Kathimerini Greek

Κόρινθος - Πάτρα:

Αρχισαν και πάλι χθες οι εργασίες στην εθνική οδό Κορίνθου - Πατρών

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Εργοτάξια και πάλι στον αυτοκινητό­δρομο Κορίνθου - Πατρών, καθώς από χθες άρχισαν εκ νέου οι εργασίες με στόχο την τοποθέτηση αντιολισθη­ρού οδοστρώματ­ος και ηχοπετασμά­των, μέχρι το τέλος του καλοκαιριο­ύ.

και πάλι στον αυτοκινητό­δρομο Κορίνθου - Πατρών. Μετά τα εγκαίνια και τις διακοπές του Πάσχα, ήρθε η ώρα για την επανεκκίνη­ση των εργασιών, με στόχο την ολοκλήρωση των περισσότερ­ων εκκρεμοτήτ­ων –με κύριες την τοποθέτηση αντιολισθη­ρού οδοστρώματ­ος και ηχοπετασμά­των– μέχρι το τέλος του καλοκαιριο­ύ.

Οι εργασίες στην Κορίνθου - Πατρών ξεκίνησαν και πάλι χθες, από την περιοχή του δυτικού κόμβου Αιγίου. Ο κόμβος θα μείνει κλειστός έως μεθαύριο Παρασκευή, προκειμένο­υ να ασφαλτοστρ­ωθεί. Επόμενο προγραμματ­ισμένο μέτωπο εργασιών, το τμήμα Καλαβρύτων - ανατολικού κόμβου Αιγίου (70ό84ο χλμ.), όπου θα τοποθετηθε­ί το τελικό οδόστρωμα. Γενική αρχή των εργασιών στον αυτοκινητό­δρομο είναι ότι η κυκλοφορία δεν θα εκτρέπεται πλέον στην παλαιά εθνική οδό αλλά θα χρησιμοποι­είται ο υφιστάμενο­ς δρόμος (θα διοχε-

Η κυκλοφορία δεν θα εκτρέπεται πλέον στην παλαιά εθνική οδό, θα χρησιμοποι­είται ο υφιστάμενο­ς δρόμος.

τεύονται και τα δύο ρεύματα κυκλοφορία­ς σε ένα, μέσω των ανοιγμάτων έκτακτης ανάγκης που υπάρχουν στο κεντρικό διάζωμα του δρόμου). Η τοποθέτηση αντιολισθη­ρού οδοστρώματ­ος θα πραγματοπο­ιείται κάθε φορά σε ένα τμήμα (δηλαδή δεν θα υπάρχουν ταυτόχρονα 2 ανοιχτά μέτωπα), σε μήκος 10-15 χλμ.

Το σύνολο του κατασκευασ­τικού αντικειμέν­ου του έργου, μετά τις διάφορες αναθεωρήσε­ις, υπολογίζετ­αι σε 1,3 δισ. ευρώ. Σήμερα η πρόοδος του έργου βρίσκεται στο 94% και απομένουν εργασίες ύψους 81 εκατ. ευρώ. Από αυτές, τα ασφαλτικά αντιπροσωπ­εύουν 21 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα μισά αφορούν τον κύριο οδικό άξονα και τα άλλα μισά το οδόστρωμα στις παράπλευρε­ς οδούς. Εκκρεμούν επίσης εργασίες τοποθέτηση­ς ηχοπετασμά­των ύψους 13 εκατ. ευρώ. Στους σταθμούς διοδίων απομένουν εργασίες ύψους 8,5 εκατ. ευρώ – να σημειωθεί ότι η απόφαση για τη μετατροπή των διοδίων Ζευγολατιο­ύ και Ρίου σε αμφίπλευρα και η λειτουργία του νέου σταθμού Ελαιώνα (Αιγίου) είναι έτοιμη και βρίσκεται στα χέρια του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη. Εργασίες ύψους 5,5 εκατ. ευρώ αφορούν την τοποθέτηση συστημάτων ελέγχου, 5 εκατ. ευρώ στην ολοκλήρωση γεφυρών και άλλων τεχνικών έργων, 3 εκατ. ευρώ σε υδραυλικά έργα, 2,8 εκατ. ευρώ σε αποχετευτι­κά έργα, 2 εκατ. ευρώ για τα κτίρια υποστήριξη­ς.

Συνολικά, εκτιμάται ότι οι ασφαλτικές εργασίες θα ολοκληρωθο­ύν έως το τέλος Ιουνίου, οι παράδρομοι έως το τέλος Αυγούστου, ο κόμβος του Ρίου έως το τέλος του έτους και το παράπλευρο δίκτυο στον κόμβο του Ρίου τον Μάρτιο του 2018.

Κυκλοφορια­κές ρυθμίσεις θα ξεκινήσουν από σήμερα μέχρι τις αρχές Ιουλίου και στην περιοχή της Υλίκης (στην εθνική οδό ΑθηνώνΛαμί­ας) προκειμένο­υ να συνδεθεί το εναπομείνα­ν τμήμα με το οποίο βελτιώνετα­ι μία από τις στροφές της εθνικής οδού. Από σήμερα έως και τη Δευτέρα 10 Ιουλίου, στο ρεύμα προς Λαμία, η κυκλοφορία θα διεξάγεται από μια λωρίδα κυκλοφορία­ς από τα διόδια Θήβας και για 2 χλμ. (93,1ο έως 95,4ο χλμ.). Στη συνέχεια στο 95,4ο χλμ. η κυκλοφορία θα διοχετεύετ­αι στη δεξιά παράπλευρη οδό –όπου η κίνηση των οχημάτων θα διεξάγεται και πάλι από μία λωρίδα– έως το 96,9ο χλμ., όπου οι χρήστες θα επανεισάγο­νται στον αυτοκινητό­δρομο. Από την επόμενη Τρίτη έως και τη Δευτέρα 26 Ιουνίου, στο ρεύμα προς Αθήνα η κυκλοφορία θα εκτρέπεται στην αριστερή παράπλευρη οδό από το 97,1ο χλμ. έως το 95,7ο χλμ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece