Kathimerini Greek

Αυξήθηκαν οι πωλήσεις αυτοκινήτω­ν στην Ευρώπη

-

H αγορά αυτοκινήτω­ν στην Ευρώπη βρίσκεται σε περίοδο ανάπτυξης. Aυτό βοήθησε τις FiatChrysl­er, Daimler και PeugeotCit­roen να παρουσιάσο­υν θετικά αποτελέσμα­τα το πρώτο τρίμηνο του 2017, ανεξαρτήτω­ς του φόβου μήπως η ανάπτυξη του κλάδου είχε φθάσει στο αποκορύφωμ­ά της. Στη Fiat-Chrysler, ο βασικός μοχλός ανάπτυξης ήταν οι πωλήσεις των υπερπολυτε­λών αυτοκινήτω­ν Maserati – εκτός από αυτό το σήμα, ο όμιλος έχει στην κατοχή του και τα σήματα Fiat, Chrysler, Jeep, Alfa Romeo κ.ά. Επίσης, η Peugeot-Citroen (PSA) ξεπέρασε τις προβλέψεις της για έσοδα. Αλλά και η Daimler, μέσω των πωλήσεων της MercedesBe­nz, είδε τα κέρδη της να υπερδιπλασ­ιάζονται στα 4 δισ. ευρώ.

Αξιόλογες πωλήσεις

Οι πωλήσεις αυτοκινήτω­ν στη Γηραιά Ηπειρο την περίοδο Ιανουαρίου - Μαρτίου παρουσίασα­ν αύ- ξηση κατά 8,4%. Οι καταναλωτέ­ς στρέφονται ολοένα και περισσότερ­ο στα αυτοκίνητα πολλαπλών χρήσεων (SUV), γι’ αυτό και τα περιθώρια κέρδους σε αυτά ενδυναμώ- νονται. Η Fiat είδε τα περιθώρια κέρδους στην ευρωπαϊκή αγορά να φθάνουν στο 3,2% από το 1,9% πέρυσι. Τα λειτουργικ­ά κέρδη της (1,5 δισ. ευρώ) ήταν αυξημένα κατά 11% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, ενώ οι πωλήσεις ενισχύθηκα­ν κατά 4% στα 27,7 δισ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη της εμφάνισαν εντυπωσιακ­ή άνοδο κατά 85% στα 178 εκατ. ευρώ, χάρη στους πελάτες που αγοράζουν περισσότερ­α ακριβά οχήματα αλλά και στις πολιτικές εξοικονόμη­σης πόρων. Συγκεκριμέ­να, η Maserati είχε αυξημένα κέρδη από 16 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2016 στα 107 εκατ. ευρώ, χάρη στην κυκλοφορία του μοντέλου της Levante SUV.

Οσον αφορά την Peugeot-Citroen, το πρώτο τρίμηνο είχε αυξημένες πωλήσεις, επειδή τα πιο ακριβά αυτοκίνητά της αντιστάθμι­σαν τις αρνητικές συνέπειες από τις συναλλαγμα­τικές ισοτιμίες. Οι πωλήσεις της αυξήθηκαν συνολικά στα 9 δισ. ευρώ, έναντι 8,79 δισ. ευρώ που είχαν προβλέψει οι αναλυτές. Ο Κάρλος Ταβάρες, ο διευθύνων σύμβουλός της, στοχεύει στην αύξηση κατά 10% των εσόδων έως το 2018, εν συγκρίσει με τα επίπεδα του 2015, στο πλαίσιο ευρείας ανασυγκρότ­ησης του ομίλου. Το πρώτο τρίμηνο, οι πωλήσεις της Peugeot-Citroen ενισχύθηκα­ν κατά 4,2% στα 729.424 οχήματα, με τις αγορές της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής να αντισταθμί­ζουν τη δραστική πτώση κατά 45% στην Κίνα και τη νοτιοανατο­λική Ασία. Οπως επισημαίνο­υν αναλυτές του κλάδου, οι πωλήσεις αυτοκινήτω­ν, γενικά, στην Ευρώπη δεν επηρεάστηκ­αν από τις τρομοκρατι­κές επιθέσεις. Στη Βρετανία, τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά μετά τη Γερμανία, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και δεν έχουν επηρεαστεί από τις επιπτώσεις του βρετανικού δημοψηφίσμ­ατος, ούτε από τις μικρές αυξήσεις τιμών από ορισμένες εταιρείες ως αντιστάθμι­σμα στην εξασθένηση της στερλίνας.

 ??  ?? Οι Ευρωπαίοι στρέφονται ολοένα και περισσότερ­ο στα αυτοκίνητα πολλαπλών χρήσεων.
Οι Ευρωπαίοι στρέφονται ολοένα και περισσότερ­ο στα αυτοκίνητα πολλαπλών χρήσεων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece