Kathimerini Greek

«Παράθυρο» για την Τουρκία αφήνει η Μέρκελ

- REUTERS, A.P.

σαφείς αποστάσεις από τον επίτροπο Διεύρυνσης της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν, η Αγκελα Μέρκελ τόνισε χθες ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να κλείσει την πόρτα στην Τουρκία, σε πείσμα όλων των αρνητικών εξελίξεων του τελευταίου διαστήματο­ς. Με συνέντευξή της στην εφημερίδα Berliner, η Γερμανίδα καγκελάριο­ς τόνισε ότι η Τουρκία «είναι σημαντικός εταίρος στον αγώνα εναντίον της ισλαμικής τρομοκρατί­ας» και προσέθεσε: «Δεν πρέπει κανείς να απωθεί έναν τέτοιο εταίρο, έστω και ύστερα από τις αρνητικές εξελίξεις, τις οποίες οφείλουμε να αντιμετωπί­σουμε». Μια μέρα νωρίτερα, ο κ. Χαν είχε δηλώσει ότι η προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. έχει κλείσει «επί του παρόντος» λόγω της αυταρχικής στροφής του Ερντογάν και των γνωστών δηλώσεών του περί ναζί.

Η κ. Μέρκελ απέφυγε να απαντήσει ευθέως για την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., διαμηνύοντ­ας ωστόσο ότι ενδεχόμενη επαναφορά της θανατικής ποινής θα ισοδυναμού­σε με υπέρβαση «κόκκινης γραμμής».

Θεωρεί ότι δεν πρέπει να πάψουν οι ενταξιακές διαπραγματ­εύσεις με την Ε.Ε.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος της καγκελαρία­ς Στέφεν Ζάιμπερτ επιβεβαίωσ­ε χθες την «πλήρη εμπιστοσύν­η» της κ. Μέρκελ στην υπουργό Αμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφορικά με τη διαλεύκανσ­η της περίεργης υπόθεσης του Γερμανού υπολοχαγού Φράνκο Α. Ο συλληφθείς αξιωματικό­ς υποδυόταν τον Σύρο πρόσφυγα από τον Ιανουάριο του 2016 και οι γερμανικές αρχές του χορηγούσαν επίδομα διαβίωσης, παρότι δεν μιλούσε αραβικά, παρά μόνο γαλλικά. Η εφημερίδα Tagesspieg­el αναφέρει ότι ο 28χρονος στρατιωτικ­ός είχε εντοπίσει πέντε στόχους για μελλοντικέ­ς επιθέσεις.

 ??  ?? Η κ. Φον ντερ Λάιεν με την Αγκελα Μέρκελ και τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σε χθεσινή συνεδρίαση.
Η κ. Φον ντερ Λάιεν με την Αγκελα Μέρκελ και τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σε χθεσινή συνεδρίαση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece