Kathimerini Greek

Απευθείας πτήσεις σε Αθήνα σχεδιάζουν Air China και China Eastern Airlines

- Του ΗΛΙΑ Γ. ΜΠΕΛΛΟΥ

HAirChina θα προσθέσει απευθείας πτήσεις από το Πεκίνο στην Αθήνα από το φθινόπωρο, σύμφωνα με τον διευθύνοντ­α σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, κάπτεν Φου Τσενγκ Κιου.

Ο CEO της Cosco

Ο ισχυρός άνδρας της Cosco στην Ελλάδα, εξηγώντας σε κύκλο παραγόντων της ελληνικής κρουαζιέρα­ς το επιχειρησι­ακό σχέδιο της εταιρείας για την προσέλκυση Κινέζων τουριστών προέβη στην παραπάνω αποκάλυψη.

Επιπλέον, γνωστοποίη­σε πως ο βασικός μέτοχος του ΟΛΠ, η Cosco Shipping, έχει υπογράψει συμφωνία με την China Eastern Airlines, την τρίτη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Κίνας, προκειμένο­υ να μεταφέρει με ναυλωμένες πτήσεις απευθείας από κινεζικές πόλεις γκρουπ Κινέζων τουριστών στην Ελλάδα. Τα γκρουπ αυτά θα επιβιβάζον­ται στα κρουαζιερό­πλοια που ξεκινούν ταξίδια από τον Πειραιά για το Αιγαίο αλλά και την Αδριατική και τη Μεσόγειο.

Η έναρξη απευθείας πτήσεων μεταξύ Ελλάδος και Κίνας θεωρούνται υψηλής πραγματική­ς και σημειολογι­κής σημασίας για τη συνεργασία των δύο χωρών. Αποτελούν δε δεδηλωμένο στόχο της κινεζικής οικονομική­ς διπλωματία­ς παρά την αμφισβητού­μενη από μερικές πλευρές οικονομική βιωσιμότητ­ά τους τουλάχιστο­ν για την ώρα.

Ετσι πολλοί εκτιμούν πως η έναρξη τακτικών απευθείας δρομολογίω­ν από την Air China θα εξαρτηθεί και από πολιτικές πα- ραμέτρους αλλά και από τη δυνατότητά της να έλθει σε συμφωνία με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

Στο θέμα της Air China αναφέρθηκε προ ημερών και ο πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατία­ς της Κίνας στην Ελλάδα κ. Τζόου Σιαολί, ο οποίος δήλωσε ότι «η Air China πρόκειται να εγκαινιάσε­ι αεροπορική γραμμή που θα συνδέει απευθείας το Πεκίνο με την Αθήνα». Παράγοντες που παρακολουθ­ούν τις σινοελληνι­κές σχέσεις τοποθετούν ως χρονικό στόχο του Πεκίνου για την εξέλιξη αυτή τις αρχές Σεπτεμβρίο­υ, καθώς η Κίνα είναι η Τιμώμενη Χώρα στη φετινή Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκ­ης και αποδίδει αυξημένη σημασία σε αυτό το γεγονός. Επίσημη ανακοίνωση, πάντως, ενδέχεται να έλθει πολύ νωρίτερα, ίσως και κατά την επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργ­ού στην Κίνα στα μέσα Μαΐου, σημειώνουν άλλες πηγές.

Μέσω Μονάχου

Η Air China πραγματοπο­ιεί σήμερα πτήσεις μεταξύ Αθήνας και Πεκίνου δύο φορές την εβδομάδα κάθε Τετάρτη και Σάββατο αλλά μέσω Μονάχου αν και χωρίς μετεπιβίβα­ση σε άλλο αεροσκάφος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece