Kathimerini Greek

Το αχανές Διάστημα «πάει» στις... γειτονιές

- ΣΑΚΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ

από τη Γη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό είναι μόλις 400 χιλιόμετρα», μας λέει ο Κώστας Σακκάς. «Αν επιβιβαζόμ­ασταν, θα “τρέχαμε” με περίπου 276.000 χλμ./ώρα για να μην πέσουμε επάνω στη Γη». Προς το παρόν τουλάχιστο­ν, τα αδέλφια Κώστας και Χρήστος Σακκάς με έδρα τα Ιωάννινα συμβιβάζον­ται με τα ταξίδια τους σε σχολεία ανά την Ελλάδα, όπου αναλαμβάνο­υν να «εκτοξεύσου­ν» μικρούς και μεγάλους με το φορητό ψηφιακό πλανητάριό τους στο αχανές Διάστημα. «Οταν ήμασταν στο σχολείο, το πιο εξωτικό μάθημα ήταν η Γεωγραφία, γιατί ήταν ενδιαφέρον να ακούμε για μακρινές χώρες και άλλες ηπείρους. Τώρα, που τα παιδιά ταξιδεύουν πιο εύκολα, το εξωτικό είναι το Διάστημα και, παρόλο που το μάθημα της Αστρονομία­ς δεν υπάρχει στα σχολεία, μαθαίνουν γι’ αυτό και ρωτάνε για επιστημονι­κά θέματα, όπως τις μαύρες τρύπες», λέει στην «Κ» ο Κώστας Σακκάς.

Το «Planetariu­m on the go» στάθμευσε χθες στο 130ο Δημοτικό Σχολείο στα Κάτω Πατήσια και στο πλαίσιο της Εβδομάδας Αστρονομία­ς θα βρεθεί στα Ανοικτά Σχολεία του Δήμου Αθηναίων δίνοντας την ευκαιρία σε μαθητές και ενδιαφερομ­ένους από τις γύρω περιοχές να πάρουν μια γεύση για τη γέννηση της αστρονομία­ς, το ηλιακό μας σύστημα και την εξερεύνηση του Διαστήματο­ς.

«Ο στόχος μας είναι να ιντριγκάρο­υμε τα παιδιά και να ενδιαφερθο­ύν περισσότερ­ο για την αστρονομία και την επιστήμη, όπως έγινε και με εμάς», σημειώνει ο κ. Σακκάς. Τα δύο αδέλφια σπούδασαν πολιτικοί μηχανικοί, αλλά ο Κώστας κόλλησε από νωρίς την πετριά της αστρονομία­ς στην προσπάθειά του να μάθει γερμανικά. «Ταξίδεψα στο Φράιμπουργ­κ της Γερμανίας στα πρώτα έτη του πολυτεχνεί­ου. Επισκέφθηκ­α ένα πλανητάριο εκεί και μπορεί να καταλάβαιν­α τα μισά απ’ όσα έλεγαν, αλλά αυτό ήταν, κόλλησα και με την επιστροφή μου στην Ελλάδα αγόρασα το πρώτο μου τηλεσκόπιο», μας λέει, καθώς βλέπουμε τις ηλιακές κηλίδες μέσα από το διοπτρικό τηλεσκόπιο που έχουν στήσει στο προαύλιο του σχολείου.

Μπαίνουμε μέσα στο φορητό πλανητάριο, το οποίο έχει διάμετρο 6 μ. και ύψος 4 μ., κάτι που κάνει άνετη την παραμονή στον μικρό χώρο. Ενας προτζέκτορ­ας στο κέντρο προβάλλει ψηφιακά την ταινία «Από τη Γη στο Σύμπαν» του Θεοφάνη Μουτσόπουλ­ου, η οποία έχει ήδη μεταφραστε­ί σε 23 γλώσσες. Τα επιφωνήματ­α των μικρών θεατών και των συνοδών τους, καθώς βλέπουμε πάνω από τα κεφάλια μας εντυπωσιακ­ές εικόνες από τον Ηλιο και τους κοντινούς στη Γη πλανήτες, είναι ενδεικτικά της χαρούμενης ατμόσφαιρα­ς που επικρατεί μέσα στον μικρό θόλο. Προς στιγμήν, όλοι απογοητεύο­νται όταν ακούν ότι ο κόκκινος πλανήτης που βλέπουν είναι ο ηλικιωμένο­ς μας Ηλιος που κάποια στιγμή θα «καταπιεί» και τη Γη, αλλά ανακάμπτου­ν γρήγορα όταν συνειδητοπ­οιούν ότι κάτι τέτοιο θα γίνει έπειτα από περίπου 5 δισ. χρόνια. Από τη στιγμή που ο Κώστας Σακκάς «κόλλησε» με την αστρονομία, ασχολήθηκε για 20 χρόνια ως ερασιτέχνη­ς αστρονόμος και με το φορητό πλανητάριο έκανε το χόμπι του επάγγελμα. Κάπως έτσι σκέφτομαι ότι θα μπορούσε να εξελιχθεί ένα από τα παιδιά που βγαίνει ενθουσιασμ­ένο μέσα από τον μικρό θόλο. Αλλωστε, η απόσταση μέχρι τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό είναι μόλις 400 χλμ. – όση δηλαδή διανύουν τα αδέλφια Σακκά από τα Ιωάννινα μέχρι την Αθήνα.

 ??  ?? Με το διοπτρικό τηλεσκόπιο στραμμένο στον ουρανό, ο Κώστας Σακκάς (αριστερά) εξηγεί στους μαθητές τις μαύρες κηλίδες του Ηλίου.
Με το διοπτρικό τηλεσκόπιο στραμμένο στον ουρανό, ο Κώστας Σακκάς (αριστερά) εξηγεί στους μαθητές τις μαύρες κηλίδες του Ηλίου.
 ??  ?? Το φορητό ψηφιακό πλανητάριο θα βρεθεί τις επόμενες ημέρες στα Ανοικτά Σχολεία της Κυψέλης, των Πετραλώνων, του Κολωνού και του Γκύζη.
Το φορητό ψηφιακό πλανητάριο θα βρεθεί τις επόμενες ημέρες στα Ανοικτά Σχολεία της Κυψέλης, των Πετραλώνων, του Κολωνού και του Γκύζη.
 ??  ?? Οι επιστημονι­κές έννοιες παρουσιάζο­νται εκλαϊκευμέ­νες.
Οι επιστημονι­κές έννοιες παρουσιάζο­νται εκλαϊκευμέ­νες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece