Kathimerini Greek

Σύγκρουση δύο κόσμων στο γαλλικό ντιμπέιτ

Εντονη αντιπαράθε­ση και εκατέρωθεν επιθέσεις στο ντιμπέιτ Μακρόν - Λεπέν

- REUTERS, A.P.

Οι έντονες αντιπαραθέ­σεις και οι εκατέρωθεν επιθέσεις χρωμάτισαν το χθεσινοβρα­δινό ντιμπέιτ των δύο υποψηφίων για τη γαλλική προεδρία, του κεντρώου Εμανουέλ Μακρόν και της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, που εξελίχθηκε σε σύγκρουση δύο διαφορετικ­ών κόσμων. Ο Μακρόν υπερασπίστ­ηκε τις κατακτήσει­ς της Ε.Ε. και την παγκοσμιοπ­οίηση και κατηγόρησε την αντίπαλό του ότι «λέει ψέματα». Η Λεπέν έβαλε κατά της Ευρώπης, ανακοινώνο­ντας ότι θα κάνει δημοψήφισμ­α για την παραμονή στην Ε.Ε., και υποστήριξε τον «οικονομικό πατριωτισμ­ό».

Σύγκρουση δύο κόσμων στα πλατό της γαλλικής κρατικής τηλεόρασης αποτέλεσε η χθεσινή τηλεμαχία ανάμεσα στον κεντρώο υποψήφιο Εμανουέλ Μακρόν και την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν ενόψει του κρίσιμου δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών την Κυριακή. Η έντονη συζήτηση, με τις συχνές αντιπαραθέ­σεις και τις εκατέρωθεν επιθέσεις, διέψευσε τους αναλυτές, που θεωρούσαν ότι ο υπεραπλουσ­τευτικός λόγος της Λεπέν θα κυριαρχούσ­ε απέναντι στις συνήθως περίτεχνες διατυπώσει­ς του πτυχιούχου Φιλοσοφίας Μακρόν.

Η είδηση της βραδιάς ήταν η υπόσχεση της Λεπέν ότι, εφόσον εκλεγεί, θα διενεργήσε­ι δημοψήφισμ­α για τη θέση της Γαλλίας στην Ε.Ε. τον Σεπτέμβριο. Η συζήτηση είχε ξεκινήσει με τον Μακρόν να περνάει αμέσως στην επίθεση, κατηγορώντ­ας τη Λεπέν ότι μπερδεύει τις διάφορες υποθέσεις τις οποίες χειρίστηκε ως υπουργός Οικονομικώ­ν. «Μη λέτε ανοησίες. Μιλάτε επιφανειακ­ά, λέτε ψέματα, δεν γνωρίζετε τα θέματα», είπε ο Μακρόν. «Είστε ο υποψήφιος της κοινωνικής βαρβαρότητ­ας, της άγριας παγκοσμιοπ­οίησης, κατευθυνόμ­ενος από τον Ολάντ, εγώ είμαι η υποψήφια του λαού, που προ- στατεύει τις θέσεις εργασίας και τον λαό από τον ισλαμικό φονταμεντα­λισμό», αντέτεινε η Λεπέν. Οι διαφορές των δύο υποψηφίων στο οικονομικό πεδίο έγιναν σαφείς με την υπεράσπιση των επιχειρησι­ακών συμβάσεων από τον Μα- κρόν και των κλαδικών από την Λεπέν και την επίκληση του οικονομικο­ύ πατριωτισμ­ού από τη Λεπέν. «Αν έχει δυσκολίες το συνταξιοδο­τικό σύστημα, δεν φταίνε οι Γάλλοι, φταίει το οικονομικό σύστημα που σας στηρίζει, κ. Μακρόν, και δημιουργεί μαζική ανεργία», είπε η Λεπέν, ενώ ο Μακρόν απάντησε ότι η σύνταξη στα 60, που υπόσχεται η Λεπέν, κοστίζει 30 δισ. και είναι αδύνατο να χρηματοδοτ­ηθεί.

Τρομοκρατί­α

Οταν η συζήτηση έφθασε στην τρομοκρατί­α, ο Μακρόν είπε ότι η τρομοκρατι­κή απειλή είναι «η» προτεραιότ­ητα των επόμενων ετών, αλλά ότι το κλείσιμο των συνόρων που προτείνει η Λεπέν δεν είναι η λύση. «Είστε σοβαρή, θα βάλετε τελωνειακο­ύς στα σύνορα να καταπολεμή­σουν την τρομοκρατί­α;», της είπε. «Αυτό που περιμένουν οι τρομοκράτε­ς είναι αυτό που φέρνετε εσείς, τον εμ- φύλιο πόλεμο. Λένε ότι η μεγαλύτερη τύχη που θα έχουμε είναι να γίνει η Λεπέν πρόεδρος».

Στο θέμα του ευρώ, το οποίο η Λεπέν χαρακτήρισ­ε νόμισμα των τραπεζών, ο Μακρόν προσπάθησε να της εκμαιεύσει τις λεπτομέρει­ες του σχεδίου για διπλό νόμισμα, καταλήγοντ­ας στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για «απόλυτη ανοησία».

H χθεσινή αναμέτρηση ήταν η πρώτη τηλεμαχία του είδους, καθώς το 2002, όταν ο συντηρητικ­ός υποψήφιος Ζακ Σιράκ είχε βρεθεί αντιμέτωπο­ς στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών με τον ΖανΜαρί Λεπέν, είχε αρνηθεί να υποβληθεί στη διαδικασία αυτή. Η στρατηγική του Μακρόν ήταν διαφορετικ­ή: να παρουσιαστ­εί στη συζήτηση και να καταρρίψει τον λόγο της Λεπέν με το κατάλληλο μείγμα επιθετικότ­ητας, ειρωνείας, ψυχραιμίας και γείωσης στην πραγματικό­τητα. Οι κάλπες της Κυριακής θα δείξουν αν το πέτυχε.

Στόχος του Μακρόν, να καταρρίψει τις υποσχέσεις της ανθυποψήφι­άς του – Η Λεπέν ανακοίνωσε ότι αν εκλεγεί, θα κάνει δημοψήφισμ­α για τη θέση της Γαλλίας στην Ε.Ε.

 ??  ??
 ??  ?? Οι φάκελοι με τις θέσεις των δύο υποψηφίων για την προεδρία, του κεντρώου Εμανουέλ Μακρόν και της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, που θα μοιραστούν στους ψηφοφόρους, ενόψει των εκλογών της ερχόμενης Κυριακής στη Γαλλία.
Οι φάκελοι με τις θέσεις των δύο υποψηφίων για την προεδρία, του κεντρώου Εμανουέλ Μακρόν και της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, που θα μοιραστούν στους ψηφοφόρους, ενόψει των εκλογών της ερχόμενης Κυριακής στη Γαλλία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece