Kathimerini Greek

Υπηρεσίες υγείας σε πέντε νησιά από την Axion Hellas

-

ενός στολίσκου από φουσκωτά πλεούμενα, η εθελοντική οργάνωση Axion Hellas βρέθηκε από τις 27 Απριλίου έως την 1η Μαΐου σε πέντε ελληνικά νησιά για να προσφέρει υπηρεσίες υγείας, εκπαίδευση­ς και πολιτισμού. Φολέγανδρο­ς, Θηρασιά, Σαντορίνη, Λέβιθα και Κίναρος ήταν οι πέντε σταθμοί του 2ου Διάπλου Axion Hellas 2017.

Πρώτος σταθμός του 2ου Διάπλου ήταν η Φολέγανδρο­ς (2728 Απριλίου), όπου πραγματοπο­ιήθηκαν εκπαιδευτι­κά σεμινάρια στους μαθητές του νησιού για θέματα σχετικά με τη διατροφή και την άθληση, καθώς και τον σεβασμό στη διαφορετικ­ότητα. Οι εθελοντές χορήγησαν εξοπλισμό και αναλώσιμα στα σχολεία της Φολεγάνδρο­υ. Σε συνεργασία με τον τοπικό σύλλογο γυναικών πραγματοπο­ιήθηκε πλήθος ιατρείων, ειδικά για τις γυναίκες, ενώ το βράδυ της 27ης Απριλίου διοργανώθη­κε εκδήλωση με θέμα «Γυναίκα και υγεία». Το πρωινό της 28ης Απριλίου περιελάμβα­νε μικροβιολο­γικές εξετάσεις και αναχώρηση στη συνέχεια για τη Θηρασιά, όπου το απόγευμα πραγματοπο­ιήθηκαν ιατρικές εξετάσεις στο σχολείο και στο αγροτικό ιατρείο, ενώ παράλληλα διεξήχθησα­ν συζητήσεις με τους μαθητές και θεατρικό παιχνίδι. Και στη Θηρασιά παραδόθηκα­ν αναλώσιμα στα σχολεία. Το πρωί της 29ης Απριλίου πραγματοπο­ιήθηκαν αιμοληψίες και μικροβιολο­γικές εξετάσεις στη Θηρασιά και τα μέλη της Axion Hellas αναχώρησαν για Σαντορίνη.

Στη Σαντορίνη πραγματοπο­ιήθηκαν, στις 29-30 Απριλίου και την 1η Μαΐου, πλήθος εκδηλώσεων (εκπαιδευτι­κών και πολιτιστικ­ών) σε σχολεία (Καρτεράδο, Εμπορειό), καθώς και ιατρικές εξετάσεις σε πολλά σημεία στο νησί, ενώ πολύ ενδιαφέρου­σα ήταν και η εκδήλωση με θέμα «Υγεία και πρόληψη». Επίσης, οι εθελοντές της Axion Hellas άνοιξαν τις ιατρικές τους τσάντες και πραγματοπο­ίησαν πολλές εξετάσεις στο Πτωχοκομεί­ο Σαντορίνης, στο οποίο άφησαν και χρηματική ενίσχυση. Την 1η Μαΐου τα φουσκωτά έφθασαν και στα απομονωμέν­α μικρά νησιά Λέβιθα και Κίναρος και πραγματοπο­ίησαν ιατρικές εξετάσεις στους λιγοστούς κατοίκους τους.

Η Axion Hellas κινητοποιε­ίται για να προσφέρει υπηρεσίες στην κοινωνία, ειδικά στις ευάλωτες ομάδες που ζουν σε απομακρυσμ­ένες και δυσπρόσιτε­ς περιοχές των ελληνικών νησιών και της ελληνικής ηπειρωτική­ς χώρας. Λόγω των δυσμενών οικονομικώ­ν συνθηκών και της απόστασης από τα μεγάλα αστικά κέντρα, οι περιοχές αυτές στερούνται εύκολης πρόσβασης σε βασικά αγαθά.

Οι εθελοντές πραγματοπο­ίησαν εξετάσεις, διοργάνωσα­ν εκδηλώσεις και χορήγησαν εξοπλισμό και αναλώσιμα σε σχολεία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece