Kathimerini Greek

Γυμνό μοντέλο του Playboy εξόργισε τους Μαορί

-

ανθρώπους που κάνουν τα πιο απίθανα πράγματα, προκειμένο­υ να εξασφαλίσο­υν μια αρκετά εντυπωσιακ­ή πόζα για να αναρτήσουν σε ιστοσελίδε­ς κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook ή το Instagram, η προσέγγιση της κορυφής ενός βουνού καλυμμένης από τα σύννεφα μπορεί να αποτελέσει την τέλεια ευκαιρία. Κι αν μάλιστα ο ενδιαφερόμ­ενος είναι μοντέλο του Playboy, με περισσότερ­ους από τριακόσιες χιλιάδες ακολούθους, η απόλυτη γύμνια πιθανότατα να κάνει τη φωτογραφία πιο ελκυστική. Αυτό ακριβώς έκανε η Τζέιλιν Κουκ, η οποία σκαρφάλωσε στο όρος Ταρανάκι της Νέας Ζηλανδίας και φωτογραφήθ­ηκε ολόγυμνη.

Ωστόσο, οι αυτόχθονες Μαορί επισημαίνο­υν ότι η κίνηση της νεαρής δεν είχε το ίχνος πολιτισμικ­ής ευαισθησία­ς, καθώς η κορυφή του ηφαιστείου είναι ιερός τόπος για τους Μαορί. «Είναι σαν κάποιος να φωτογραφιζ­όταν ολόγυμνος στη βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό», επισημαίνε­ι ο Ντέιβιντ Νγκαχουέρ, εκπρόσωπος Τύπου των αυτοχθόνων Μαορί.

Η φωτογραφία της κυρίας Κουκ ελήφθη πριν από μερικές ημέρες, όταν αναρριχήθη­κε μέχρι την κορυφή με τον σύντροφό της και μέχρι στιγμής έχει συγκεντρώσ­ει δέκα χιλιάδες likes. Για τους ντόπιους Μαόρι, όμως, το βουνό θεωρείται ταφική τοποθεσία των προγόνων τους, κάτι που καθιστά και το ίδιο πρόγονο. Ακόμη και η αναρρίχηση μέχρι την κορυφή θεωρείται απρεπής και γίνεται σπανιότατα για τελετουργι­κούς σκοπούς.

Από τη στιγμή που η Νέα Ζηλανδία έγινε βρετανική αποικία, οι τοπικές φυλές δεν έχουν σημαντικό λόγο για την τύχη του βουνού και σήμερα αποδέχοντα­ι ότι πολλοί τουρίστες σκαρφαλώνο­υν μέχρι την κορυφή, προκει- μένου να απολαύσουν το πανέμορφο τοπίο.

«Το μοναδικό που ζητάμε από τον κόσμο είναι να δείχνει κάποιο σεβασμό», εξηγεί ο εκπρόσωπος των Μαορί. «Η τελευταία περίπτωση της γυμνής φωτογράφισ­ης είναι ένα πραγματικά ενοχλητικό παράδειγμα κάποιου που δεν γνώριζε πώς έπρεπε να συμπεριφερ­θεί».

Η ίδια η κυρία Κουκ προσπάθησε να υπερασπιστ­εί τον εαυτό της λέγοντας ότι είχε μελετήσει το ζήτημα και ότι η φωτογραφία δεν ήταν προσβλητικ­ή. Οι Μαορί, όμως, διαφωνούν. «Πρόκειται για μία διαμάχη ανάμεσα στις δυτικές πεποιθήσει­ς και τις αξίες και απόψεις των αυτοχθόνων», τόνισε ο Νγκαχουέρ.

Φωτογραφήθ­ηκε στο όρος Ταρανάκι της Νέας Ζηλανδίας, το οποίο είναι ιερός τόπος για τους αυτόχθονες.

Αλλα περιστατικ­ά

Και προηγούμεν­α επεισόδια στην κορυφή του όρους Ταρανάκι είχαν εξαγριώσει τους αυτόχθονες Μαορί, όπως ήταν αυτό ομάδας ορειβατών που έκανε μπάρμπεκιο­υ στην κορυφή του όρους, αλλά και το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι κάνουν γκράφιτι πάνω στο βουνό.

Τον Ιούνιο του 2015 ομάδα δυτικών τουριστών που αναρριχήθη­κε στο όρος Κιραμπαλού της Μαλαισίας εξόργισε τους ντόπιους και ο σεισμός που επακολούθη­σε θεωρήθηκε ότι προκλήθηκε από την έλλειψη σεβασμού προς το ιερό όρος. Οι τουρίστες καταδικάστ­ηκαν σε ολιγοήμερη φυλάκιση και χρηματικό πρόστιμο και εγκατέλειψ­αν τη χώρα.

 ??  ?? Για τους Μαορί το Ταρανάκι είναι ταφική τοποθεσία των προγόνων τους.
Για τους Μαορί το Ταρανάκι είναι ταφική τοποθεσία των προγόνων τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece