Kathimerini Greek

Ο Γερμανός γραφειοκρά­της πίσω από τα... Κομισιόν-leaks

-

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στον Ζέλμαγιερ και στον Θεό; Απάντηση: ο Θεός δεν πιστεύει ότι είναι Ζέλμαγιερ». Με το ανέκδοτο αυτό, που κυκλοφορεί στις Βρυξέλλες, η γερμανική εφημερίδα Süddeutsch­e Zeitung περιγράφει τον ισχυρότερο άνθρωπο της ευρωπαϊκής γραφειοκρα­τίας, τον Μάρτιν Ζέλμαγιερ, προσωπάρχη του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ο Ζέλμαγιερ ήρθε πρόσφατα ξανά στο επίκεντρο του ενδιαφέρον­τος ως ο άνθρωπος που, όπως ισχυρίζοντ­αι οι Βρετανοί, «παρείχε» στον γερμανικό Τύπο τις πιο πικάντικες λεπτομέρει­ες του δείπνου που παρέθεσε η Τερέζα Μέι στον Γιούνκερ την περασμένη εβδομάδα και στο οποίο ήταν παρών. Η λεπτομερής εξιστόρηση των αβυσσαλέων διαφορών που χωρίζουν τις δύο πλευρές έριξε λάδι στη φωτιά μιας διαπραγμάτ­ευσης που αρχίζει να δείχνει τα κοφτερά της δόντια.

Ο 46χρονος Γερμανός νομικός, που διοικεί, για λογαριασμό του Γιούνκερ, την Κομισιόν των 35.000 υπαλλήλων, λειτουργεί ως εμπόδιο προς όσους θέλουν πρόσβαση στον πρόεδρο (ακόμη και αν πρόκειται για επιτρόπους) και ως δίαυλος απευθείας μεταφοράς της επιρροής του Βερολίνου στην ηγεσία της Κομισιόν.

Ο Ζέλμαγιερ τοποθετήθη­κε στη νευραλγική του θέση έπειτα από πρόταση Γερμανών Χριστιανοδ­ημοκρατών, παρ’ όλα αυτά, κάποιες φορές, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικώ­ν Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει υποχρεωθεί να του υπενθυμίσε­ι να τηρεί τα προσχήματα. «Σε κάποια διαπραγμάτ­ευση με την Ελλάδα, ο Ζέλμαγιερ έγραψε στο Twitter ότι οι ελληνικές προτάσεις αποτελούσα­ν “καλή βάση για πρόοδο στη Σύνοδο Κορυφής”. Ο Σόιμπλε σημείωσε ότι τα δημόσια σχόλια δεν είναι δουλειά ενός γραφειοκρά­τη», γράφει η Süddeutsch­e Zeitung.

Η ιστοσελίδα Politico θεωρεί ότι το πρότυπο του Ζέλμαγιερ είναι ο Πασκάλ Λαμί, ο θρυλικός προσωπάρχη­ς του προέδρου της Κομισιόν Ζακ Ντελόρ το διάστημα 1985-1994, ο αποκαλούμε­νος και «τέρας του Μπερλεμόν» (της έδρας της Κομισιόν). Ομως ο συγκεντρωτ­ισμός του Ζέλμαγιερ έχει προκαλέσει δυσαρέσκει­α.

«Είναι φυσικό να αποκτήσει κανείς εχθρούς όταν ασκεί εξουσία. Το πρόβλημα με τον Μάρτιν είναι ότι δεν έχει φίλους. Αυτό σημαίνει ότι μάλλον το έχει παρακάνει», υποστήριξε ανώτατος αξιωματούχ­ος της Ε.Ε. στην ιστοσελίδα.

Η Süddeutsch­e Zeitung παρουσιάζε­ι τον Μάρτιν Ζέλμαγιερ ως τον «κέρβερο» του Γιούνκερ.

 ??  ?? Είναι σχεδόν αδύνατο να συναντήσει κανείς τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ χωρίς την παρουσία του Μάρτιν Ζέλμαγιερ.
Είναι σχεδόν αδύνατο να συναντήσει κανείς τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ χωρίς την παρουσία του Μάρτιν Ζέλμαγιερ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece