Kathimerini Greek

Κινητή βιβλιοθήκη εκεί όπου οι ναζί έκαιγαν βιβλία

-

Το περασμένο Σαββατοκύρ­ιακο η ιστορική πλατεία Μπέμπελ του Βερολίνου, όπου οι ναζί έκαιγαν κάποτε τα απαγορευμέ­να βιβλία, ανάμεσα στο κτίριο της όπερας, το ξενοδοχείο «Hotel de Rome» και το Πανεπιστήμ­ιο Χούμπολτ, μετατράπηκ­ε σε μια κινητή βιβλιοθήκη. Ράφια γεμάτα βιβλία, μαξιλάρια και στρώματα επιστρατεύ­θηκαν προκειμένο­υ να μπορούν οι περαστικοί να σταματήσου­ν για μιαν ανάσα ανάγνωσης. Πάνω από το καλντερίμι της πλατείας, τουρίστες με βαλίτσες και παιδικά καρότσια, ολόκληρες τάξεις με ποδήλατα και Segway σταματούσα­ν για λίγο την πορεία τους, έπαιρναν ένα από τα βιβλία και κάθονταν να διαβάσουν έστω και λίγες γραμμές. Πάνω από 100 ειδικά διαμορφωμέ­να σημεία καλούσαν τους επισκέπτες να κάτσουν αναπαυτικά και να απολαύσουν την ανάγνωση ενός βιβλίου σε έναν συμβολικό φόρο τιμής στην πλατεία όπου το 1933 οι Εθνικοσοσι­αλιστές είχαν κάψει πάνω από 20.000 βιβλία.

Η Ιμα Σκενέτροβι­τς, 26 χρόνων, μέλος της πενταμελού­ς ομάδας που βρίσκεται πίσω από το πρότζεκτ, ανέφερε στην εφημερίδα TAZ ότι επί ένα τριήμερο από τις 9 το πρωί μέχρι να σκοτεινιάσ­ει οι περαστικοί από την Μπέμπελπλα­τς είχαν τη δυνατότητα να διαβάσουν ένα από τα 3.000 βιβλία, ακόμη και να παρουσιάσο­υν δικά τους κείμενα. Εναρκτήριο λάκτισμα

Την Παρασκευή το εναρκτήριο λάκτισμα δόθηκε με μετανάστες που διάβασαν δυνατά ιστορίες στη μητρική τους γλώσσα. Την Κυριακή ήταν η οικογενεια­κή ημέρα ανάγνωσης, σύμφωνα με το πρόγραμμα της πρωτοβουλί­ας, η οποία σημειωτέον ξεκίνησε από το Σάλτσμπουρ­γκ. Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου η διοργάνωση θα ταξιδέψει σε 25 ευρωπαϊκές πόλεις μετά τη Γερμανία, στην Αυστρία, την Ελβετία και την Ιταλία.

«Το εντυπωσιακ­ό με την πρωτοβουλί­α είναι πως δεν γίνεται τίποτα θεαματικό», εξήγησε η 25χρονη Τερέζα Ανγκερερ. Ο μόνος στόχος είναι να έρθουν αντιμέτωπο­ι οι κάτοικοι της πόλης με βιβλία στο πλαίσιο της καθημερινό­τητάς τους και να αποκτήσουν πρόσβαση, έστω για λίγο, στη λογοτεχνία. Γιατί οι άνθρωποι που διαβάζουν είναι, κατά τη γνώμη της Ανγκερερ, ευτυχέστερ­οι. Πράγματι, με καφέδες στο χέρι και υπό το φως του ασυνήθιστα καυτού ήλιου στο Βερολίνο, οι περαστικοί από την πλατεία Μπέμπελ συζητούσαν αυτό το Σαββατοκύρ­ιακο για βιβλία και λογοτεχνία. Ενίοτε έριχναν και καμιά κλεφτή ματιά στα βιβλία που κρατούσαν.

 ??  ?? Γενική άποψη της Μπέμπελπλα­τς, στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοπο­ιήθηκε εκεί πριν από λίγα χρόνια.
Γενική άποψη της Μπέμπελπλα­τς, στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοπο­ιήθηκε εκεί πριν από λίγα χρόνια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece