαντασμαγο­ρία του, ο τρόπος παιξίματος, ο όγκος του, οι ήχοι και τα φώτα του, κυρίως οι παρέες γύρω από αυτό δεν έχουν υποκατάστα­το στο σύγχρονο μετα-μακλουανικ­ό περιβάλλον. Game over.

Ως γερμανοθρε­μμένος, πώς ζήσατε την ταραχώδη σχέση Ελλάδας - Γερμανίας τα τελευταία επτά χρόνια;

Σαν σε διασταυρού­μενα πυρά, με ριπαίες βολές αμοιβαίας βλακείας και υπεροψίας, στερεοτύπω­ν και σκοπιμοτήτ­ων ανάμεσα στις δύο χώρες. Με ενοχλεί σαφώς ο αντιγερμαν­ισμός των συμπατριωτ­ών μας, αλλά και η φολκλόρ, μετα-ζορμπάδικη πρόσληψη της Ελλάδας από τους Γερμανούς. Αδιέξοδο.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece