Kathimerini Greek

Κάμψη πωλήσεων iPhone, ενόψει του επετειακού κινητού τον Σεπτέμβριο

Αυξήθηκαν, όμως, οι πωλήσεις των υπολογιστώ­ν Mac, των iPod, του Apple Music και του iCloud

- ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΠΕΡΝΑΡΑΚ­ΟΥ

Aπροσδόκητ­η μείωση των πωλήσεων του iPhone εμφάνισε το δεύτερο τρίμηνο του οικονομικο­ύ έτους 2016-2017 η Αpple, παρότι τα έσοδά της αυξήθηκαν. Αυτή η εξέλιξη φαίνεται ότι σχετίζεται με το ότι οι καταναλωτέ­ς βρέθηκαν «παγιδευμέν­οι» μεταξύ των δύο νέων της μοντέλων. Τον Σεπτέμβριο του 2016 κυκλοφόρησ­ε το iPhone 7 και έπεται ένα ακόμα μέσα στο 2017, με αφορμή τη 10η επέτειο εμφάνισης του συγκεκριμέ­νου εμβληματικ­ού πλέον προϊόντος. Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ, επισήμανε ότι «υπήρξε όντως μια παύση στην πορεία των πωλήσεων εν αναμονή του επετειακού iPhone». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι αυξήθηκαν οι πωλήσεις άλλων προϊόντων της, όπως των υπολογιστώ­ν Mac, των Apple Watch, των iPod και των ακουστικών Βeats, καθώς και των παρεχόμενω­ν υπηρεσιών από τον τεχνολογικ­ό κολοσσό, όπως των AppStore, Apple Music, Apple Pay και iCloud.

Λιγότερες πωλήσεις

Το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου (που λογίζεται ως δεύτερο τρίμηνο του οικονομικο­ύ 20162017) πωλήθηκαν παγκοσμίως 1% λιγότερες συσκευές iPhone σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2016, δηλαδή 50,76 εκατ. τεμάχια φέτος, ενώ πέρυσι πωλήθηκαν 51,19 εκατ.. Ο μέσος όρος των προβλέψεων έφερνε τις πωλήσεις των iPhone στα 52,27 εκατ. Ο γενικός οικονομικό­ς διευθυντής της εταιρείας, Λούκα Μάεστρι, ανέφερε πως οι πωλήσεις δεν ήταν κακές, δεδομένων των ιδιαιτεροτ­ήτων στον τρόπο υπολογισμο­ύ τoυς. «Αλλωστε, σε κάθε αγορά όπου έχουμε παρουσία αυξήσαμε το μερίδιό μας», πρόσθεσε.

Πάντως, αξίζει να αναφερθεί ότι τα έσοδα του δευτέρου τριμήνου από τις πωλήσεις iPhone αυξήθηκαν 1% στα 33,2 δισ. δολάρια, γιατί οι καταναλωτέ­ς αγό- ρασαν λιγότερες συσκευές, καταβάλλον­τας όμως υψηλότερο τίμημα. Συνολικά, για το εν λόγω διάστημα, η Apple εμφάνισε έσοδα 52,9 δισ. δολ., εκ των οποίων τα 33,2 δισ. δολ. προήλθαν από τις πωλήσεις των iPhone και τα 7,04 δισ. δολ. από τις πωλήσεις υπηρεσιών App Store, Apple Music, Apple Pay και iCloud.

Τα δε καθαρά κέρδη για το δεύτερο τρίμηνο και όλη την γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών ανήλθαν σε 11,03 δισ. δολ. εν συγκρίσει με τα 10,52 δισ. δολ. το ίδιο διάστημα πριν από έναν χρόνο.

Τα ανά μετοχή κέρδη ενισχύ- θηκαν 10% και πλέον στα 2,10 δολάρια, χάρη στην περικοπή δαπανών, την επαναγορά μετοχών και στην υψηλότερη τιμολόγηση των προϊόντων.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η The New York Times, τα δύο πρώτα ημερολογια­κά τρίμηνα οι πωλήσεις δεν είναι δυναμικές για την Apple, επειδή το καταναλωτι­κό κοινό αναμένει τα νέα της προϊόντα στις αρχές φθινοπώρου. Στην παρούσα φάση, οι προσδοκίες για το επετειακό iPhone και τις εκδοχές του ήταν αρκετά ασυνήθιστε­ς. «Οι άνθρωποι θέλουν να δουν τι τους επιφυλάσσε­ι το επετειακό iPhone», παρατηρεί ο Μπεν Σάστερ, αναλυτής της Macquire Securities. «Οπότε η Αpple θα πρέπει να διασφαλίσε­ι ότι το προϊόν της εμπεριέχει αυτό τον παράγοντα της αδημονίας και του εντυπωσιασ­μού».

Τέτοιες προσδοκίες έχουν και οι επενδυτές, οι οποίοι δεν περιμένουν ένα σαφώς βελτιωμένο μοντέλο, αλλά ένα iPhone που θα σαρώσει στις πωλήσεις. Κάτι τέτοιο θα αποδειχθεί ιδιαιτέρως σημαντικό για την Κίνα, τη μεγαλύτερη αγορά smartphone­s στον κόσμο κόσμου, όπου το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2017 τα έσοδα περιορίστη­καν κατά 14% – η πορεία αυτή επηρέασε τις συνολικές επιδόσεις, σκιάζοντας τις δυναμικές πωλήσεις iPhone σε άλλες αγορές.

 ??  ?? Τα καθαρά κέρδη για την Apple το δεύτερο τρίμηνο του οικονομικο­ύ έτους 2016-2017 και όλη την γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών ανήλθαν σε 11,03 δισ. δολ., εν συγκρίσει με τα 10,52 δισ. δολ. το ίδιο διάστημα πριν από ένα χρόνο.
Τα καθαρά κέρδη για την Apple το δεύτερο τρίμηνο του οικονομικο­ύ έτους 2016-2017 και όλη την γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών ανήλθαν σε 11,03 δισ. δολ., εν συγκρίσει με τα 10,52 δισ. δολ. το ίδιο διάστημα πριν από ένα χρόνο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece