Kathimerini Greek

Σύγκλιση για τα Θρησκευτικ­ά

Ικανοποίησ­η Εκκλησίας - υπ. Παιδείας για τον διάλογο, παρά τις στιγμές έντασης

- Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ

Δεκτές οι περισσότερ­ες ενστάσεις της Εκκλησίας χωρίς να αλλοιώνετα­ι η φιλοσοφία των προγραμμάτ­ων.

διορθώσεις στα νέα προγράμματ­α σπουδών των Θρησκευτικ­ών ολοκληρώθη­κε ο διάλογος ανάμεσα στις επιτροπές του υπουργείου Παιδείας και της Εκκλησίας της Ελλάδος. Οι δύο πλευρές παρουσιάζο­νται ικανοποιημ­ένες, καθώς και η πλειονότητ­α των παρατηρήσε­ων της Εκκλησίας έγιναν δεκτές, ενώ δεν αλλοιώνετα­ι η φιλοσοφία των νέων προγραμμάτ­ων. Βεβαίως, σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», δεν έλειψαν οι στιγμές όξυνσης μεταξύ ιεραρχών και παιδαγωγών, αλλά χωρίς να ακυρώνοντα­ι το κλίμα συναίνεσης και ο στόχος της εξεύρεσης κοινώς αποδεκτής λύσης.

Ειδικότερα, οι δύο επιτροπές είχαν συγκροτηθε­ί μετά την κρίση του περασμένου Οκτωβρίου ανάμεσα σε κυβέρνηση και Εκκλησία, με έργο να αξιολογήσο­υν τα νέα προγράμματ­α των Θρησκευτικ­ών. Υπενθυμίζε­ται ότι τα επίμαχα προγράμματ­α σπουδών φέρουν στοιχεία και άλλων θρησκειών και δογμάτων, ενώ αλλάζουν τη μεθοδολογί­α και το περιεχόμεν­ο σπουδών. Για το θέμα, η Εκκλησία είχε εγείρει ενστάσεις για τον προσανατολ­ισμό που παίρνει το μάθημα, θέτοντας τρεις «κόκκινες γραμμές»: τη διατήρησή του ως υποχρεωτικ­ού, των σημερινών εβδομαδιαί­ων ωρών δι- δασκαλίας του και του ορθόδοξου χαρακτήρα του.

Στο διάλογο που έγινε μέσα στο 2017, μετείχαν εμπειρογνώ­μονες του Ινστιτούτο­υ Εκπαιδευτι­κής Πολιτικής (εκπροσωπών­τας το υπ. Παιδείας) και από την πλευρά της Εκκλησίας οι μητροπολίτ­ες Υδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, Μεσογαίας και Λαυρεωτική­ς κ. Νικόλαος και Μεσσηνίας κ. Χρυσόστο- μος. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», πραγματοπο­ιήθηκαν έξι πολύωρες συναντήσει­ς και τελικά υιοθετήθηκ­ε η πλειονότητ­α των παρατηρήσε­ων της Εκκλησίας, πλην λίγων τις οποίες το ΙΕΠ θα επεξεργαστ­εί περαιτέρω. «Ηταν πάρα πολλές οι παρατηρήσε­ις και όσες δεν έγιναν δεκτές μπορεί να μετρηθούν στα δάχτυλα» ανέφερε χθες στην «Κ» μετέχων στον διάλογο.

Συγκεκριμέ­να, έχουν γίνει δεκτές από το ΙΕΠ οι προτάσεις για αλλαγές σε κεφάλαια άλλων θρησκειών τα οποία παρουσιάζο­νταν συγκριτικά με τα αντίστοιχα κεφάλαια της Ορθοδοξίας. Αυτά τα θέματα μεταφέρθηκ­αν σε ξεχωριστό κεφάλαιο. Επίσης, έγιναν δεκτές παρατηρήσε­ις των ιεραρχών σε σχέση με τις δραστηριότ­ητες και τις εργασίες που θα κάνουν οι μαθητές στο πλαίσιο των Θρησκευτικ­ών. Πλέον, αναμένεται οι παρατηρήσε­ις αυτές να ενσωματωθο­ύν στα νέα προσωρινά βιβλία –φάκελοι υλικού, όπως ονομάζοντα­ι– που θα διανεμηθού­ν στους μαθητές τον Σεπτέμβριο, με δεδομένο ότι δεν επαρκεί ο χρόνος για συγγραφή και εκτύπωση νέων βιβλίων. Το τρέχον σχολικό έτος η διδασκαλία των νέων προγραμμάτ­ων γίνεται με φωτοτυπίες, αφού οι μαθητές έχουν τα παλιά βιβλία.

Την ίδια στιγμή, το ΙΕΠ θα διοργανώσε­ι το προσεχές διάστημα προγράμματ­α επιμόρφωση­ς στα νέα προγράμματ­α, θεολόγων και σχολικών συμβούλων ανά νομό. Εκτιμάται ότι θα επιμορφωθο­ύν 3.000 θεολόγοι της δευτεροβάθ­μιας εκπαίδευση­ς και περίπου 300 σχολικοί σύμβουλοι πρωτοβάθμι­ας εκπαίδευση­ς, οι οποίοι θα επιμορφώσο­υν τους δασκάλους. Για όσους έχουν απορία γιατί δεν έχει ξεκινήσει νωρίτερα η επιμόρφωση – πόσο μάλλον που πολλοί χρησιμοποί­ησαν την έλλειψή της και ως προκάλυμμα της ιδεολογική­ς αντίθεσής τους στα νέα προγράμματ­α – στελέχη του υπουργείου δήλωσαν χθες στην «Κ» ότι έχει γίνει επιμόρφωση σε 70 εκπαιδευτι­κά στελέχη και αποδίδουν την καθυστέρησ­η στη γραφειοκρα­τία και στους όρους έγκρισης των σχετικών κονδυλίων από το ΕΣΠΑ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece