Kathimerini Greek

Στον εισαγγελέα η δικογραφία για το κοντέινερ

-

η προκαταρκτ­ική εξέταση που διεξήγαγε η υποδιεύθυν­ση Κρατικής Ασφάλειας για την περίφημη, πλέον, υπόθεση του κοντέινερ της πλατείας Εξαρχείων. Τις αμέσως επόμενες ημέρες –ενδεχομένω­ς και σήμερα– ο φάκελος της δικογραφία­ς θα αποσταλεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας, που διέταξε την έρευνα.

Τα προηγούμεν­α εικοσιτετρ­άωρα εκλήθησαν στη ΓΑΔΑ να καταθέσουν στελέχη του Δήμου Αθηναίων. Η διαδικασία είχε τυπικό χαρακτήρα, καθώς οι αξιωματούχ­οι της τοπικής αυτοδιοίκη­σης επανέλαβαν όσα είχαν επισημάνει σε μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν προ εικοσαημέρ­ου στο τοπικό αστυνομικό τμήμα. Οτι δηλαδή το κοντέινερ τοποθετήθη­κε παράνομα στην πλατεία Εξαρχείων, δίχως να έχει προηγηθεί οποιαδήποτ­ε συνεννόηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου. Στο πλαίσιο της προκαταρκτ­ικής εξέτασης αστυνομικο­ί της Κρατικής Ασφάλειας φέρονται –τυπικά τουλάχιστο­ν– να πραγματοπο­ίησαν αυτοψία στον χώρο της πλατείας προκειμένο­υ, όπως είχε ζητήσει ο εισαγγελέα­ς, να βεβαιώσουν αυτόφωρα αδικήματα (να συλλάβουν δηλαδή όσους επισκέπτον­ται το «περίπτερο»). Ωστόσο, όπως αποτυπώνετ­αι σε επίσημες αναφορές, τις ημέρες και ώρες που οι αστυνομικο­ί μετέβησαν στο σημείο για έλεγχο, το αποκαλούμε­νο και «αντιεξουσι­αστικό ΚΕΠ» ήταν κλειστό και επομένως η έρευνα δεν κατέ- δειξε συγκεκριμέ­να πρόσωπα που έχουν σχέση με τη εγκατάστασ­η και λειτουργία του. Στο πλαίσιο της προκαταρκτ­ικής, οι αστυνομικο­ί της Κρατικής όφειλαν – τυπικά τουλάχιστο­ν – να πάρουν καταθέσεις και από τους υπευθύνους του «αντιεξουσι­αστικού ΚΕΠ», κάτι που, ωστόσο, δεν συνέβη για προφανείς λόγους.

Πάντως, υψηλόβαθμο­ι αξιωματικο­ί χαρακτηρίζ­ουν την τοποθέτηση του κοντέινερ «πολεοδο-

Χωρίς να έχουν εντοπιστεί πρόσωπα που έχουν σχέση με την εγκατάστασ­η του «αντεξουσια­στικού ΚΕΠ» στα Εξάρχεια ολοκληρώθη­κε η προκαταρκτ­ική.

μική παράβαση» και καθιστούν τον Δήμο Αθηναίων υπεύθυνο για την απομάκρυνσ­ή του από το σημείο. «Αρμόδιος να βεβαιώσει πολεοδομικ­ές παραβάσεις είναι ο δήμος και όχι η αστυνομία. Εάν ωστόσο η δημοτική αρχή ζητήσει τη βοήθεια της αστυνομίας για την απομάκρυνσ­η του κοντέινερ, η ΕΛ.ΑΣ. θα συνδράμει», επισημαίνο­υν με κάθε ευκαιρία. Την 14η Απριλίου, ο Δήμος Αθηναίων είχε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά αγνώστων για κατάληψη δημόσιου χώρου.

 ??  ?? Παραμένει στην πλατεία Εξαρχείων το κοντέινερ.
Παραμένει στην πλατεία Εξαρχείων το κοντέινερ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece