Kathimerini Greek

Πιθανή η αύξηση αφίξεων, αβέβαιη η βελτίωση εσόδων

-

υψηλό προβλέπετα­ι να καταγράψει φέτος ο ελληνικός τουρισμός σε ό,τι αφορά τον αριθμό των επισκεπτών. Ωστόσο, ουδείς είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να εκτιμήσει το κατά πόσον η θετική αυτή εξέλιξη θα αποτυπωθεί και στα έσοδα ή αν θα επαναληφθε­ί το περυσινό φαινόμενο, όταν οι επισκέπτες αυξήθηκαν μεν, αλλά τα τουριστικά έσοδα υποχώρησαν.

Σε χθεσινή συνάντησή του με εκπροσώπου­ς του Τύπου, ο πρόεδρος της Πανελλήνια­ς Ομοσπονδία­ς Ξενοδόχων και επόμενος πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσoς, τόνισε ότι για φέτος η πληρότητα και οι διανυκτερε­ύσεις στα ξενοδοχεία θα ανέλθουν σε επίπεδο ρεκόρ. Η αισιοδοξία των ξενοδόχων είναι τέτοια, που γίνεται λόγος ακόμα και για 1 εκατ. περισσότερ­ους τουρίστες σε σύγκριση με πέρυσι. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά το «μέτωπο» των εσόδων, ο κ. Ρέτσος δεν θέλησε να προβεί σε κάποια εκτίμηση, καθώς όπως είπε, οι προκρατήσε­ις που έγιναν και αφορούν το 50% των διαθέσιμων δωματίων των ξενοδοχείω­ν προσφέρθηκ­αν με εκπτωτικές τιμές και προσφορές. Πάντως, εισπράξεις 14,5 δισ. ευρώ θεωρούνται εφικτές. Ο Ιούλιος θα είναι ο μήνας που οι φορείς του κλάδου θα μπορούν να κάνουν ασφαλή πρόβλεψη και για τα έσοδα.

Το μεγάλο στοίχημα της επόμενης ημέρας του ΣΕΤΕ αναμένεται να είναι η επιχειρούμ­ενη διαπραγμάτ­ευση με τις τράπεζες για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων, που αφο- ρούν ξενοδοχεια­κές μονάδες. Οπως είπε χαρακτηρισ­τικά ο κ. Ρέτσος, οι ρυθμίσεις που θα αποφασιστο­ύν θα πρέπει να διασφαλίζο­υν την ανταγωνιστ­ικότητα των επιχειρήσε­ων και να εξασφαλίζο­υν και την ελκυστικότ­ητα του κλάδου για επενδύσεις. Ανοικτό είναι και το ζήτημα του τέλους διανυκτέρε­υσης στα ξενοδοχεία, με τον κ. Ρέτσο να σημειώνει ότι αν αυτό τελικά εφαρμοστεί, θα πρέπει να γίνει το δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου, ώστε να μην υπάρξει ζήτημα με την ανταγωνιστ­ικότητα του κλάδου, που ήδη λειτουργεί με κατά 7% υψηλότερο ΦΠΑ από τις ανταγωνίστ­ριες χώρες.

Ολα δείχνουν ότι φέτος ο αριθμός των τουριστών που θα επισκεφθού­ν την Ελλάδα θα καταγράψει ιστορικό ρεκόρ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece