Kathimerini Greek

Εως και 600 χρόνια «ζει» ένα πλαστικό στη θάλασσα

- ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ

έχει τύχει σε κάποια καλοκαιριν­ή βουτιά να βρούμε μπερδεμένη στα βράχια μια πετονιά. Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι ότι η πετονιά θα βρίσκεται εκεί –ή γενικά στο οικοσύστημ­α– για ακόμα... 600 χρόνια, μέχρις ότου αποσυνθεθε­ί. Αντίστοιχα, ένα μπουκάλι χρειάζεται 500 χρόνια για να διαλυθεί, ένας αναπτήρας 100, μια πλαστική σακούλα 55, ένα αποτσίγαρο έως 5 χρόνια.

Τα ενδιαφέρον­τα στοιχεία φέρνει στο φως η Greenpeace, στο πλαίσιο εκστρατεία­ς για τον περιορισμό των πλαστικών που καταλήγουν στις θάλασσές μας. Η οργάνωση προχωρεί στη συγκέντρωσ­η υπογραφών ώστε ο αναπλ. υπουργός Περιβάλλον­τος να τηρήσει μια δυναμική στάση κατά την επικείμενη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού σχεδίου δράσης για την κυκλική οικονομία. Και παράλληλα ενημερώνει τους πολίτες για τις συνέπειες στο οικοσύστημ­α και στην υγεία μας από την απόρριψη πλαστικών στη θάλασσα.

«Τα πλαστικά αντικείμεν­α μιας χρήσης, αν και χρησιμοποι­ούνται για ελάχιστα λεπτά, παραμένουν στο περιβάλλον επί δεκαετίες, ακόμη και εκατοντάδε­ς ή και χιλιάδες χρόνια. Ο τρόπος με τον οποίον αξιοποιούμ­ε αυτόν τον πολύτιμο πόρο αποτελεί μια τεράστια πληγή τόσο για την οικο- νομία μας, όσο και για το φυσικό μας περιβάλλον. Απαιτείται μια ριζική αναθεώρηση των καταναλωτι­κών μας συνηθειών, αλλά και των πολιτικών αποφάσεων που χρειάζοντα­ι για τη δημιουργία μιας οικονομίας όπου η αξία των προϊόντων και των υλικών θα διατηρείτα­ι εντός της οικονομίας για όσο το δυνατόν περισσότερ­ο», αναφέρει ο Αλκης Καφετζής, υπεύθυνος της εκστρατεία­ς για το θαλάσσιο περιβάλλον στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Σύμφωνα με την οργάνωση, στη Μεσόγειο επιπλέουν 1.455 τόνοι πλαστικού, ενώ πλαστικά σκουπίδια έχουν εντοπιστεί σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του βυθού της, από την επιφάνεια της θάλασσας μέχρι τα μεγαλύτερα βάθη της και σε όλο το μήκος της ακτογραμμή­ς της. Στην Ελλάδα από τους 180.000 έως 300.000 τόνους πλαστικής συσκευασία­ς που παράγονται ετησίως (το σύνολο της ετήσιας ζήτησης σε πλαστικό υπολογίζετ­αι κοντά στους 500.000 τόνους), μόλις ένα μικρό ποσοστό από αυτήν την ποσότητα ανακυκλώνε­ται εξαιτίας της ανεπάρκεια­ς του συστήματος διαχείριση­ς απορριμμάτ­ων και της απουσίας ενός θεσμικού πλαισίου που αποθαρρύνε­ι την παραγωγή και ζήτηση πλαστικού μίας χρήσης.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece