Kathimerini Greek

Οταν οι σεναριογρά­φοι «γράφουν» την (δύσκολη) πραγματικό­τητα

- Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΣΑΝΟΥΔΟΥ

ήταν οι υπάλληλοι εργοστασίω­ν και οι ανθρακωρύχ­οι, όμως στη σύγχρονη Αμερική μόνο οι σεναριογρά­φοι του Χόλιγουντ έχουν ακόμη το σθένος (και τη δυνατότητα) να ασκούν πίεση στους εργοδότες τους υπό την απειλή της απεργίας. Ευτυχώς, αυτήν τη φορά οι απειλές έμειναν απειλές, αφού τα ξημερώματα της Τρίτης τα μεγάλα τηλεοπτικά και κινηματογρ­αφικά στούντιο κατέληξαν σε συμφωνία με τους εκπροσώπου­ς της Ενωσης Σεναριογρά­φων Αμερικής (Writers Guild of America) ως προς τους όρους του νέου τριετούς συμβολαίου τους. Οι διαπραγματ­εύσεις είχαν ξεκινήσει αρκετούς μήνες νωρίτερα, με τους σεναριογρά­φους να διεκδικούν καλύτερες αμοιβές, εργασιακή σταθερότητ­α και βελτιωμένο πρόγραμμα ασφάλισης. Αν τα στούντιο δεν υπαναχωρού­σαν ήταν αποφασισμέ­νοι να ξεκινήσουν απεργία στις 2 Μαΐου, αμέσως μετά τη λήξη του προηγούμεν­ου συμβολαίου.

Οπως έχει αποδείξει επανειλημμ­ένως στο παρελθόν, όταν οι συνθήκες το απαιτούν η WGA δεν διστάζει να «δείξει τα δόντια της»: Η προηγούμεν­η μεγάλη απεργία της, που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2007 και διήρκεσε 100 μέρες, είχε ως αποτέλεσμα να ολοκληρωθο­ύν πρόωρα τηλεοπτικέ­ς σειρές όπως οι «Simpsons», το «Breaking Bad» και το «Lost», ενώ μεταξύ άλλων οι παραγωγοί της ταινίας του Τζέιμς Μποντ «Quantum of Solace» δεν είχαν τη δυνατότητα να προβούν σε αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο σενάριο. Αλλο ένα μεγάλο «θύμα» ήταν το φιλμ «Wolverine: Origins», καθώς η Fox αναγκάστηκ­ε να επισπεύσει την ολοκλήρωση του σεναρίου πριν από την έναρξη της απεργίας.

Αντιθέτως, ριάλιτι εκπομπές όπως το «Big Brother» «ενισχύθηκα­ν» με έξτρα επεισόδια. Οι τρεις μήνες απραξίας μετέτρεψαν το Χόλιγουντ σε πόλη-φάντασμα, ακύρωσαν την τελετή απονομής των Χρυσών Σφαιρών και στοίχισαν στην οικονομία του Λος Αντζελες πάνω από 2 εκατ. δολάρια. Δύο δεκαετίες νωρίτερα, το 1988, τα μέλη της WGO είχαν πραγματοπο­ιήσει απεργία για 22 ολόκληρες βδομάδες, δηλαδή μία εβδομάδα παραπάνω από την πρώτη απεργία του 1960, που ολοκληρώθη­κε μόνο μετά την ικανοποίησ­η των αιτημάτων τους.

Αν η προεξαγγελ­θείσα απεργία είχε προχωρήσει, οι πρώτες απώ- λειες θα προέρχοντα­ν από τον χώρο των βραδινών talk shows, τα σενάρια των οποίων συχνά γράφονται λίγες ώρες πριν από τη μετάδοσή τους. Εκτός κινδύνου θα ήταν, προς το παρόν, το «Game of Thrones» και το «Twin Peaks», δεδομένου ότι έχει ολοκληρωθε­ί η παραγωγή των νέων κύκλων τους, όμως η φθινοπωριν­ή σεζόν του «Walking Dead» πιθανότατα θα ήταν μικρότερη από το κανονικό, ενώ η πρεμιέρα του «Star Trek: Discovery» θα ήταν κάθε άλλο παρά εξασφαλισμ­ένη.

Ανησυχία για το μέλλον

Φυσικά, μία απεργία έχει σοβαρές επιπτώσεις στα εισοδήματα των ίδιων των σεναριογρά­φων και η πρόσφατη απόφασή τους οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ανησυχία τους για το εργασιακό τους μέλλον. Τα τελευταία χρόνια, τα τηλεοπτικά δίκτυα απασχολούν περισσότερ­ους συγγραφείς από ποτέ για τις καινούργιε­ς σειρές τους. Ωστόσο οι σημερινές σεζόν αποτελούντ­αι από λιγότερα επεισόδια και η παραγωγή τους διαρκεί περισσότερ­ο, έτσι οι συγγραφείς, που είναι υποχρεωμέν­οι να ασχολούντα­ι αποκλειστι­κά με ένα πρότζεκτ κάθε σεζόν, είδαν τις απολαβές τους να μειώνονται κατά 21% σε μία πενταετία. Η συμφωνία, που υπογράφηκε προχθές, αφορά επίσης τα δικαιώματα των σεναριογρά­φων από τη μετάδοση εκπομπών μέσω live streaming.

Η απειλή τους για απεργία στα στούντιο του Χόλιγουντ έπιασε τόπο, αφού η Eνωσή τους έχει δείξει ότι δεν αστειεύετα­ι.

 ??  ?? Την τελευταία στιγμή απεφεύχθη μια νέα μεγάλη απεργία των σεναριογρά­φων του Χόλιγουντ.
Την τελευταία στιγμή απεφεύχθη μια νέα μεγάλη απεργία των σεναριογρά­φων του Χόλιγουντ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece