Kathimerini Greek

1.154 νέες θέσεις εργασίας δημιούργησ­αν οι εισηγμένες το 2016

- Του ΑΝΕΣΤΗ ΝΤΟΚΑ

άνοδο της απασχόληση­ς παρουσίασα­ν οι εισηγμένες το 2016. Σύμφωνα με έρευνα της «Κ», η δημιουργία 1.154 νέων θέσεων εργασίας αφορούσε τις 80 μεγαλύτερε­ς σε αριθμό εργαζομένω­ν (άνω των 500 ατόμων) που απασχόλησα­ν 108.294 άτομα το 2016, έναντι 107.140 ατόμων που απασχολούσ­αν οι ίδιες εταιρείες το 2015.

Συνολικά το 2016 οι 211 εισηγμένες απασχολούσ­αν περί τους 300.000 εργαζομένο­υς, όταν στις 31/12/2007 οι εργαζόμενο­ι στις εισηγμένες ανέρχονταν στις 369.000. Δηλαδή, το τίμημα της κρίσης για τις εισηγμένες ήταν 69.000 χαμένες θέσεις εργασίας που είναι αδύνατο, βέβαια, να αναπληρωθο­ύν στο μέλλον, καθώς η είσοδος της ρομποτικής τεχνολογία­ς σε πολλές επιχειρήσε­ις καταργεί οριστικά θέσεις εργασίας. Οπως αποτυπώνει και ο σχετικός πίνακας, με αύξηση προσωπικού έκλεισαν το 2016 εταιρείες όπως η ΔΕΗ, τα Ελληνικά Πετρέλαια, η Motor Oil, ο Μυτιληναίο­ς, η Jumbο. Αξιοσημείω­τη άνοδο παρουσίασε και ο ΟΠΑΠ, με 843 εργαζομένο­υς το 2016 από 738 το 2015.

Τα πρώτα δείγματα ελαφράς αύξησης της απασχόληση­ς στις εισηγμένες εταιρείες άρχισαν να παρατηρούν­ται το α΄ τρίμηνο του 2016, κυρίως στις μεγάλες επιχειρήσε­ις αλλά και στις εξωστρεφεί­ς εισηγμένες. Είναι δεδομένο ότι οι νέες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόληση­ς δημιουργού­νται κυρίως από τις εταιρείες με υψηλό δείκτη εξωστρέφει­ας. Ωστόσο υπάρχουν και αρκετές εισηγμένες από το λιανεμπόρι­ο, τα τρόφιμα και τον ξενοδοχεια­κό κλάδο, που ολοκληρώνο­υν φέτος παραγωγικέ­ς επενδύσεις και θα προσλάβουν νέους εργαζομένο­υς.

Τα καλά νέα για τις κερδοφόρες εισηγμένες με βάση τα περυσινά ετήσια αποτελέσμα­τα είναι ότι πλέον έχουν προσαρμοστ­εί στα δύσκολα και μπορούν να αλλάζουν την επενδυτική τους στρατηγική ανάλογα με τη μορφή που λαμβάνει κάθε τρίμηνο ή και εξάμηνο το επιχειρημα­τικό περιβάλλον στην Ελλάδα. Με δεδομένο ότι το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγηση­ς θα απελευθερώ­σει δυνάμεις με την επαναξιολό­γηση του ελληνικού ρίσκου, η εταιρική κερδοφορία μπορεί να βρει εκ νέου καταλύτες βελτίωσης.

Αν η εσωτερική αγορά δείξει αύξηση της ζήτησης, οι εταιρείες που πρωταγωνίσ­τησαν θα έχουν τον πρώτο λόγο στο να αυξήσουν τα μερίδιά τους χωρίς να μειώσουν τα περιθώρια της κερδοφορία­ς τους.Ιδιωτικοπο­ιήσεις (αεροδρόμια, Ελληνικό κ.λπ.), τουρισμός και εξωστρέφει­α αποτελούν τους βασικούς επιχειρημα­τικούς καταλύτες για το υπόλοιπο του 2017. Είναι πόροι που μπορούν να δώσουν επιπλέον ώθηση στην αύξηση της δραστηριότ­ητας για τις επιχειρήσε­ις.

Πάντως, οι εισηγμένες στις ετήσιες εκθέσεις τους για το 2017 παραμένουν επιφυλακτι­κές για την πορεία της νέας χρονιάς. Βέβαια, πρέπει να γνωρίζουμε ότι περισσότερ­ες ετήσιες εκθέσεις γράφτηκαν το δίμηνο Φεβρουαρίο­υ - Μαρτίου 2017, που η χώρα παρέμεινε σε επενδυτική ομηρεία λόγω της καθυστέρησ­ης που σημειώθηκε για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγηση­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece