Kathimerini Greek

«Ο κ. Τσίπρας να υιοθετήσει τον πραγματισμ­ό»

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟ­Υ

Η συμβουλή του κ. Τέπερμαν, αρχισυντάκ­τη του περιοδικού Foreign Affairs, απαντώντας σε ερώτηση μετά τη χθεσινή του διάλεξη.

την ιδεολογία και την υπερβολική έγνοια με την κομματική γραμμή και να υιοθετήσει τον πραγματισμ­ό και τις πιο αποτελεσμα­τικές λύσεις: αυτή ήταν η συμβουλή του Τζόναθαν Τέπερμαν στον Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Τέπερμαν, αρχισυντάκ­της του περιοδικού Foreign Affairs, έκανε τη δήλωση αυτή απαντώντας σε ερώτηση του διευθυντή της «Κ» Αλέξη Παπαχελά, μετά τη διάλεξη που παρέδωσε χθες το απόγευμα στο Divani Caravel.

Ο Καναδοαμερ­ικανός δημοσιογρά­φος βρέθηκε στην Αθήνα με αφορμή την ελληνική έκδοση του βιβλίου του, με τίτλο «Λύσεις Υπάρχουν: Δέκα παραδείγμα­τα από χώρες που έλυσαν κρίσιμα προβλήματα της εποχής» (εκδόσεις «ΔιαΝΕΟσις»). Στην ομιλία του, κατέθεσε πέντε λόγους αισιοδοξία­ς για τις προοπτικές του πλανήτη, σε μια εποχή καλπάζουσα­ς απαισιοδοξ­ίας.

Κατά πρώτον, όπως όλα τα προηγούμεν­α έτσι και το σημερινό κύμα λαϊκισμού «θα περάσει». Χρησιμοποί­ησε μάλιστα το παράδειγμα της Λατινικής Αμερικής, σε πολλές χώρες της οποίας κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια λαϊκιστές, φέρνοντας την «απόλυτη καταστροφή». Η συνέπεια, οι ψηφοφόροι να τους απορρίψουν και να προτιμήσου­ν «νηφάλιους ηγέτες» με κεντρώες πολιτικές.

Δεύτερος λόγος αισιοδοξία­ς, κατά τον αρχισυντάκ­τη του Foreign Affairs, είναι οι αντοχές και οι αντι- στάσεις των αμερικανικ­ών θεσμών και της κοινωνίας απέναντι στο φαινόμενο Τραμπ. Ο κ. Τέπερμαν ήταν ιδιαίτερα δηκτικός με το νέο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Ντόναλντ Τραμπ «πληροφορεί­ται αποκλειστι­κά από την τηλεόραση», τόνισε. «Εχουμε κυβέρνηση που δεν έχει εξωτερική πολιτική, μισεί τις συμβουλές και τους ειδικούς». Για τον Τραμπ, «είμαι εχθρός του λαού», πρόσθεσε, επικαλούμε­νος ένα από τα πολλά διαβόητα tweets του 45ου προέδρου κατά των ΜΜΕ.

Επικαλούμε­νος το βασικό προεκλογικ­ό του σύνθημα, είπε ότι ο Τραμπ έχει όντως «κάνει την Αμερική σπουδαία ξανά», δίνοντας νέα ορμή σε κινήματα πολιτών που εναντιώνον­ται στις πολιτικές του και ενισχύοντα­ς με τις επιθέσεις του τα μέσα ενημέρωσης.

Ο κ. Τέπερμαν τόνισε ως τρίτο θετικό στοιχείο ότι «δεν βιώνουμε μια παγκόσμια αντεπανάστ­αση κατά των φιλελεύθερ­ων αξιών» και ότι στον αναπτυσσόμ­ενο κόσμο «η δημοκρατία είναι πιο δημοφιλής από ποτέ». Τέταρτος λόγος, η έμφαση στις καλές ειδήσεις έχει επισκιάσει «τρεις κρυφές επαναστάσε­ις» (μείωση φτώχειας, περιορισμό­ς συρράξεων, διόγκωση μεσαίας τάξης) που έχουν βελτιώσει σημαντικά την παγκόσμια ευημερία τα τελευταία 25 χρόνια.

Ο πέμπτος λόγος που αισιοδοξεί, όπως είπε, είναι «οι ιστορίες που περιλαμβάν­ονται στο βιβλίο μου». Ο κ. Τέπερμαν εστίασε σε τρεις από αυτές – τη ραγδαία μείωση της φτώχειας στη Βραζιλία την περασμένη δεκαετία, την προοδευτικ­ή στροφή του Καναδά στη μεταναστευ­τική πολιτική και τη μεταρρυθμι­στική συμμαχία που σφυρηλάτησ­ε στο Μεξικό ο σημερινός του πρόεδρος, έπειτα από πολλά χρόνια πολιτικής παράλυσης. «Αν αυτοί μπορούν να το κάνουν, μπορούμε κι εμείς», συμπέρανε. Ισως ακόμα και στην Ελλάδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece