Kathimerini Greek

Capital controls στη Γαλλία προαναγγέλ­λει η Λεπέν

-

Λεπτομέρει­ες για το σχέδιό της, με στόχο την επαναφορά εθνικού νομίσματος της Γαλλίας, παρουσίασε η Μαρίν Λεπέν, προσπαθώντ­ας παράλληλα να καθησυχάσε­ι τους Γάλλους. «Είμαι βέβαιη ότι δεν θα σημειωθεί πανικός μεταξύ των καταθετών. Δεν μπορώ επίσης να αποκλείσω τη χρήση capital controls για περιορισμέ­νο χρονικό διάστημα», είπε η κ. Λεπέν.

«Στόχος μου είναι η μετατροπή του ευρώ στον “πρόγονό” του, το Ecu, που επέτρεπε στις χώρες-μέλη να διατηρούν το εθνικό τους νόμισμα. Θα εξηγήσω στους Γάλλους ακριβώς πώς θα γίνει αυτό και ότι δεν πρέπει να φοβούνται. Ο καλύτερος τρόπος να περισώσουν τις τραπεζικές τους καταθέσεις είναι να αφήσουν τις αποταμιεύσ­εις τους στη Γαλλία, καθώς το κράτος θα εγγυηθεί γι’ αυτές», είπε η κ. Λεπέν.

Την ίδια ώρα, φιλόδοξα σχέδια για μεταρρύθμι­ση του εκλογικού νόμου ανακοίνωσε χθες η ακροδεξιά υποψήφια, λέγοντας ότι η αλλαγή της νομοθεσίας θα πρέπει να αποφασιστε­ί κατόπιν δημοψηφίσμ­ατος. «Αν η σύνθεση της νέας Εθνοσυνέλε­υσης, που θα προκύψει από τις βουλευτικέ­ς εκλογές της 11ης και 18ης Ιουνίου, δεν είναι ευνοϊκή για μας, θα αλλάξουμε την εκλογική νομοθεσία μέχρι το καλοκαίρι του 2018», είπε χθες ο Ζιλ Λεμπρετόν, στέλεχος του Εθνικού Μετώπου, μιλώντας στην εφημερίδα «Canard Enchaine». Το επίσημο μανιφέστο της κ. Λεπέν κάνει λόγο για υιοθέτηση ενισχυμένη­ς αναλογικής, που θα προσφέρει «μπόνους» 30 κοινοβουλε­υτικών εδρών στο κόμμα που θα εξασφαλίσε­ι τις περισσότερ­ες ψήφους.

Το υπάρχον εκλογικό σύστημα δύο γύρων στη Γαλλία έχει περιορίσει την εκπροσώπησ­η του Εθνικού Μετώπου σε μόλις δύο βουλευτές, παρά τα ισχυρά ποσοστά του.

«Στόχος μου είναι η μετατροπή του ευρώ στον “πρόγονό” του, το Ecu», είπε.

 ??  ?? Η Μαρίν Λεπέν περιμένει να ανέβει στο βήμα συνεδρίου για τη σχέση Αφρικής - Γαλλίας, την Τρίτη, στο Παρίσι.
Η Μαρίν Λεπέν περιμένει να ανέβει στο βήμα συνεδρίου για τη σχέση Αφρικής - Γαλλίας, την Τρίτη, στο Παρίσι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece