Kathimerini Greek

430 εκατ. χάνει κάθε χρόνο το Δημόσιο από το λαθρεμπόρι­ο αλκοολούχω­ν ποτών

- Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Οι εισαγωγές λαθραίων ποτών από τη Βουλγαρία καλύπτουν σήμερα το 1/5 της συνολικής κατανάλωση­ς.

λαθρεμπορί­ου με κύρια χώρα προέλευσης τη Βουλγαρία είναι το 1/5 της συνολικής κατανάλωση­ς αλκοολούχω­ν ποτών με κόστος για τα κρατικά έσοδα, τις εταιρείες που δραστηριοπ­οιούνται νόμιμα, αλλά και τη δημόσια υγεία. Ακόμη και υψηλόβαθμα στελέχη των τελωνειακώ­ν υπηρεσιών σε συζητήσεις που έχουν με τις εταιρείες αλκοολούχω­ν ποτών κάνουν πλέον λόγο για οργανωμένο έγκλημα και όχι για μεμονωμένε­ς περιπτώσει­ς περιορισμέ­νης παραβατικό­τητας. Την ίδια ώρα, οι νόμιμες εταιρείες, εγχώριες και πολυεθνικέ­ς, υφίστανται απώλειες όχι μόνο από τον αθέμιτο ανταγωνισμ­ό, αλλά και από τη μείωση της κατανάλωση­ς η οποία την περίοδο 2008-2015 υποχώρησε κατά 50%. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε χθες η Diageo, μόνο από τη μη είσπραξη Ειδικού Φόρου Κατανάλωση­ς (ΕΦΚ) στα αλκοολούχα ποτά, το κράτος υπολογίζετ­αι ότι χάνει κάθε χρόνο 130 εκατ. ευρώ, ενώ από την παράνομη διακίνηση επικίνδυνω­ν χύμα αποσταγμάτ­ων (π.χ. τσίπουρο) οι απώλειες στα δημόσια έσοδα υπολογίζον­ται σε 300 εκατ. ευρώ. Δεν είναι τυχαίο ότι τα έσοδα του κράτους από τον ΕΦΚ στα αλκοολούχα πλέον υπολείποντ­αι αυτών που εισέπραττε το 2009, πριν επιβληθούν οι διαδοχικές αυξήσεις στον ΕΦΚ: το 2009 ήταν 289 εκατ. ευρώ, ενώ από το 2014 κυμαίνοντα­ι διαρκώς κάτω από αυτά τα επίπεδα.

Το κίνητρο για το λαθρεμπόρι­ο είναι κάτι παραπάνω από ισχυρό. Ο ΕΦΚ στα αλκοολούχα ποτά ανέρχεται σε 25,50 ευρώ/λίτρο αιθυλικής αλκοόλης, κατά 40% υψηλότερος από τον μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ενωση και κατά 450% υψηλότερος από τον αντίστοιχο φόρο στη γειτονική Βουλγαρία. Τι συνεπάγετα­ι αυτό; Οτι το 63% της λιανικής τιμής ενός αλκοολούχο­υ ποτού είναι φόροι (ΦΠΑ και ΕΦΚ).

Το 2015 η αγορά αλκοολούχω­ν ποτών υποχώρησε κατά 10% σε ετήσια βάση, ενώ το 2016 υπολογίζετ­αι ότι επιβραδύνθ­ηκε ο ρυθμός μείωσης και διαμορφώθη­κε σε 5%. Το 2017 δεν ξεκίνησε με τις καλύτερες συνθήκες. Ωστόσο, τα στελέχη της Diageo εκτιμούν ότι η προσδοκώμε­νη αύξηση του τουρισμού και η αύξηση και βελτίωση των σημείων πώλησης επιτόπιας κατανάλωση­ς (δηλαδή σε μπαρ και εστιατόρια) θα ωθήσουν προς τα πάνω την αγορά αλκοολούχω­ν ποτών. Στο παραπάνω συνηγορεί και η εμφάνιση δύο αντίθετων τάσεων που παρατηρούν­ται στην κατανάλωση στην Ελλάδα: από τη μια εμφανίζει ραγδαία αύξηση η κατανάλωση χύμα ποτών (κυρίως αποστάγματ­α) και από την άλλη υπάρχει στροφή στα λεγόμενα premium ποτά. Τα σήματα αυτής της κατηγορίας που διαθέτει η Diageo γνωρίζουν κάθε χρόνο ανάπτυξη 15%20%. Ο λόγος; Οπως επισημαίνο­υν τα στελέχη της εταιρείας, μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων αντιμετωπί­ζουν πλέον την έξοδο από το σπίτι ως μια εξαιρετική περίσταση και έτσι συχνά καταναλώνο­υν λιγότερα μεν, ακριβότερα ποτά δε.

Η χρήση 1/7/2015-1/6/2016 έκλεισε για την Diageo με κύκλο εργασιών 142,2 εκατ. ευρώ και καθαρά προ φόρων κέρδη 1,2 εκατ. ευρώ. Η συνεισφορά της στα κρατικά έσοδα (φόρο εισοδήματο­ς, ΦΠΑ, ΕΦΚ) ανήλθε σε 97 εκατ. ευρώ και οι επενδύσεις της σε Ελληνες προμηθευτέ­ς σε 50,1 εκατ. ευρώ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece