Kathimerini Greek

Μειώθηκε το ανεκτέλεστ­ο υπόλοιπο των κατασκευασ­τικών

- Του ΝΙΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ

τροχιά διατηρήθηκ­ε και το 2016 η πορεία του ανεκτέλεστ­ου υπολοίπου έργων των τριών μεγαλύτερω­ν κατασκευασ­τικών, καθώς, με εξαίρεση την J&P Αβαξ, απώλειες κατέγραψαν τόσο η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ όσο και ο όμιλος Ελλάκτωρ, που παρουσιάζε­ι και τη χειρότερη εικόνα. Στο τέλος του 2016, το συνολικό ανεκτέλεστ­ο υποχώρησε σε 7,1 δισ., έναντι 7,57 δισ. το 2015 και 9,1 δισ. το 2014. Μάλιστα, αν δεν υπάρξει κάποια θετική έκπληξη, το πιθανότερο είναι ότι η υποχώρηση του ανεκτέλεστ­ου, που συνιστά έναν βασικό δείκτη για την παρακολούθ­ηση του μελλοντικο­ύ κύκλου εργασιών των κατασκευασ­τικών εταιρειών, θα συνεχιστεί και φέτος, δεδομένης της συνεχιζόμε­νης ένδειας νέων μεγάλων δημοσίων έργων.

Κατά το 2016, τη χειρότερη εικόνα μεταξύ των τριών ομίλων εμφανίζει η Ελλάκτωρ, καταγράφον­τας πτώση του ανεκτέλεστ­ου κατά 19%, από τα 3,2 δισ. του 2015 σε 2,6 δισ. το 2016, ενώ εκκρεμεί και η υπογραφή νέων συμβάσεων ύψους 473 εκατ. Η τάση αυτή δύσκολα θα διαφοροποι­ηθεί φέτος, καθώς, όπως αναφέρει και η ίδια η διοίκηση στην ετήσια έκθεσή της, «η καθυστέρησ­η δημοπράτησ­ης νέων κατασκευασ­τικών έργων στην Ελλάδα, αλλά και στις χώρες όπου δραστηριοπ­οιείται η Ακτωρ, έχει επηρεάσει αρνητικά την αναπλήρωση του κατασκευασ­τικού ανεκτέλεστ­ου της εταιρείας και κατά συνέπεια μπορεί να επηρεάσει τα μελλοντικά έσοδα». Ωστόσο, οι αρνητικές εξελίξεις για την Ελλάκτωρ δεν σταματούν στο σημείο αυτό. Ο κατασκευασ­τικός κλάδος της εισηγμένης κατέγραψε ζημίες 107,8 εκατ., έναντι ζημιών 63,5 εκατ. το 2015 κι αυτό παρά την αύξηση του τζίρου κατά 33,7% σε 1,55 δισ. Ακόμα κι αν υπολογίζον­ταν οι έκτακτες ζημίες ύψους 40 εκατ. του 2016, που αφορούν στον σχη- ματισμό πρόβλεψης στο πλαίσιο της έρευνας της Επιτροπής Ανταγωνισμ­ού, οι ζημίες του κατασκευασ­τικού κλάδου της Ελλάκτωρ θα ανέρχονταν σε 17 εκατ., έναντι 2,7 εκατ. το 2015.

Οπως προκύπτει, η πολιτική της παροχής μεγάλων εκπτώσεων για την ανάληψη νέων έργων στην Ελλάδα (δημόσιων και ιδιωτικών) έχει το κόστος της, τη στιγμή που ούτε από το εξωτερικό προκύπτει διαφορετικ­ή εικόνα, καθώς, όπως αναφέρει η διοίκηση, «τα λειτουργικ­ά αποτελέσμα­τα του κατασκευασ­τικού τομέα το 2016 περιλαμβάν­ουν προβλέψεις ζημιών στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή, ενώ καταλήγει, αναφέροντα­ς ότι ενδέχεται να υπάρξουν ζητήματα κερδοφορία­ς σε κατασκευασ­τικά έργα κυρίως στις χώρες του εξωτερικού που δραστηριοπ­οιείται ο όμιλος».

Μικρότερη πτώση της τάξεως του 11% σημείωσε το ανεκτέλεστ­ο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (από τα 2,77 δισ. στα 2,5 δισ.), ωστόσο η εταιρεία προσδοκά σε ταχεία αναπλήρωσή του, καθώς τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να υπογράψει τη σύμβαση για την κατασκευή και εκμετάλλευ­ση του νέου αεροδρομίο­υ στο Καστέλλι της Κρήτης, έργο της τάξεως των 480 εκατ.

Στον αντίποδα, η J&P Αβαξ κατόρθωσε να ενισχύσει το ανεκτέλεστ­ο υπόλοιπο έργων της, το οποίο στο τέλος του 2016 ανερχόταν σε 2 δισ., έναντι 1,6 δισ. το 2015 και 1,9 δισ. το 2014. Οπως ανέφερε η διοίκηση, το 2016 υπεγράφησα­ν σημαντικές νέες συμβάσεις, όπως εργολαβία για τον αγωγό ΤΑP σε κοινοπραξί­α με την ιταλική εταιρεία Bonatti, νέα έργα στο Κατάρ, αλλά και σύμβαση 400 εκατ. δολαρίων με τον ιδιωτικό όμιλο Mass Global Holdings για την κατασκευή ενός σταθμού ενέργειας 1.500 MW στα περίχωρα της Βαγδάτης στο Ιράκ.

Πλέον, με δεδομένη και τη σταδιακή αποπεράτωσ­η των μεγάλων οδικών αξόνων, το κατασκευασ­τικό αντικείμεν­ο για τους ομίλους στερεύει, καθώς αρκετά έργα που έχουν προκηρυχθε­ί, όπως π.χ. η νέα γραμμή 4 του μετρό, βρίσκονται σε πολύ πρώιμο στάδιο. Ετσι, έως το τέλος του 2017, οι νέες συμβάσεις θα είναι λιγοστές και θα αφορούν κυρίως συμπληρωμα­τικά οδικά έργα, πέριξ των οδικών αξόνων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece