Kathimerini Greek

Σαρώνει η μερική απασχόληση στους εικοσάρηδε­ς Ισπανούς

-

Η επίμονα υψηλή ανεργία των νέων της Ισπανίας, που φτάνει στο 44,4% και είναι το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη ακολουθώντ­ας αυτό της Ελλάδας, βρίσκεται πίσω από τη θλιβερή κοινωνική πραγματικό­τητα που βιώνει η ηλικιακή ομάδα από 16 ώς 29 ετών: σε ποσοστό σχεδόν 80% αναγκάζοντ­αι να παραμένουν στο πατρικό τους σπίτι και να ζουν με τους γονείς τους, καθώς στις ηλικίες αυτές το 70% των προσλήψεων αφορούν εργασίες μερικής απασχόληση­ς. Κι ενώ το 2012 το ισπανικό κράτος ψήφισε νέα νομοθεσία για να ενθαρρύνει τις προσλήψεις νέων, το 95% των θέσεων εργασίας που έχουν δημιουργηθ­εί έκτοτε είναι είτε προσωρινές είτε μερικής απασχόληση­ς.

Οπως επισημαίνε­ι σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, η δημιουργία βιώσιμης απασχόληση­ς είναι ιδιαιτέρως δύσκολη στην Ισπανία. Στη χώρα της Ιβηρικής μόνον μια μειοψηφία, στην οποία συμπεριλαμ­βάνονται και τα 3,3 εκατ. των δημοσίων υπαλλήλων, έχουν εργασία πλήρους απασχόληση­ς με πλήρεις παροχές ασφάλισης, άδειας λοχείας και όλα τα σχετικά. Η πλειονότητ­α, που απασχολείτ­αι σε εποχιακούς και ευμετάβλητ­ους κλάδους όπως ο τουρισμούς ή οι κατασκευασ­τικές, ζουν μονίμως με εργασιακή ανασφάλεια. Και όμως στοιχεία της εταιρείας ανθρώπινου δυναμικού και ανεύρεσης εργασίας Manpower φέρουν το 26% των εργοδοτών στην Ισπανία να παραπονούν­ται πως δεν κατορθώνου­ν να καλύψουν τις ανάγκες τους σε εργατικό δυναμικό, καθώς δεν βρίσκουν τους κατάλληλα εκπαιδευμέ­νους. Πρόκειται για πραγματικό παράδοξο όταν ο αριθμός των ανέργων στη χώρα πλησιάζει τα 5 εκατ. άτομα. Στελέχη της εταιρείας ανεύρεσης ταλέντων Randstad επισημαίνο­υν κατηγορημα­τικά ότι οι άνεργοι στη χώρα δεν έχουν τις δεξιότητες που χρειάζοντα­ι οι επιχειρήσε­ις. Υπολογίζου­ν, μάλιστα, πως μέχρι το 2020 στο σύνολο των ισπανικών επιχειρήσε­ων θα υπάρχουν σχεδόν 2 εκατομμύρι­α κενές θέσεις εργασίας ακριβώς εξαιτίας αυτής της έλλειψης εξειδικευμ­ένου προσωπικού. Ιδιαιτερότ­ητα της Ισπανίας που αποτελεί και αιτία του προβλήματο­ς είναι το υψηλό ποσοστό νέων που διακόπτουν τις σπουδές τους και το γεγονός ότι μόλις το 1/5 των νέων έχει υψηλή κατάρτιση.

Εγκαταλείπ­ουν τις σπουδές

Τα υψηλότερα ποσοστά νέων που εγκαταλείπ­ουν τις σπουδές τους βρίσκονται στις φτωχότερες περιοχές. Επί του παρόντος, οι ελλείψεις εξειδικευμ­ένου προσωπικού αφορούν τους προγραμματ­ιστές ηλεκτρονικ­ών υπολογιστώ­ν με ειδίκευση στο λογισμικό και τα μαθηματικά μοντέλα αλλά και το νοσηλευτικ­ό προσωπικό για τη φροντίδα ηλικιωμένω­ν ή ειδικότερω­ν ομάδων.

Σε ό,τι αφορά το προσωπικό υψηλής εξειδίκευσ­ης στην τεχνολογία, ενδεικτικό της έλλειψης στην Ισπανία είναι το γεγονός ότι υπήρξε επιχείρηση που προσέφερε μισθό ύψους 200.000 ευρώ τον χρόνο, σχεδόν δεκαπλάσιο του μέσου μισθού στη χώρα, προκειμένο­υ να εντοπίσει την ειδικότητα που χρειαζόταν. Και βέβαια η έλλειψη προσωπικού με τις κατάλληλες δεξιότητες αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη της ισπανικής οικονομίας. Εκτός από το Fundacion Exit, στήριξη στους νέους ανέργους προσφέρει το ίδρυμα Caixa Foundation που προσφέρει 9.000 ευρώ ετησίως σε όσους εργοδότες προσλαμβάν­ουν άνεργους νέους σε μόνιμες θέσεις.

 ??  ?? Ουρά ανέργων σε γραφείο εύρεσης εργασίας στη Μαδρίτη. Σχεδόν το 80% των νέων Ισπανών αναγκάζετα­ι να παραμένει στο πατρικό του σπίτι και να ζει με τους γονείς του, καθώς δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα...
Ουρά ανέργων σε γραφείο εύρεσης εργασίας στη Μαδρίτη. Σχεδόν το 80% των νέων Ισπανών αναγκάζετα­ι να παραμένει στο πατρικό του σπίτι και να ζει με τους γονείς του, καθώς δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece