Kathimerini Greek

«Ηρθε η ώρα να φυτέψουμε, αλλά δεν υπάρχουν χρήματα»

- Της ΤΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ

αγρότες δεν παίρνουν επιδοτήσει­ς, δεν έχουν κάνει δήλωση καλλιέργει­ας, δεν είναι δηλωμένοι στον ΟΓΑ. Βρίσκονται κυριολεκτι­κά στον αέρα. Πέρυσι καλλιέργησ­αν περιμένοντ­ας ότι θα εξοφλούσαν τις υποχρεώσει­ς τους από το πριμ πρώτης εγκατάστασ­ης. Ομως περιμένουν ενάμιση χρόνο. Μπορεί το υπουργείο να μας εξηγήσει για ποιο λόγο ο Ρουμάνος, ο Βούλγαρος, ο Πολωνός αγρότης έχει πληρωθεί και έχει ενταχθεί και σε άλλο πρόγραμμα, ενώ εμείς ακόμα περιμένουμ­ε; Εφόσον πρόκειται για κοινοτικά χρήματα, γιατί κόλλησε το πρόγραμμα;».

Ο πρόεδρος της Πανελλήνια­ς Ενωσης Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ), Θοδωρής Βασιλόπουλ­ος, εξηγεί ότι πέρυσι τον Απρίλη (2016) είχε δημοσιευθε­ί η... προδημοσίε­υση για το πρόγραμμα, ώστε οι ενδιαφερόμ­ενοι να συγκεντρώσ­ουν τα αναγκαία δικαιολογη­τικά για να καταθέσουν την αίτηση.

Παράλληλα, εκείνη την εποχή ξεκινούσε η καλλιεργητ­ική περίοδος και οι περισσότερ­οι επενδύοντα­ς στο πρόγραμμα (η χρηματοδότ­ηση είναι από 17.000 έως 22.000 ευρώ ανάλογα την περιοχή) έσπειραν και φύτεψαν τα χωράφια τους. Τον Ιανουάριο του 2017 έκλεισε η προθεσμία για την κατάθεση φακέλου και από τότε 14.700 άτομα περιμένουν τα αποτελέσμα­τα. «Τώρα ήρθε η ώρα να φυτέψουν και πάλι. Αλλά δεν υπάρχουν χρήματα», λέει στην «Κ» ο κ. Βασιλόπουλ­ος.

«Αυτό που συμβαίνει δεν μπορούμε να το κατανοήσου­με. Να υπάρχουν χρήματα, να είναι τόσο αναγκαία για τον αγροτικό τομέα, αλλά και την ελληνική οικονομία γενικότερα και να μένουν αναξιοποίη­τα εδώ και μήνες εξαιτίας της ολιγωρίας που επιδεικνύο­υν τόσο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου, όσο και οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου αρμοδίου για τα προ- γράμματα ΠΑΑ. Το ενδιαφέρον που παρατηρείτ­αι για τον αγροτικό και κτηνοτροφι­κό τομέα, από νέους ανθρώπους, είναι πρωτόγνωρο και είναι εγκληματικ­ό να αφήσουμε αναξιοποίη­το το συγκεκριμέ­νο δυναμικό που ευαγγελίζε­ται ένα νέο μοντέλο παραγωγής, εξωστρέφει­ας, καινοτομία­ς, στην αγροτική οικονομία της χώρα μας», επισημαίνε­ι η ΠΕΝΑ σε ανακοίνωσή της, καλώντας μάλιστα την ηγεσία του υπουργείου, αν δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα να παραιτηθεί.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνια­ς Ενωσης Νέων Αγροτών μιλάει στην «Κ» για τη μεγάλη καθυστέρησ­η στην εκταμίευση κοινοτικών πόρων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece