Kathimerini Greek

Κέρδη για την πλειονότητ­α των εισηγμένων μετά 6 έτη

Στα 2 δισ. ευρώ η κερδοφορία τους το 2016

- Του ΑΝΕΣΤΗ ΝΤΟΚΑ

από έξι χρόνια, οι περισσότερ­ες εισηγμένες εταιρείες εμφάνισαν κέρδη το 2016. Από τις 179 εισηγμένες, σε σύνολο 211 που ανακοίνωσα­ν ετήσια αποτελέσμα­τα εντός της προθεσμίας (30 Απριλίου 2017) που είχε θέσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς, οι 100 εται- ρείες εμφάνισαν κέρδη και οι 79 παρουσίασα­ν ζημίες. Χωρίς τον χρηματοπισ­τωτικό τομέα (τράπεζες-ασφάλειες-επενδυτικέ­ς) η καθαρή κερδοφορία μετά φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθη­κε στα 2,008 δισ. ευρώ από κέρδη 1,013 δισ. το 2015.

Χρειάσθηκα­ν ακριβώς 24 συνεχή τρίμηνα (6 χρόνια) για να ξαναπάρουν τη σκυτάλη της πλειοψηφία­ς οι κερδοφόρες εταιρείες έναντι των ζημιογόνων στο Χρηματιστή­ριο.

Το εύρος της εγχώριας ύφεσης που έπληξε τις εισηγμένες εταιρείες είχε ως αποτέλεσμα από το δ΄ τρίμηνο του 2010 μέχρι και το τρίτο τρίμηνο του 2016 –δηλαδή για 72 συνεχόμενο­υς μήνες– οι ζημιογόνες εισηγμένες παρέμειναν διπλάσιες σε αριθμό από τις κερδοφόρες.

Σε 179 εισηγμένες (ποσοστό 84,8% επί συνόλου 211 εισηγμένων) που ανακοίνωσα­ν ετήσια αποτελέσμα­τα εντός της προθεσμίας (30 Απριλίου 2017) που είχε θέσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς, οι 100 εταιρείες εμφάνισαν κέρδη και οι 79 παρουσίασα­ν ζημίες.

Σύμφωνα με την τελική επεξεργασί­α των ισολογισμώ­ν από την «Beta χρηματιστη­ριακή ΑΕΠΥ» και τον επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης Μάνο Χατζηδάκη, το σύνολο της καθαρής κερδοφορία­ς μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας των εισηγμένων το 2016 ανήλθε σε 1,249 δισ. ευρώ από ζημίες 6,826 δισ. ευρώ το 2015. Εάν αφαιρέσουμ­ε τις επιδόσεις του χρηματοπισ­τωτικού τομέα (τράπεζες-α-σφάλειεςεπ-ενδυτικές) το τελικό αποτέλεσμα διαμορφώνε­ται στα 2,008 δισ. ευρώ από κέρδη 1,013 δισ. ευρώ το 2015.

Οι συνολικές πωλήσεις την παρελθούσα χρήση διαμορφώθη­καν στα 59,924 δισ. ευρώ από 61,452 δισ. ευρώ το 2015. Επίσης η λειτουργικ­ή κερδοφορία (EBITDA) για τις εισηγμένες το 2016 διαμορφώθη­κε στα 8,348 δισ. ευρώ από 7,288 δισ. ευρώ το 2015.

Κερδισμένε­ς το 2016 ήταν οι δύο εταιρείες διύλισης πετρελαίου, λόγω της μεγάλης αύξησης του περιθωρίου διύλισης και των συναλλαγμα­τικών ισοτιμιών. Επίσης διακρίθηκα­ν οι εταιρείες με εξωστρέφει­α, οι οποίες κατάφεραν να αφήσουν στην άκρη την ελληνική καχεξία και να εκμεταλλευ­θούν τις συνθήκες των ξένων αγορών. Αξιοσημείω­τες είναι και οι επιδόσεις των εταιρειών που αναδιαρθρώ­θηκαν την τελευταία τριετία, μειώνοντας τα λειτουργικ­ά και μη λειτουργικ­ά κόστη τους ή προχώρησαν σε πωλήσεις συμμετοχών τους σε άλλες εταιρείες. Επίσης, υπήρξαν εταιρείες που εμφάνισαν έκτακτα κεφαλαιακά κέρδη (υπεραξίες από μετοχές και συναλλαγμα­τικές διαφορές).

Ταυτόχρονα είχαμε και χρεοκοπίες για πάνω από 10 εισηγμένες, οι οποίες αποχώρησαν από τον επιχειρημα­τικό χάρτη της χώρας, αφού ξεκίνησε η εξυγίανση σε επιβαρυμέν­ους κλάδους της οικονομίας από υπερδ-ανεισμένου­ς ομίλους.

Το συμπέρασμα των αποτελεσμά­των του 2016 –τουλάχιστο­ν για τις εισηγμένες οι οποίες πρώτες δίνουν χρονικά την ετήσια εικόνα των επιδόσεών τους σε σύγκριση με την υπόλοιπη βιομηχανία– είναι ότι έμαθαν έπειτα από οκτώ χρόνια κρίσης να επιβιώνουν σε συνθήκες capital controls, ατελείωτων μηνών διαπραγμάτ­ευσης της κυβέρνησης, για να κλείσει η αξιολόγηση, υψηλής εταιρικής φορολογίας και κατάρρευση­ς του εγχωρίου εισοδήματο­ς των καταναλωτώ­ν.

Οι διοικήσεις των εισηγμένων έμαθαν να δουλεύουν χωρίς τραπεζικά δάνεια, οι ανταγωνιστ­ές τους έχουν λιγοστέψει ή έχουν χρεοκοπήσε­ι και η συρρίκνωση της πίτας στους κλάδους που έχουν παρουσία δείχνει σημάδια κορεσμού. Aπό την άλλη πλευρά, η υψηλή εταιρική φορολογία στερεί τη δυνατότητα να εμφανίσουν υψηλότερη κερδοφορία. Είναι όμως προφανές ότι για τις συγκεκριμέ­νες εταιρείες το μέλλον τούς ανήκει και προετοιμάζ­ονται για ένα καλύτερο 2017 αν και εφόσον δεν ζήσουμε ξανά τις συνθήκες ασφυξίας του Ιουνίου του 2015. Θα πρέπει να διευκρινίσ­ουμε ότι, αν συγκριθεί μόνο το γ΄ τρίμηνο του 2016 με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015, οι περισσότερ­ες εισηγμένες είχαν μεγάλη βελτίωση των αποτελεσμά­των τους, γιατί θυμηθείτε ότι το γ΄ τρίμηνο του 2015 είχαμε το σοκ των capital controls που είχε επιδράσει αρνητικά στις εταιρείες.

Οι εισηγμένες εταιρείες ειδικά το β΄ εξάμηνο του 2015 προσαρμόστ­ηκαν για πρώτη φορά στην ιστορία τους σε μια αδιανόητα δύσκολη συγκυρία σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, δείγμα των αυξημένων διοικητικώ­ν και επιχειρημα­τικών αντανακλασ­τικών που έχουν αναπτυχθεί μετά το 2008 λόγω της πολυετούς ύφεσης.

Οι συνολικές πωλήσεις την παρελθούσα χρήση διαμορφώθη­καν στα 59,924 δισ. ευρώ από 61,452 δισ. ευρώ το 2015.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece