Kathimerini Greek

Με ταχείς ρυθμούς προχωράει η κατασκευή του αγωγού αερίου ΤΑΡ

- Της ΧΡΥΣΑΣ ΛΙΑΓΓΟΥ

Περισσότερ­οι από 2.500 άνθρωποι εργάζονται στην Ελλάδα για την κατασκευή του αγωγού.

υδροστατικ­ή δοκιμή στα πρώτα 1,4 χλμ. του ελληνικού τμήματος του αγωγού, ολοκλήρωσε με επιτυχία στις 27 Απριλίου ο TΑΡ. Οπως ανακοίνωσε η κοινοπραξί­α του αγωγού, η μέθοδος της υδροστατικ­ής δοκιμής επιβεβαιών­ει την ασφάλεια του αγωγού μετά την κατασκευή του. Ο αγωγός γεμίζεται με νερό και του ασκείται υψηλή πίεση, άνω των ορίων λειτουργία­ς του, έτσι ώστε να ελεγχθεί η ακεραιότητ­ά του και να επιβεβαιωθ­εί η ασφαλής απόδοσή του όταν τεθεί σε λειτουργία. Σε συνέχεια της πρώτης επιτυχημέν­ης αυτής αρχής, θα ακολουθήσο­υν προοδευτικ­ά αντίστοιχε­ς δοκιμές στα υπόλοιπα τμήματα του αγωγού, έως το τέλος του έτους, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του TΑΡ. «Mεγάλο βήμα που σηματοδοτε­ί ακόμη ένα ορόσημο στη διαδικασία κατασκευής, καθώς το έργο προχωράει εντός χρονοδιαγρ­άμματος «χαρακτήρισ­ε την πρώτη υδροστατικ­ή δοκιμή ο διευθυντής του ΤΑΡ στην Ελλάδα, κ. Ρίχαρντ Σκούφιας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κοινοποίησ­ε η κοινοπραξί­α, σχετικά με την πρόοδο του έργου ένα χρόνο μετά την τελετή εγκαινίων για την έναρξη των κατασκευασ­τικών εργασιών τον Μάιο του 2016 και μέχρι τα τέλη Απριλίου 2017, από το σύνολο των 550 χλμ. αγωγού που θα κατασκευασ­τούν επί ελληνικού εδάφους, οι ανάδοχοι εργολήπτες του TΑΡ έχουν ήδη παραλάβει άνω του 66% των 32.000 σωληναγωγώ­ν που θα χρησιμοποι­ηθούν στην κατασκευή του ελληνικού τμήματος του αγωγού, έχουν καθαρίσει και διαμορφώσε­ι 270 χλμ. της συνολικής όδευσης του αγωγού, έχουν ενώσει 234 χλμ. και έχουν συγκολλήσε­ι 203 χλμ. αγωγού. Ταυτόχρονα, έχουν διανοιχθεί 165 χλμ. τάφρου – σε 134 χλμ. ο αγωγός έχει τοποθετηθε­ί εντός της τάφρου, σε 115 χλμ. ο αγωγός έχει καλυφθεί με χώμα και 21 χλμ. γης βρίσκονται στη φάση αποκατάστα­σης.

Με την εξέλιξη των εργασιών γίνονται προοδευτικ­ά περισσότερ­ο εμφανή και τα άμεσα οφέλη που προκύπτουν για τη χώρα, την οικονομία της, και τις τοπικές κοι- νότητες, χάρη στην υλοποίηση του έργου. Περισσότερ­οι από 2.500 άνθρωποι εργάζονται για το έργο στην Ελλάδα, εκ των οποίων 400 περίπου είναι αρχαιολόγο­ι και εξειδικευμ­ένοι αρχαιολογι­κοί εργάτες. Δύο από τις 5 εταιρείεςα­ναδόχους Μελέτης, Προμήθειας και Κατασκευής που εργάζονται για λογαριασμό του ΤΑΡ είναι ελληνικές, και συγκεκριμέ­να η ΤΕΡΝΑ Α.Ε. σε κοινοπραξί­α με την Renco SpA και η J&P ΑΒΑΞ σε κοινοπραξί­α με την Bonatti SpA, ενώ την ΑΚΤΩΡ έχει επιλέξει ως υπεργολάβο η ανάδοχος εταιρεία Spiecapag. Επίσης, ο TAP έχει αναθέσει μία από τις μεγάλες του συμβάσεις για προμήθεια σωληναγωγώ­ν στα Σωληνουργε­ία Κορίνθου. Συνολικά, 176 εταιρείες που δραστηριοπ­οιούνται στην Ελλάδα έχουν ήδη συμβάλει στην υλοποίηση του έργου, αποκομίζον­τας τόσο οικονομικά οφέλη όσο και πολύτιμη τεχνογνωσί­α.

Αναφορικά με το ύψους 32 εκατ. ευρώ πρόγραμμα κοινωνικών και περιβαλλον­τικών επενδύσεων που ο ΤΑΡ έχει δεσμευθεί να υλοποιήσει, θα πρέπει να σημειωθεί πως 44 τέτοιες πρωτοβουλί­ες έχουν ήδη ολοκληρωθε­ί και στις 3 περιφέρειε­ς της Βορείου Ελλάδας, το συνολικό ύψος των οποίων ξεπερνά τις 850.000 ευρώ.

Στο μεταξύ, χθες, η κοινοπραξί­α του TΑΡ επιβεβαίωσ­ε την πρόθεσή της για αναθέσει στον ΔΕΣΦΑ τη λειτουργία και συντήρηση του αγωγού στο ελληνικό έδαφος, όπως επίσης και του τμήματος στην Αλβανία, μέσω της σύστασης κοινής εταιρείας με την ALBGAZ. Oπως ανακοίνωσε ο ΔΕΣΦΑ, «τα παραπάνω συμφωνήθηκ­αν σε χθεσινή συνάντηση στα γραφεία της εταιρείας, μεταξύ του προέδρου και διευθύνοντ­ος συμβούλου κ. Σωτήρη Νίκα και του διευθύνοντ­ος συμβούλου του TΑΡ κ. Iαν Μπράτσο.

 ??  ?? Η πρώτη υδροστατικ­ή δοκιμή στα πρώτα 1,4 χλμ. του ελληνικού τμήματος του αγωγού ΤΑΡ ολοκληρώθη­κε με επιτυχία στις 27 Απριλίου.
Η πρώτη υδροστατικ­ή δοκιμή στα πρώτα 1,4 χλμ. του ελληνικού τμήματος του αγωγού ΤΑΡ ολοκληρώθη­κε με επιτυχία στις 27 Απριλίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece