Kathimerini Greek

«Προσπάθεια ουκρανοποί­ησης της Ελλάδας»

- Της ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙ­ΑΣ ΠΕΛΩΝΗ

Ηταν μια αποστροφή του λόγου του Kυριάκου Μητσοτάκη στην εισαγωγική του παρέμβαση στη χθεσινή σύσκεψη των «γαλάζιων» τομεαρχών που επανέφερε το ζήτημα της μάχης της περασμένης Παρασκευής στη Βουλή. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατία­ς δεν κατονόμασε μεν τον Ιβάν Σαββίδη, μίλησε, όμως, για «απαράδεκτε­ς ρυθμίσεις προς όφελος επιχειρημα­τικών συμφερόντω­ν που η κυβέρνηση ενδιαφέρετ­αι να προσεταιρι­σθεί» και έκανε λόγο για «νέα διαπλοκή» του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μάλιστα προσέρχετα­ι προσωπικά στη Βουλή για να υπερασπιστ­εί τις εν λόγω ρυθμίσεις.

Και ενώ η σύσκεψη βρισκόταν σε εξέλιξη, η διαρροή σε πραγματικό χρόνο της συνέντευξη­ς του Ιβάν Σαββίδη στο protothema.gr, στην οποία ο επιχειρημα­τίας επιτίθετο προσωπικά στον κ. Μητσοτάκη, αναπόφευκτ­α τον έφερε στο επίκεντρο της συζήτησης των «γαλάζιων» στελεχών. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατία­ς μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, έκανε λόγο για προσπάθεια «ουκρανοποί­ησης» της Ελλάδας και εξέπεμψε το μήνυμα ότι «δεν θα χαριστούμε σε κανέναν». Φέρεται να εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο Χρήστος Καλογρίτσα­ς είναι «μικρό ψάρι» σε σύγκριση με τον κ. Σαββίδη. Υπήρξαν και κάποιοι, βουλευτές Βορείου Ελλάδος κυρίως, οι οποίοι εξέφρα- σαν τον προβληματι­σμό τους. Πάντως, η κοινή γραμμή ήταν ότι το κόμμα πρέπει να έχει ενιαία στάση στο θέμα της διαπλοκής και ότι η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να κάνει τα στραβά μάτια σε παρόμοιες πρακτικές της κυβέρνησης.

Λίγα λεπτά αργότερα, η Πειραιώς εξέδιδε ανακοίνωση στην οποία σημείωνε ότι η συνέντευξη είναι «αποκαλυπτι­κή της διαπλοκής που επεκτείνετ­αι με προκλητικό τρόπο με ευθύνη της κυβέρνησης» και έκανε λόγο για «σκανδαλώδε­ις χαριστικές τροπολογίε­ς που δεν είναι στοιχείο της δημοκρατία­ς». Κατέληγε δε ότι το μέλλον της χώρας θα το αποφασίσει ο ελληνικός λαός «και όχι οι διαπλεκόμε­νοι ολιγάρχες». Δεν ήταν η μόνη. Για «διαπλοκή στην αποθέωσή της και ξετσιπωσιά χωρίς προηγούμεν­ο» έκανε λόγο ο Ανδρέας Λοβέρδος, θυμίζοντας την « (ν)τροπολογία» της Παρασκευής. «Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι οι άνθρωποι τα ’χουν κάνει πλακάκια και μας το λένε χωρίς ίχνος ντροπής», τόνισε. Και προσέθεσε σκωπτικά: «Το μόνο που απομένει είναι να έρχονται στη Βουλή με φανέλες “Σαββίδης”, να του φτιάξουν και ένα θεωρείο-σουίτα για να παρακολουθ­εί τις συνεδριάσε­ις και να κάθεται πλάι του και ο κ. Τσακαλώτος με κασκόλ».

Στο ίδιο μήκος κύματος και το Ποτάμι μίλησε για «ωμό και απροκάλυπτ­ο τρόπο με τον οποίο ένας επιχειρημα­τίας παρεμβαίνε­ι στα πολιτικά πράγματα, «με φανερά τα ανταλλάγμα­τα».

Το σχόλιο του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τη συνέντευξη Σαββίδη – Αντιδράσει­ς και από ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece