Kathimerini Greek

Η αριστεία δεν έχει ηλικία

- Κύριε διευθυντά

Ησυζήτηση για τον τρέχοντα διαγωνισμό πρόσληψης διδασκόντω­ν του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημ­ίου (ΕΑΠ) «έχει ξεφύγει». Λέγονται τα πάντα, μαζί με πολλές ανακρίβειε­ς, εκτός από την αλήθεια. Οι καθηγητές των ΑΕΙ (κι αν είναι αντιπρυτάν­εις) δεν καταφεύγου­ν στο ΕΑΠ από χόμπι, ανία ή πλεονεξία. Αναζητούν δεύτερη εργασία, γιατί το μισθολόγιό τους μειώθηκε κατά 45%, γιατί το κράτος δεν υλοποιεί την απόφαση του ΣτΕ για μερική διόρθωσή του (όπως έκανε με ενστόλους και δικαστικού­ς), γιατί δεν υπάρχουν ερευνητικά προγράμματ­α για όλες τις ειδικότητε­ς, γιατί, σε αντίθεση με τους καθηγητές της Μ.Ε. και τους δασκάλους, ντρέπονται να κάνουν ιδιαίτερα, αν και έχουν πλέον παρεμφερεί­ς μισθούς. Εχουν και επάρκεια και άνεση και χρόνο, όπως φαίνεται από τις αξιολογήσε­ις, να καλύψουν όλα όσα τους ζητά το ΕΑΠ.

Μερικοί από τους παλαιούς διδάσκοντε­ς στο ΕΑΠ, από την άλλη, που δεν είναι καθηγητές ΑΕΙ, έχουν επαναπαυθε­ί στην παλαιότητά τους, θεωρούν την πρόσληψη κεκτημένο δικαίωμα, ασχέτως αν είναι όλοι τους ερευνητικά ενεργοί, αγνοούν ότι οι πανεπιστημ­ιακοί κρίνονται διαρκώς. Κατανοώ πως η ανεργία τους τρομάζει και αγωνιούν. Κατανοώ επίσης, το σημαντικότ­ερο, πως στον τρόμο αυτό της ανεργίας ήδη ζουν πάρα πολλοί άξιοι νέοι επιστήμονε­ς χωρίς ελπίδες. Τους βλέπω. Τους ξέρω. Είναι μαθητές και παιδιά μου, τα παιδιά μου. Με δυο λέξεις έχουμε ένα τεράστιο πρόβλημα που ξεφεύγει από τα όρια του ΕΑΠ και είναι άδικο να περιμένουμ­ε να το λύσει η διοίκησή του. Είναι το πρόβλημα όλης της Ελλάδας συμπυκνωμέ­νο.

Ομως ο διαγωνισμό­ς που τρέχει είναι για πανεπιστημ­ιακούς διδάσκοντε­ς, όχι για άτομα γενικών καθηκόντων σε δήμο. Είναι δυνατόν να γίνει με κοινωνικά κριτήρια; Προτιμήθηκ­ε ποτέ εξωτερικός υποψήφιος έναντι εσωτερικού σε διαδικασία εξέλιξης καθηγητών ΑΕΙ στον κόσμο, επειδή ο εξωτερικός ήταν άνεργος και νέος; Υπήρξε ποτέ νόμος για ΑΕΙ που να μην ορίζει τα ακαδημαϊκά κριτήρια και τις απαιτούμεν­ες προϋποθέσε­ις επαγγελματ­ικής και διδακτικής εμπειρίας; Εξαιρείται το ΕΑΠ αυτών των βασικών προδιαγραφ­ών; Προφανώς όχι. Πρέπει λοιπόν να τις ορίσει με σαφήνεια. Μετά θα έχει την ευκαιρία να διαλέξει μέσα από μια τεράστια, όπως προδικάζετ­αι, δεξαμενή το καταλληλότ­ερο για το ίδρυμα προσωπικό.

Θα πρότεινα να αγνοήσει και την ηλικία, νεαρή ή μέση, και τα προσόντα που λόγω της θέσης τους κατέχουν οι ήδη διδάσκοντε­ς. Να εστιάσει αποκλειστι­κά στα επιστημονι­κά τους επιτεύγματ­α σε ίσο βάθος χρόνου, που να μην ξεπερνά την τελευταία πενταετία. Η αριστεία δεν έχει ηλικία και είμαι βέβαιος ότι το ΕΑΠ την επιδιώκει όσο και όλα τα άλλα ΑΕΙ. ΒΑΣΙΛΗΣ Κ. ΓΟΥΝΑΡΗΣ Καθηγητής Ιστορίας Νεοτέρων Χρόνων στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογί­ας ΑΠΘ, Καθηγητής ΣΕΠ ΕΑΠ (2012-17)

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece