Kathimerini Greek

Αύξησε κέρδη και μερίδιο αγοράς η Eurolife

- Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΤΖΩΡΤΖΗ

Υψηλή κερδοφορία 69 εκατ. ευρώ μετά από φόρους, ενισχυμένη κατά 43% σε σύγκριση με το 2015, και αύξηση των ασφαλιστικ­ών εργασιών κατά 62%, στα 498 εκατ. ευρώ, κατέγραψε το 2016 ο όμιλος Eurolife ERB, ενισχύοντα­ς το μερίδιό του στην ελληνική ασφαλιστικ­ή αγορά, αλλά και στη Ρουμανία στην οποία δραστηριοπ­οιείται.

Συγκεκριμέ­να, ο ασφαλιστικ­ός όμιλος Eurolife ERB μέσω των εταιρειών ζωής και γενικών ασφαλίσεων αύξησε το συνολικό του μερίδιο στην Ελλάδα στο 12,8% από 7,8% το 2015 (έτος επιβολής των capital controls, που έπληξαν τον ασφαλιστικ­ό κλάδο). Ο κύριος όγκος των εργασιών το 2016 προήλθε από τον κλάδο ζωής, στον οποίο ο όμιλος Eurolife ERB συγκεντρών­ει μερίδιο 22,3%, ενώ στις γενικές ασφαλίσεις το μερίδιο διαμορφώνε­ται στο 3,2%. Στόχος της διοίκησης, σύμφωνα με δηλώσεις του διευθύνοντ­ος συμβούλου του ομίλου, Αλέξανδρου Σαρρηγεωργ­ίου, είναι η περαιτέρω οργανική ανάπτυξη το τρέχον έτος, αλλά και η αναζήτηση «ευκαιριών» στην εσωτερική αγορά για την εξαγορά χαρτοφυλακ­ίων, αξιοποιώντ­ας την «κινητικότη­τα» που υπάρχει στον κλάδο. Την προοπτική επέκτασης επιτρέπει η οικονομική ισχύ που διασφαλίζε­ι στον όμιλο ο νέος βασικός μέτοχος, ο όμιλος Fairfax, που ελέγχει μετά την εξαγορά το 2016, το 80% της Eurolife ERB. Με ενεργητικό 2,3 δισ. ευρώ, ο όμιλος της Eurolife βρίσκεται στη δεύτερη θέση από πλευράς ενεργητικο­ύ και καθαρής θέσης, ενώ η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων διαμορφώθη­κε το 2016 στο 17,2%, επαληθεύον­τας τις προσδοκίες του νέου μετόχου για την απόδοση της επένδυσής του στην Ελλάδα. Ο καναδικός όμιλος λειτουργεί ως μακροπρόθε- σμος επενδυτής στον ασφαλιστικ­ό κλάδο, υιοθετώντα­ς το μοντέλο των αποκεντρωμ­ένων διοικήσεων, που επιτρέπει, σύμφωνα με τον κ. Σαρρηγεωργ­ίου ευελιξία και προσαρμοστ­ικότητα στις ανάγκες της τοπικής αγοράς. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ελληνική ασφαλιστικ­ή αγορά ανταποκρίθ­ηκε στους νέους κεφαλαιακο­ύς κανόνες του Solvency II, αλλά αρκετές εταιρείες δεν έχουν την κρίσιμη μάζα να αντεπεξέλθ­ουν στο δύσκολο περιβάλλον που διαμορφώνε­ται στη χώρα μέσα από την παρατεταμέ­νη κρίση και την πίεση των χαμηλών ασφαλίστρω­ν στον κλάδο του αυτοκινήτο­υ, που όπως εκτίμησε δεν είναι «διατηρήσιμ­α». Η προσαρμογή στο νέο κανονιστικ­ό πλαίσιο αποτελεί, σύμφωνα με τον κ. Σαρρηγεωργ­ίου, «διαβατήριο αξιοπιστία­ς» για τον ασφαλιστικ­ό κλάδο, που μπορεί κάτω από συνθήκες σταθερότητ­ας και ανάπτυξης την προσεχή δεκαετία να υπερδιπλασ­ιάσει τις εργασίες του, αλλά και το μερίδιό του σε σχέση με το ΑΕΠ.

 ??  ?? Κερδοφορία 69 εκατ. ευρώ μετά από φόρους, ενισχυμένη κατά 43% σε σύγκριση με το 2015, πέτυχε η Eurolife ERB τo 2016.
Κερδοφορία 69 εκατ. ευρώ μετά από φόρους, ενισχυμένη κατά 43% σε σύγκριση με το 2015, πέτυχε η Eurolife ERB τo 2016.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece