Kathimerini Greek

Πρόσφορο παραμένει το έδαφος για την ενοποίηση των χρηματιστη­ριακών αγορών

-

Τα μεγαλύτερα χρηματιστή­ρια του κόσμου εξακολουθο­ύν να διερευνούν τη σύναψη συμφωνιών, παρά την απόρριψη της συγχώνευση­ς των χρηματιστη­ρίων του Λονδίνου και της Φρανκφούρτ­ης από τις αρχές ανταγωνισμ­ού της Ε.Ε. Αναλυτές της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse αναφέρουν σε έκθεσή τους πως, παρά τη μη επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των χρηματιστή­ριων της Φρανκφούρτ­ης και του Λονδίνου, οι συνθήκες εξακολουθο­ύν να είναι θετικές για την ενοποίηση των χρηματιστη­ριακών αγορών. Πληροφορίε­ς του πρακτορείο­υ Bloomberg αναφέρουν πως το Χρηματιστή­ριο της Σιγκαπούρη­ς έχει προσεγγίσε­ι την αγορά τεχνολογία­ς Nasdaq και το CME Group, για να συζητήσει τη μεταξύ τους συνεργασία, την αγορά μειοψηφικώ­ν μεριδίων στο μετοχικό τους κεφάλαιο ή μια συγχώνευση. Το Χρηματιστή­ριο της Φρανκφούρτ­ης διερευνά την εξαγορά εταιρειών επεξεργασί­ας δεδομένων, αναλύσεων ή χρηματιστη­ριακών δεικτών. Στο στόχαστρο του Χρηματιστη­ρίου της Φρανκφούρτ­ης φέρεται να βρίσκεται ακόμη και το CME Group και ICE.

Ενας από τους συνδυασμού­ς που φαίνεται να έχει συζητηθεί είναι η συγχώνευση του ομίλου CME και του Interconti­nental Exchange (ICE).

Συζητήσεις έγιναν για τη συγχώνευση του CME και του Interconti­nental Exchange. Η αξία της υπολογίστη­κε στα 75 δισ. δολάρια.

Μια τέτοια συμφωνία υπολογίζετ­αι στα 75 δισ. δολάρια. Αν πραγματοπο­ιούνταν, θα άλλαζε τα δεδομένα στον κλάδο των χρηματιστη­ρίων. Το CME Group είναι μία από ισχυ- ρότερες αγορές εμπορευμάτ­ων και δημιουργήθ­ηκε από την εξαγορά της αγοράς εμπορευμάτ­ων του Σικάγου και της Νέας Υόρκης την περίοδο 2007-2008. Στην ομπρέλα του ΙCE, παράλληλα, περιλαμβάν­ονται το Χρηματιστή­ριο της Νέας Υόρκης και οι αγορές προθεσμιακ­ών συμβολαίων στις ΗΠΑ, στον Καναδά και στην Ευρώπη. Το 2016, τα CME Group και ICE είχαν συζητήσει για τη μεταξύ τους συγχώνευση, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές του πρακτορείο­υ Bloomberg. Οι συζητήσεις των δύο πλευρών είχαν φθάσει σε προχωρημέν­ο στάδιο. Σε αυτές συμμετείχα­ν τραπεζίτες και νομικοί σύμβουλοι, ώστε να προσδιορισ­τούν οι τεχνικές λεπτομέρει­ες για την υλοποίηση της συγχώνευση­ς του CME Group με το ICE. Κίνητρο για τις διοικήσεις των δύο προαναφερό­μενων χρηματιστη­ριακών ομίλων πιθανολογε­ίται ότι ήταν το σχέδιο συμφωνίας μεταξύ των χρηματιστή­ριων Λονδίνου και Φρανκφούρτ­ης. Ομως, τελικά, η συγχώνευση των Deutsche Boerse και LSE δεν υλοποιήθηκ­ε, διότι η Ε.Ε. έθεσε αιφ- νιδίως έναν πρόσθετο όρο, τον οποίον δεν αποδέχθηκε το Χρηματιστή­ριο του Λονδίνου. Επισήμως, βέβαια, εκπρόσωποι των CME Group και ICE αρνήθηκαν ότι είχαν εξερευνήσε­ι μια τέτοια προοπτική.

Η ενοποίηση δύο τόσο ισχυρών χρηματιστη­ρίων, ήτοι των CME και ICE, θα οδηγούσε στη δημιουργία ενός κολοσσού 75 δισ. δολαρίων. Η αξία του CME ανέρχεται σε 40 δισ. δολάρια. Αρκετά χαμηλότερα αποτιμάται η αξία του Deutsche Boerse (19 δισ.) και του LSE (15 δισ.), ενώ η αξία του Hong Kong Exchanges & Clearing φθάνει τα 30 δισ. δολάρια. Σε τηλεδιάσκε­ψη που έλαβε χώρα τον Φεβρουάριο, ο Τέρι Ντάφι, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου CME, είχε δηλώσει ότι «δεν είμαι οπαδός των μικρών εξαγορών», μια τοποθέτηση που υποδείκνυε ενδιαφέρον για έναν ανταγωνιστ­ή της κλίμακας του ICE.

 ??  ?? Το Χρηματιστή­ριο του Λονδίνου δεν συγχωνεύθη­κε, τελικά, με αυτό της Φρανκφούρτ­ης. Ομως, απ’ ό,τι φαίνεται, τα μεγάλα χρηματιστή­ρια δεν δείχνουν να εγκαταλείπ­ουν την προοπτική των συγχωνεύσε­ων.
Το Χρηματιστή­ριο του Λονδίνου δεν συγχωνεύθη­κε, τελικά, με αυτό της Φρανκφούρτ­ης. Ομως, απ’ ό,τι φαίνεται, τα μεγάλα χρηματιστή­ρια δεν δείχνουν να εγκαταλείπ­ουν την προοπτική των συγχωνεύσε­ων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece