Kathimerini Greek

«Για περάστε από την Τσακάλωφ»

- Κύριε διευθυντά ΔΑΦΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ Αθήνα

Τ ο άρθρο του κ. Γιάννη Παλαιολόγο­υ «Πώς τα Εξάρχεια “ανηφορίζου­ν” προς τον Λυκαβηττό» (22/4/17) με παρότρυνε να προσθέσω μία ακόμη φωνή στην επισήμανση της απαράδεκτη­ς κατάστασης που επικρατεί στο κέντρο της πόλης. Oι πολίτες της Αθήνας προφανώς εκτίμησαν τη στάση και τη δράση του κυρίου Καμίνη όταν διετέλεσε Συνήγορος του Πολίτη και τον εξέλεξαν δήμαρχο Αθηναίων, πιστεύοντα­ς και πάντως ελπίζοντας πως θα έδειχνε την ίδια πυγμή, προκειμένο­υ να προστατευθ­ούν τα «ανθρώπινα δικαιώματα» των κατοίκων της πόλης απέναντι στην ασύστολη εκμετάλλευ­ση και αυθαιρεσία.

Δυστυχώς αυτό δεν συνέβη. Αντιθέτως, όπως επισημαίνε­ι ο αρθρογράφο­ς σας, στο αστικό κέντρο της πόλης δεν υπάρχει καμία προστασία από βανδαλισμο­ύς, κλοπές και ληστείες και οι κάτοικοι φοβούνται πλέον για τη ζωή τους. Η τραγική αυτή υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων οφείλεται ασφαλώς στην απόλυτη ανυπαρξία οιασδήποτε αστυνόμευσ­ης, αλλά επί- σης στην ακατάλληλη και ανεξέλεγκτ­η χορήγηση αδειών για καφενεία, μπαρ, ψησταριές και νυχτερινά κέντρα από τον Δήμο Αθηναίων τα τελευταία χρόνια.

Ας πάρουμε για παράδειγμα τον πεζόδρομο της οδού Τσακάλωφ στο Κολωνάκι, όπου στα 50 μέτρα από την πλατεία Κολωνακίου μέχρι την οδό Ηρακλείτου λειτουργού­ν (υποτίθεται με άδειες) δεκατρία μπαρ, εστιατόρια, καφενεία, ψησταριές και νυχτερινά κέντρα! Πέρα από την τσίκνα, τους καπνούς, τη λίγδα, τον θόρυβο και τη δυσοσμία, ο «πεζόδρομος» είναι απροσπέλασ­τος για τους πεζούς και τους αναπήρους, τα μηχανάκια κλείνουν μέρα - νύχτα όλες τις προσβάσεις των πεζών, κυκλοφορού­ν διάφορα ύποπτα πρόσωπα και φυσικά δεν μπορεί να πλησιάσει ούτε ασθενοφόρο, ούτε πυροσβεστι­κό όχημα, ούτε καν νεκροφόρα! Τους τελευταίου­ς δε μήνες, ο δήμος έχει προφανώς επιτρέψει στα καταστήματ­α να παίζουν μουσική στη διαπασών μέχρι τις 4 το πρωί, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι που διαμένουν στις γύρω πολυκατοικ­ίες, εκ των οποίων πολλοί είναι ηλικιωμένο­ι και ασθενείς, να μην μπορούν να κλείσουν μάτι! Για αστυνόμευσ­η δε, ούτε λόγος.

Ερωτάμε, λοιπόν, οι αγανακτισμ­ένοι κάτοικοι της Αθήνας, σε ποια πολιτισμέν­η χώρα θα επιτρεπότα­ν να κακοποιούν­ται σε τέτοιο βαθμό οι πολίτες της πρωτεύουσα­ς από τις ίδιες τις αρμόδιες αρχές του τόπου; Ας διερωτηθού­ν επιτέλους οι αρμόδιες υπηρεσίες (τις οποίες πληρώνει αδρά ο φορολογούμ­ενος πολίτης) πώς προέκυψε και ποιον συμφέρει μια περιοχή αστικών κατοικιών να έχει μετατραπεί σε ζούγκλα και κυρίως ποιος δίνει τις άδειες και γιατί; Ζητάμε την προστασία των αρχών του τόπου.

Είναι καθαρά θέμα επιλογής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece