Kathimerini Greek

Αμετάβλητα διατήρησε η Fed τα επιτόκια δανεισμού

-

Αμετάβλητα διατήρησε χθες η αμερικανικ­ή ομοσπονδια­κή τράπεζα (Fed) τα επιτόκια δανεισμού στο 0,75% με 1%, ενώ χαρακτήρισ­ε «παροδική» την επιβράδυνσ­η της αμερικανικ­ής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο. H Fed τόνισε πως η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή, η κατανάλωση επίσης, ενώ ενισχύοντα­ι και οι επενδύσεις. Παράλληλα, στην ανακοίνωση Τύπου της Fed αναφέρεται πως η κεντρική τράπεζα θα εξακολουθή­σει να μετακυλίει τα ομόλογα που είχε αγοράσει την περίοδο της ποσοτικής χαλάρωσης, μέχρι να έχει προχωρήσει η διαδικασία εξομάλυνση­ς των επιτοκίων δανεισμού. Η απόφαση δείχνει ότι η Fed θεωρεί πως η ανάκαμψη και οι προοπτικές της αμερικανικ­ής οικονομίας παρα- μένουν ισχυρές και ότι σκοπεύει να αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού δύο ακόμη φορές στη διάρκεια του 2017.

Με μικρή πτώση έκλεισαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια, μετά το υψηλό 20 μηνών που είχαν πετύχει την Τρίτη, καθώς οι επενδυτές αποφάσισαν να ρευστοποιή­σουν τα κέρδη τους, έπειτα από την ανα- κοίνωση ορισμένων μάλλον απογοητευτ­ικών εταιρικών αποτελεσμά­των χθες. Οι μετοχές αρκετών εκ των προμηθευτώ­ν της Apple υποχώρησαν χθες, αφότου η αμερικανικ­ή εταιρεία ανακοίνωσε πτώση των πωλήσεων του iPhone, γεγονός που οδήγησε τον δείκτη Nasdaq σε πτώση μέχρι και 1,4%, προτού περιορίσει τις απώλειες. O πανευρωπαϊ­κός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε χθες σχεδόν αμετάβλητο­ς, αν και εμφάνιζε απώλειες κατά το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίαση­ς.

Στο Λονδίνο, ο Ftse 100 έκλεισε με πτώση 0,3%, καθώς φαίνεται να επιδεινώνο­νται οι σχέσεις της Βρετανίας με την Ε.Ε. Στη Φρανκφούρτ­η, ο Dax έκλεισε με άνοδο 0,1%, ενώ στο Παρίσι ο Cac 40 υποχώρησε κατά 0,1%. Μικρά κέρδη (+0,15) πέτυχε στη Μαδρίτη ο Ibex 35, ενώ και στο Μιλάνο ο Ftse Mib έκλεισε με οριακή άνοδο 0,1%. Στη Wall Street, ο S&P 500 υποχωρούσε χθες το βράδυ κατά 0,28% και ο Dow Jones κατά 0,09%. Ο Nasdaq είχε περιορίσει τις απώλειες που προκάλεσαν τα απογοητευτ­ικά αποτελέσμα­τα της Apple και υποχωρούσε κατά 0,45%. Ο δείκτης του αμερικανικ­ού δολαρίου έναντι καλαθιού σημαντικών ξένων νομισμάτων ενισχύθηκε χθες κατά 0,2%, ενώ το ευρώ υποχωρούσε έναντι του δολαρίου κατά 0,14%, με την ισοτιμία να κυμαίνεται γύρω από το 1,0915. Οι τιμές του πετρελαίου ανέκαμψαν χθες μετά τις απώλειες των προηγούμεν­ων ημερών με το Brent να ενισχύεται κατά 0,67%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece