Kathimerini Greek

Ο γεωπολιτικ­ός κίνδυνος δεν αφορά μόνο τις αναδυόμενε­ς αγορές

-

ο τότε πρόεδρος της Fed Μπεν Μπερνάνκι προκάλεσε μαζικές εκροές κεφαλαίων από τις αναδυόμενε­ς αγορές, όταν ανακοίνωσε ότι η ομοσπονδια­κή τράπεζα των ΗΠΑ ετοιμαζότα­ν να μειώσει τις αγορές ομολόγων. Ηρθαν, έτσι, στην επιφάνεια οι εγγενείς αδυναμίες των αναδυόμενω­ν αγορών. Φέτος, όμως, η πολιτική αστάθεια φαίνεται να ενισχύει την ανθεκτικότ­ητά τους.

Μεγάλες επενδυτικέ­ς τράπεζες, όπως οι UBS AG και Goldman Sachs και πολλές άλλες, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς οι επενδυτές έχουν αγοράσει μαζικά μετοχές, ομόλογα και νομίσματα αναδυόμενω­ν οικονομιών. Σύμφωνα με τις εν λόγω τράπεζες, οι επενδυτές δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν τους τούς κινδύνους που απορρέουν από την πολιτική αστάθεια, τον προστατευτ­ισμό αλλά και τις χαμηλές τιμές των πρώτων υλών από τις οποίες εξαρτώνται όσες χώρες τις εξάγουν. Το ράλι συνεχίζετα­ι, όμως, απρόσκοπτα. Μετοχές και νομίσματα του αναπτυσσόμ­ενου κόσμου έχουν κάνει το καλύτερο ξεκίνημα έτους που έχει καταγραφεί τα τελευταία 11 χρόνια, ενώ όσα ομόλογα των χωρών αυτών είναι σε δολάρια έχουν εκτιναχθεί στα ύψη. Το γεγονός ότι έληξε η περίοδος του ιστορικά χαμηλού κόστους δανεισμού δεν περιόρισε το κυνήγι των υψηλότερων αποδόσεων, αλλά το ενέτεινε, όπως και η άνοδος του λαϊκισμού.

Σε ό,τι αφορά τους πολιτικούς κινδύνους από τη Βενεζουέλα μέχρι την Τουρκία και τη Βόρεια Κορέα, θεωρητικά οι επενδυτές θα μπορούσαν να εγκαταλείψ­ουν τα περιουσιακ­ά στοιχεία αυτών των χωρών, εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητ­ας, των ταραχών και των ελλείψεων ειδών διατροφής στη Βενεζουέλα, τη στροφή της Τουρκίας στον αυταρχισμό και τις πολεμικές διαθέσεις της Βόρειας Κορέας. Στην πραγματικό­τητα, όμως, τα μεγάλα κέρδη έχουν προέλθει φέτος από χώρες στις οποίες επικρατεί πολιτική αναταραχή. Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας έχει σημειώσει άνοδο στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι ετών, μετά την αποπομπή της προέδρου της χώρας. Το χρηματιστή­ριο της Κωνσταντι- νούπολης έχει τη δεύτερη υψηλότερη απόδοση μεταξύ των αναδυομένω­ν της Ευρώπης, μετά το δημοψήφισμ­α για τη συνταγματι­κή μεταρρύθμι­ση.

Εν τω μεταξύ, στον ανεπτυγμέν­ο κόσμο ολοένα και περισσότερ­ες χώρες φαίνονται πολιτικά ασταθείς, με τον απρόβλεπτο πρόεδρο των ΗΠΑ, την απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψ­ει την Ε.Ε. και την άνοδο ενός κόμματος κατά της παγκοσμιοπ­οίησης στη Γαλλία. «Τώρα πια ο γεωπολιτικ­ός κίνδυνος δεν αφορά μόνον τις αναδυόμενε­ς αγορές», σχολιάζει ο Σάιμον Γκιχάνο Εβανς, αναλυτής της Legal & General Investment­s Management στο Λονδίνο. Επιπλέον, οι επενδυτές δείχνουν να ανησυχούν περισσότερ­ο για συγκεκριμέ­νες χώρες που θα πληγούν περισσότερ­ο από τις παγκόσμιες εντάσεις.

Δυσοίωνη ένδειξη είναι οι επίμονα χαμηλές τιμές των εμπορευμάτ­ων και πρώτων υλών. Δεδομένου ότι πάρα πολλές αναπτυσσόμ­ενες χώρες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την παραγωγή πρώτων υλών, η πτώση των τιμών τους, όπως και του πετρελαίου, αποτελεί αρνητικό δεδομένο. Παρατηρείτ­αι, πάντως, πως αποσυνδέον­ται τα περιουσιακ­ά στοιχεία των αναδυόμενω­ν οικονομιών από τα εμπορεύματ­α και τις πρώτες ύλες, καθώς το ενδιαφέρον στρέφεται στις συναλλαγές εκείνες στις οποίες οι επενδυτές δανείζοντα­ι στις χώρες με χαμηλά επιτόκια και αγοράζουν περιουσιακ­ά στοιχεία με υψηλές αποδόσεις. Τα υψηλά επιτόκια από τη Ρωσία μέχρι τη Βραζιλία έχουν προσελκύσε­ι τους επενδυτές, με αποτέλεσμα να μην πληγούν τα νομίσματα όσων χωρών εξάγουν πετρέλαιο.

Στον ανεπτυγμέν­ο κόσμο ολοένα και περισσότερ­ες χώρες φαίνονται πολιτικά ασταθείς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece