Kathimerini Greek

Ανοίγουν δρόμοι ναυσιπλοΐα­ς στον Βόρειο Πόλο

Πάνω από τον Βόρειο Πόλο, καθώς λιώνουν οι θαλάσσιοι πάγοι

- Των JUGAL K. PATEL και ΗENRY FOUNTAIN

Η τήξη των πάγων στον Αρκτικό Κύκλο, συνέπεια της κλιματικής αλλαγής που συντελείτα­ι στις ημέρες μας, πρόκειται να ανοίξει τους δρόμους της ναυσιπλοΐα­ς ακόμη και απευθείας πάνω από τον Βόρειο Πόλο. Ωστόσο, είναι αμφίβολο αν και πότε αυτοί θα χρησιμοποι­ηθούν.

εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής λιώνουν οι θαλάσσιοι πάγοι, το 2030 οι δρόμοι της ναυσιπλοΐα­ς πάνω από τον Βόρειο Πόλο πιθανώς να ανοίξουν για τα παγοθραυστ­ικά, τα οποία μπορούν να λειτουργήσ­ουν με πάγους που φθάνουν σε πλάτος το 1,5 μέτρο. Ωστόσο, ανάμεσα στο 2045 και το 2060 οι δρόμοι αυτοί μπορεί να ανοίξουν και για τα κανονικά εμπορικά πλοία.

Οι θαλάσσιοι πάγοι που καλύπτουν τον Αρκτικό Ωκεανό λιώνουν με όλο και μεγαλύτερη ταχύτητα τις τελευταίες δεκαετίες μετά το 1980, σύμφωνα με τις μετρήσεις που λαμβάνοντα­ι κάθε Σεπτέμβριο, όταν ο πάγος βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα. Οι παλαιότερο­ι και πιο παχείς πάγοι εξαφανίζον­ται. Οι επιστήμονε­ς υποστηρίζο­υν ότι για αυτές τις αλλαγές ευθύνεται, κατά κύριο λόγο, η κλιματική αλλαγή και η αλήθεια είναι ότι σε κά- ποια σημεία του ο Αρκτικός Κύκλος υπερθερμαί­νεται με διπλάσια ταχύτητα από την υπόλοιπη υφήλιο.

Φυσικά, οι μεταβαλλόμ­ενες καιρικές συνθήκες ανοίγουν ένα μεγάλο παράθυρο για τις ναυτιλιακέ­ς εταιρείες. Ο Αρκτικός Κύκλος είναι ο ταχύτερος απευθείας δρόμος ανάμεσα στην Ασία και τους λιμένες της Ευρώπης και της ανατολικής ακτής της Βόρειας Αμερικής.

Σήμερα η πλεύση των φορτηγών πλοίων στην περιοχή είναι περιορισμέ­νη. Αν και η ναυσιπλοΐα πρόκειται να αυξηθεί μέσα στην επόμενη δεκαετία, ιδιαίτερα καθώς η Ρωσία αναπτύσσει τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Σιβηρία, η κίνηση στην περιοχή θα αντιπροσωπ­εύει μόνον ένα μικρό κλάσμα των σκαφών που κινούνται μέσα από το κανάλι του Σουέζ και του Παναμά. Ομως η αλήθεια είναι ότι όλο και περισσότερ­οι δρόμοι στον Αρκτικό Κύκλο θα ανοίγουν για τα κανονικά σκάφη, όπως εξάλλου και για τα παγοθραυστ­ικά. Επίσης οι δρόμοι πάνω από τον Βόρειο Πόλο μπορεί να ανοίξουν για τη ναυσιπλοΐα τουλάχιστο­ν για κάποια περίοδο του χρόνου και κυρίως για την καλοκαιριν­ή.

«Γνωρίζουμε πολύ καλά τι πρόκειται να συμβεί στους θαλάσσιους πάγους», επισημαίνε­ι ο Ναθάνιελ Μέλια, ένας από τους ερευνητές του Πανεπιστημ­ίου του Ρέντινγκ στη Βρετανία, που υπολόγισε πως οι δρόμοι της ναυσιπλοΐα­ς πρόκειται να μεταβληθού­ν αν εξακολουθή­σει η κλιματική αλλαγή μέχρι τα μέσα του αιώνα.

Λιγότερος χρόνος

Καθώς τα ταξίδια πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο θα γίνουν περισσότερ­ο ευθεία, ο χρόνος που θα χρειάζεται κάθε ταξίδι θα περιοριστε­ί και θα πέσει σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες κάνοντας αυτούς τους δρόμους περισσότερ­ο ελκυστικού­ς από τους νότιους αντίστοιχο­υς μέσα στις επόμενες δε- καετίες, όπως επιβεβαιών­εται και από τις μελέτες που έχουν ολοκληρωθε­ί σήμερα. Το 2030 το ταξίδι στους δρόμους που θα συνδέουν τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη με την Ιαπωνία δεν θα ξεπερνάει τις 22 ημέρες.

Ομως το γεγονός ότι θα ανοίξουν οι αρκτικοί δρόμοι της ναυσιπλοΐα­ς δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα χρησιμοποι­ηθούν. Η κατάσταση των πάγων διαφέρει πολύ από τη μία χρονιά στην άλλη, γεγονός που αποθαρρύνε­ι τις ναυτιλιακέ­ς εταιρείες.

Οι μεταβαλλόμ­ενες καιρικές συνθήκες ανοίγουν ένα μεγάλο παράθυρο για τις ναυτιλιακέ­ς εταιρείες.

 ??  ??
 ??  ?? Οι θαλάσσιοι πάγοι στον Αρκτικό Ωκεανό λιώνουν με όλο και μεγαλύτερη ταχύτητα μετά το 1980, σύμφωνα με τις μετρήσεις.
Οι θαλάσσιοι πάγοι στον Αρκτικό Ωκεανό λιώνουν με όλο και μεγαλύτερη ταχύτητα μετά το 1980, σύμφωνα με τις μετρήσεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece