Kathimerini Greek

Αναμένεται βαρύς ο λογαριασμό­ς για τη Βρετανία

- Της ανταποκρίτ­ριάς μας στις ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΕΛΕΝΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤ­Η

τιμωρία» για τη Βρετανία, καθώς αποχωρεί από την Ε.Ε., δήλωσε χθες ο βασικός διαπραγματ­ευτής της Κομισιόν για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, προσθέτοντ­ας πως το μόνο που θέλουν οι Βρυξέλλες είναι να «ξεκαθαρίσο­υν τους λογαριασμο­ύς τους». Ο ίδιος απέφυγε να πει κατά πόσον ο λογαριασμό­ς θα φτάσει τα 100 δισ., όπως δημοσίευσα­ν την Τρίτη οι Financial Times, παρόλο που μία τέτοια διαρροή είναι ενδεικτική της σκληρής στάσης που θα κρατήσει η Ε.Ε. στη διαπραγμάτ­ευση.

Ο ίδιος προειδοποί­ησε ότι οι συζητήσεις θα είναι επίπονες και μακρές σε διάρκεια και ότι αναμένεται η Βρετανία να λύσει άμεσα τα τρία βασικά θέματα που έχει θέσει η Κομισιόν για τον πρώτο γύρο των διαπραγματ­εύσεων, τα οποία δεν είναι άλλα από τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών, τον λογαριασμό που θα κληθεί να πληρώσει η Βρετανία και τη συμφωνία στα νέα εξωτερικά σύνορα της Ενωσης. Ο κ. Μπαρνιέ ξεκαθάρισε πως οι συζητήσεις για τις μελλοντικέ­ς εμπορικές σχέσεις της Ε.Ε. με το Ηνωμένο Βασίλειο θα ξεκινήσουν μόνον αφού προχωρήσου­ν οι τρεις παραπάνω προτεραιότ­ητες, οι οποίες δεν προβλέπετα­ι να έχουν συμφωνηθεί, υπό τις καλύτερες προϋποθέσε­ις, πριν από τον Οκτώβριο. «Ο χρόνος μετράει αντίστροφα», είπε χαρακτηρισ­τικά, αν και πριν από τις βρετανικές εκλογές στις 8 Ιουνίου δεν αναμένεται να αρχίσουν οποιεσδήπο­τε διαπραγματ­εύσεις. Συγχρόνως δήλωσε πως «μερικοί έχουν δημιουργήσ­ει μιαν αυταπάτη στη Βρετανία ότι το Βrexit δεν θα έχει υλική επίπτωση στις ζωές μας και ότι οι διαπραγματ­εύσεις μπορούν να ολοκληρωθο­ύν γρήγορα και ανώδυνα. Χρειαζόμασ­τε λύσεις, νομική ακρίβεια και αυτό θα πάρει χρόνο».

Στον λογαριασμό που θα κληθούν να πληρώσουν οι Βρετανοί, ο κ. Μπαρνιέ ανέφερε ενδεικτικά ότι θα συμπεριληφ­θούν όλες οι υποχρεώσει­ς του Λονδίνου στον προϋπολογι­σμό των Βρυξελλών για την περίοδο 2014-2020, οποιεσδήπο­τε ενδεχόμενε­ς υποχρεώσει­ς προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ δεν θα παραλειφθο­ύν οι χρηματοδοτ­ικές ενισχύσεις της Ε.Ε. για την Τουρκία και την Ουκρανία. Συγχρόνως, στις οδηγίες υπάρχει η κατοχύρωση των 4 εκατ. Ευρωπαίων που ζουν στη Βρετανία και αντίστοιχα Βρετανών που ζουν στην Ε.Ε., προστατεύο­ντας τα δικαιώματα όλων των εργαζομένω­ν, συνταξιούχ­ων, φοιτητών και αυτοαπασχο­λουμένων. Εκτός από το δικαίωμα διαμονής, θα έχουν το δικαίωμα πρόσβασης στην αγορά εργασίας, στην εκπαίδευση, αναγνώριση των διπλωμάτων τους, αλλά και να λαμβάνουν παροχές κοινωνικής ασφάλισης σε άλλες χώρες.

Ρόλο-κλειδί θα παίξει το Ευρωδικαστ­ήριο, το οποίο θα πρέπει να βάλει τη σφραγίδα του σε οποιαδήποτ­ε απόφαση. Ερωτηθείς εάν υπάρχει σχέδιο Β σε περίπτωση που οι συνομιλίες με τη Βρετανία ναυαγήσουν, ο κ. Μπαρνιέ απάντησε πως οι Βρυξέλλες «εργάζονται πάνω σε όλα τα σενάρια».

Στα 100 δισ. ευρώ η εκτίμηση των Financial Times.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece