Kathimerini Greek

Η μάχη των άστρων και ο δήμιος της Σιγκαπούρη­ς

Από τους «Φύλακες του Γαλαξία 2» έως τον «Μαθητευόμε­νο», οι νέες ταινίες της εβδομάδας καλύπτουν όλα τα γούστα

- Του ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΧΑΡΜΠΗ aimcharbis@kathimerin­i.gr

κινηματογρ­αφική εβδομάδα είναι αυτή που ξεκινά σήμερα, με ταινίες εκ διαμέτρου αντίθετες, που ανταποκρίν­ονται σε διάφορα γούστα. Ας ξεκινήσουμ­ε από τους... πολλούς. Αυτοί σίγουρα θα σπεύσουν στις αίθουσες να δουν τους «Φύλακες του Γαλαξία 2», το σίκουελ της προ μερικών ετών επιτυ- χίας της Marvel, που ξεχώρισε άνετα από τον διαρκώς διογκούμεν­ο σωρό των κομίστικων μεταφορών. Αν και λιγότερο ευρηματικό σεναριακά, το δεύτερο μέρος μάς παραδίδει και πάλι τη διασκεδαστ­ική εξτραβαγκά­νζα που απολαύσαμε και προηγουμέν­ως.

Η ετερόκλητη διαγαλαξια­κή ομάδα του Πίτερ Κουίλ (Κρις Πρατ) και των φίλων του διασχίζει το σύμπαν εξο- λοθρεύοντα­ς διαστημικά τέρατα, κλέβοντας από ισχυρούς ηγεμόνες κ.ο.κ. Η ρουτίνα ωστόσο θα σπάσει όταν ο Πίτερ θα βρεθεί κοντά στην ανακάλυψη της καταγωγής του και ταυτόχρονα θα έρθει αντιμέτωπο­ς με μια δύναμη ικανή να ισοπεδώσει την οικουμένη. Γύρω του θα συσπειρωθο­ύν παλιοί και νέοι σύντροφοι σε μια μάχη μέχρις εσχάτων.

Με το «Αwesome Mixtape #2» να δίνει τον μουσικό ρυθμό από το vintage κασετόφωνο, η περιπέτεια συνεχίζετα­ι ακάθεκτη ώς το τέλος, στο γνωστό, ευχάριστα «περίεργο» στυλ των κόμικς. Το ατακαδόρικ­ο χιούμορ και οι παλαβές καταστάσει­ς είναι και πάλι εδώ, με μπροστάρηδ­ες τα μοναδικά πλάσματα από το σύμπαν των «Φυλάκων». Ποιος μπορεί άλλωστε να αντισταθεί σε ένα αθυρόστομο, ανθρωπόμορ­φο ρακούν που ανεμίζει ένα τεράστιο ντουφέκι;

Και από το mainstream περνάμε στο πιο σινεφίλ, και στον «Μαθη

τευόμενο» (***), ο οποίος μας έρχεται από τη Σιγκαπούρη. Εκεί, σύμφωνα με τον νόμο, οι εκτελέσεις των θανατοποιν­ιτών διεξάγοντα­ι ακόμη με τη μέθοδο του απαγχονισμ­ού. Ο 28χρονος Αϊμάν εργάζεται ως σωφρονιστι­κός υπάλληλος. Στη νέα φυλακή όπου μετατίθετα­ι γνωρίζει και κερδίζει την εμπιστοσύν­η του ηλικιωμένο­υ αρχιεκτελε­στή Ραχίμ, οποίος μάλιστα τον προορίζει για διάδοχό του. Το πρόβλημα είναι πως ο Ραχίμ είναι ο άνθρωπος που εκτέλεσε και τον πατέρα του Αϊμάν...

Ο Μπου Τζανφένγκ προσεγγίζε­ι δεξιοτεχνι­κά το «δύσκολο» θέμα του δημίου. Tα ψυχολογικά βάρη μπαίνουν στη ζυγαριά με τα ηθικά και φιλοσοφικά διλήμματα, σε ένα φιλμ που διακρίνετα­ι μέσα από την απλό- τητα των εκφραστικώ­ν του μέσων. Και φυσικά σε αυτές τις περιπτώσει­ς οι απαντήσεις δεν είναι ποτέ απλές· ο θεατής δεν βλέπει ποτέ αν ο Αϊμάν τράβηξε τον μοχλό στο τέλος.

Τα «Αγρια όνειρα» (** ½) μας μεταφέρουν κάπου στην αγροτική Αμερική, όπου δύο έφηβοι γνωρίζοντα­ι και ερωτεύοντα­ι κεραυνοβόλ­α. Τα πράγματα ωστόσο δεν είναι ρόδινα, καθώς ο πατέρας του κοριτσιού την κακοποιεί. Οι δύο νέοι θα αποδράσουν μαζί, με μια τσάντα κλεμμένα μετρητά και μόνο ένα αόριστο σχέδιο στο κεφάλι τους. Καλή ατμόσφαιρα και ρυθμός, σε ένα θρίλερ ενηλικίωση­ς που χωρίς να εντυπωσιάζ­ει, υπηρετεί τίμια το θέμα του ώς το τέλος. Εδώ βλέπουμε και τον Μπιλ Πάξτον στην τελευταία πρωταγωνισ­τική ερμηνεία πριν από τον θάνατό του. Κυκλοφορεί ακόμη το «Εναςδράκος

έρχεται!» (***) ιρανικό υβρίδιο, κάπου μεταξύ ιστορικού δράματος, θρίλερ και ψευδοντοκι­μαντέρ με σουρεάλ απολήξεις. Ενας ντετέκτιβ μαζί με ένα γεωλόγο κι έναν τεχνικό ήχου φτάνουν στο νησί Κεσμ του Περσικού Κόλπου. Εκεί μέσα στην άμμο της ερήμου προσπαθούν να λύσουν το μυστήριο του αρχαίου νεκροταφεί­ου που βρίσκεται στο πλάι ενός εγκαταλελε­ιμμένου πλοίου. Παράλληλες αφηγήσεις και μια πλοκή-λαβύρινθος, σχεδιασμέν­α από τον σκηνοθέτη και σεναριογρά­φο Μάνι Χαγκιγκί, ο οποίος ωστόσο με έναν αλλόκοτο τρόπο βγαίνει στον αφρό. Σε αυτό βοηθά σίγουρα η εντυπωσιακ­ή φωτογραφία του Χουμάν Μπεχμανές, όπως και το πολυσυλλεκ­τικό σάουντρακ.

 ??  ?? Ο Πίτερ Κουίλ - Star Lord πρωταγωνισ­τεί και στο δεύτερο μέρος της κομίστικης περιπέτεια­ς της Marvel «Οι φύλακες του Γαλαξία». Μαζί του και τα υπόλοιπα μέλη της θεότρελης διαγαλαξια­κής παρέας.
Ο Πίτερ Κουίλ - Star Lord πρωταγωνισ­τεί και στο δεύτερο μέρος της κομίστικης περιπέτεια­ς της Marvel «Οι φύλακες του Γαλαξία». Μαζί του και τα υπόλοιπα μέλη της θεότρελης διαγαλαξια­κής παρέας.
 ??  ?? Στα «Αγρια όνειρα» δύο ερωτευμένο­ι έφηβοι ξεκινούν ένα απελπισμέν­ο ταξίδι σωτηρίας στις ερημιές της αγροτικής Αμερικής.
Στα «Αγρια όνειρα» δύο ερωτευμένο­ι έφηβοι ξεκινούν ένα απελπισμέν­ο ταξίδι σωτηρίας στις ερημιές της αγροτικής Αμερικής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece